Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Fantázia szelet


Egy igazán ünnepi asztalra való sütemény. Ínycsiklandozó hozzávalókból készül: csoki, gesztenyepüré, mascarpone, tejszínhab, babapiskóta.....bizony megmozgatja az ember fantáziáját, talán innen kapta az elnevezését is. Az eredményt pedig mi más bizonyítaná jobban, mint az, hogy aki megkóstolta  egy szelettel nem érte be.:)) 

Hozzávalók a tésztához:
6 tojás 
6 evőkanál olaj
15 dkg cukor
15 dkg liszt
1 sütőpor
3 dkg kakaópor

Az első krémhez:
20 dkg  étcsoki
5 dkg vaj
12,5 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín

a második krémhez:
25 dkg gesztenyepüré
5 dkg vaj
12,5 dkg mascarpone
kevés rum (vagy rumaroma)
2,5 dl tejszín

továbbá:
1 cs babapiskóta (200 g)
1,5 dl tej (ízesíthetjük rummal vagy feketekávéval)


Legelőször én mindig kimérem a hozzávalókat, illetve odakészítem a pultra, hogy kéznél legyen és ne maradjon ki semmi.

A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjét pici citromlével keményre felverem. A sárgájához hozzáadom a cukrot és addig keverem, míg fehéredni kezd, közben fokozatosan hozzáadom az olajat. 
Mikor kész a sütőporral és kakaóporral összekevert lisztet és a fehérje habot 3 adagban fokozatosan hozzávegyítem (így már óvatosan keverjük). 
Egy tepsit (30x38 cm-es) kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a piskótamasszát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütöm (tűpróbával ellenőrzöm jó-e).

Közben elkészítem a krémeket. 

Az első krémhez először vízgőz felett a csokit felolvasztom, tűzről levéve kis darabokban hozzáadom a vajat és jól kikeverem. Ehhez hozzáadom a mascarponét és szép egyenletes krémet keverek. Végül a kemény habbá felvert tejszínt keverem hozzá (én hulalát használtam, de ha állati eredeti tejszínt használunk, akkor egy habfixet és kevés cukrot is tegyünk hozzá).

A második krémnél a gesztenyepüréhez kis darabokban hozzákeverem a szoba hőmérsékletű vajat, 1-2 ek rumot, egyenletesen hozzákeverem a mascarponét és végül a felvert tejszínhabot.

A kihűlt piskótalap tetejére kenem a csokikrémet. Tetejét kirakom tejbe mártott babapiskótával, erre jön a gesztenyekrém. Végül megszórom kakaóporral, vagy csokiforgáccsal. 
Szépen szeletelhető, ha előtte jól lehűtjük! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...