Kiemelt bejegyzés

Rakott brokkolis penne

Régóta készülök már ezt az ételt elkészíteni, de valahogy mindig halasztottam. Talán azért, mert az eredeti recept szerint eléggé v...

Gesztenye rolád


Mikor gyermekemet megkérdeztem mit süssek karácsonyra nem nagy óhaja volt - lekváros piskótatekercset kért, mivel az a kedvenc sütije. Óhaja parancs, neki is láttam, de hogy másnak is kedvezzek kettő piskótát készítettem - az egyik lett lekváros a másik pedig gesztenyekrémes. 12 tojásból készítettem a piskótamasszát és két gáztepsiben egyszerre sütöttem ki légkeveréses sütőben. A lekváros tekercset a következő posztban mutatom be, most a gesztenye rolád receptjét írom le.

Hozzávalók a piskótatésztához
6 tojás
6 ek cukor
6 púpos evőkanál liszt
fél cs sütőpor
Krémhez:
1 cs vaníliás pudingpor
4 dl tej
10 dkg vaj vagy Ráma
10 dkg porcukor
25 dkg gesztenyemassza
továbbá:
 25 dkg gesztenyemassza
20 dkg étcsoki 2 ek-nyi olaj

A tojásokat szétválasztom, a sárgájához 3 ek cukrot teszek és jól kikeverem. A tojásfehérjét felverem, mikor majdnem kész hozzáadok 3 ek cukrot és így verem készre. Majd óvatosan hozzávegyítem a sárgáját és a sütőporral elkevert lisztet. 
Gáztepsit sütőpapírral kibélelek, beleöntöm a piskótát, elsimítom és előmelegített, közép meleg sütőben 15-20 perc alatt kisütöm. Mikor kész kiveszem a sütőből és még forrón a sütőpapír segítségével feltekerem és így hagyom kihűlni.


Közben elkészítem a pudingot. Kevés tejben csomómentesre keverem a pudingport, majd a többi tejet hozzáadva állandó keverés mellett forrásig főzöm. Félre teszem hűlni, addig a vajat a porcukorral habosra keverem. Mikor kihűlt a puding összekeverem a vajjal és hozzáadom a gesztenyemasszát is. Együtt jó habosra kikeverem a krémet. 
Ha a piskóta kihűlt kitekerem, megkenem a gesztenyekrémmel, majd a még kimaradt 25 dkg gesztenyemasszát hosszúkás hengerré formálom és a krémes lapra helyezem. Szorosan feltekerem és hűtőbe rakom.


Végül elkészítem a csokimázat. A csokoládét gőz fölött felolvasztom, hozzáadom az olajat és a roládot rácsra rakva egyenletesen ráöntöm a csokimasszát (én egy kevés gesztenyekrémet hagytam ki és a csokimáz előtt rákentem a tekercsre, majd sütőpapír segítségével egyenletes felületet húztam és így öntöttem rá a csokit). Visszarakom a hűtőbe dermedni. 1 óra múlva már szeletelhető, amit forróvízbe mártott késsel érdemes, hogy a csokimáz ne repedezzen meg.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...