Gesztenye rolád


Mikor gyermekemet megkérdeztem mit süssek karácsonyra nem nagy óhaja volt - lekváros piskótatekercset kért, mivel az a kedvenc sütije. Óhaja parancs, neki is láttam, de hogy másnak is kedvezzek kettő piskótát készítettem - az egyik lett lekváros a másik pedig gesztenyekrémes. 12 tojásból készítettem a piskótamasszát és két gáztepsiben egyszerre sütöttem ki légkeveréses sütőben. A lekváros tekercset a következő posztban mutatom be, most a gesztenye rolád receptjét írom le.

Hozzávalók a piskótatésztához
6 tojás
6 ek cukor
6 púpos evőkanál liszt
fél cs sütőpor
Krémhez:
1 cs vaníliás pudingpor
4 dl tej
10 dkg vaj vagy Ráma
10 dkg porcukor
25 dkg gesztenyemassza
továbbá:
 25 dkg gesztenyemassza
20 dkg étcsoki 2 ek-nyi olaj

A tojásokat szétválasztom, a sárgájához 3 ek cukrot teszek és jól kikeverem. A tojásfehérjét felverem, mikor majdnem kész hozzáadok 3 ek cukrot és így verem készre. Majd óvatosan hozzávegyítem a sárgáját és a sütőporral elkevert lisztet. 
Gáztepsit sütőpapírral kibélelek, beleöntöm a piskótát, elsimítom és előmelegített, közép meleg sütőben 15-20 perc alatt kisütöm. Mikor kész kiveszem a sütőből és még forrón a sütőpapír segítségével feltekerem és így hagyom kihűlni.


Közben elkészítem a pudingot. Kevés tejben csomómentesre keverem a pudingport, majd a többi tejet hozzáadva állandó keverés mellett forrásig főzöm. Félre teszem hűlni, addig a vajat a porcukorral habosra keverem. Mikor kihűlt a puding összekeverem a vajjal és hozzáadom a gesztenyemasszát is. Együtt jó habosra kikeverem a krémet. 
Ha a piskóta kihűlt kitekerem, megkenem a gesztenyekrémmel, majd a még kimaradt 25 dkg gesztenyemasszát hosszúkás hengerré formálom és a krémes lapra helyezem. Szorosan feltekerem és hűtőbe rakom.


Végül elkészítem a csokimázat. A csokoládét gőz fölött felolvasztom, hozzáadom az olajat és a roládot rácsra rakva egyenletesen ráöntöm a csokimasszát (én egy kevés gesztenyekrémet hagytam ki és a csokimáz előtt rákentem a tekercsre, majd sütőpapír segítségével egyenletes felületet húztam és így öntöttem rá a csokit). Visszarakom a hűtőbe dermedni. 1 óra múlva már szeletelhető, amit forróvízbe mártott késsel érdemes, hogy a csokimáz ne repedezzen meg.


Megjegyzések

  1. Ez valami isteni lehet! Igaz, hogy most sütimérgezésem van, de ezt szívesen megkóstolnám. :)

    VálaszTörlés
  2. Én is úgy vagyok vele, mint Petra, társulnék a kóstolásban :D Ráadásul milyen mutatós!!!

    VálaszTörlés
  3. Petra, Vicuska szívesen küldenék nektek, de elfogyott!:)) Tényleg nagyon finom és viszonylag könnyű elkészíteni...

    VálaszTörlés
  4. Ezt a szép gesztenye roládod mentem, mert nagyon ízlik már így is.
    Köszi, és milyen egyszerű!:))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta