Mézeskalács figurák




Ahogy a képre nézek  érzem azt az isteni  finom fahéjas, szegfűszeges, mézes illatot, ami belengte a konyhát, amikor ezek a mézeskalács figurák sültek. Először készítettünk ilyen mézeseket, nem túl szépre sikerült, de viszont nagyon finom lett, a gyerekek is folyton a konyhába jártak egy kis nassolásra. Azt hiszem karácsonyig még kell sütnöm egy pár adagot.

Pirossal írva a javított változat, még finomabb!

Hozzávalók:
 50 dkg liszt
250 (125 dkg) ml méz
10 (15)dkg porcukor 
1 ek mézes fűszerkeverék
1 tk fahéj
1 tk szódabikarbóna
10 (15) dkg Rama
1 (2)tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
2-3 ek víz (elhagyható)

írókához:
1 tojásfehérje
15 dkg porcukor nagyon jól megdarálva, átszitálva
1 csapott ek ételkeményítő
1 tk citromlé

A lisztet összekeverem a szódabikarbónával, cukorral, fűszerekkel. A mézet megmelegítem, belerakom a ramat és ha a margarin is már puha hozzákeverem a lisztes keverékhez. Hozzáadom a tojást, a vizet és jól összegyúrom. 
Hűtőbe rakom, hogy egy kicsit megdermedjen (lehet tovább is pihentetni akár 1-2 napig is), majd  lisztezett deszkán két részletben kinyújtom 3-4 mm vastagra. 


Különböző formákkal kiszúrom, sütőpapíros tepsibe rakom, megkenem tojással és 180 fokon kb. 10 percig sütöm, addig míg enyhe színt nem kap. 

Ha kihűlt lehet írókázni. Az írókához a tojásfehérjét felverem, közben fokozatosan adagolom hozzá a porcukrot, a keményítőt és a citromlevet. Ha jó kemény neylon zacskóba rakom, egyik sarkán apró lyukat vágok és a mézeseket körberajzolom, kidíszítem.



A tészta forrása: Moha mézeskalácsa

Megjegyzések

  1. Nagyon megy ez neked:-) Szépek lettek. Már én is tettem egy próbát, lassan jöhet a nagyüzemi gyártás.

    VálaszTörlés
  2. Igen, azt hiszem legközelebb már mi is ügyesebbek leszünk:) A díszítés szinte magával ragadja az embert és nem bírja abbahagyni, úgyhogy jöhet a nagyüzemi....!:)

    VálaszTörlés
  3. Szia, koszonom a receptet, milio recept kozot eszt valastotam es nagyon jol csinaltam mert nagyon finom lett, ha akarod latni itt van az en blogom: http://laboratoruldemagie.blogspot.com/
    KELEMES UNEPEKET!

    VálaszTörlés
  4. Mandala köszönöm és Boldog Karácsonyt Neked is! Nagyon örülök, hogy a recept sikert aratott...!:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta