Szabolcsi almás máktorta (2012-es ország tortája) háziasszony módra
Vágyam
volt, hogy elkészítsem a 2012-es ország tortáját a Szabolcsi almás
máktortát - végül kettőt is készítettem, a felső képen szereplőt egy
ismerősömnek és hogy mi is megkóstolhassuk saját szülinapomra is ilyen
tortát sütöttem.
Isteni finom, a vendégeknek és nekem is nagyon ízlett, ajánlani tudom mindenkinek.
Több
helyen olvastam, hogy nagyon macerás elkészíteni - szerintem nincs több
baj vele, mint a többi tortával és a végeredmény igazán kárpótol.
Egy - két dolgot azért változtattam rajta.
2012-es ország tortája, ahogy én készítem
Hozzávalók:egy 26 cm átmérőjű tortához:
a tésztához:
10 tojásfehérje
20-24 dkg cukor
30 dkg darált mák
1 nagyobb alma (kb 13-15 dkg)
1 citrom reszelt héja
6 dkg édesmorzsa (én babapiskótát reszeltem le)
6 dkg édesmorzsa (én babapiskótát reszeltem le)
a krémhez:
8 dl tej
8 dkg kukoricakeményítő
8 dkg kukoricakeményítő
1 vaníliás pudingpor
4 tojássárgája
10-13 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
3 dl tejszín
az almatöltelékhez:
75 dkg alma
5 dkg vaj
5 dkg cukor
kb. 2 kiskanál fahéj
fél citrom leve
Először a tortalapokat sütöm ki.
Kimérem a tészta hozzávalóit, az almát lereszelem. A tojásfehérjét felverem, majd. hozzáadva a cukrot együtt jó kemény habbá verem. A mákot, édes morzsát, reszelt almát, reszelt citromhéjat összekeverem, majd óvatosan hozzávegyítem a tojásfehérjéhez. Ezt az adagot 5 részre osztom és egyesével 5 részletben sütöm ki a tortaformában..
Amíg a lapok hűlnek elkészítem a krémet. Kevés tejjel simára keverem a tojássárgákat, vaníliás pudingot és a kukoricakeményítőt. A többi tejet a vaníliás cukorral, cukorral felmelegítem, majd folyamatosan keverve hozzáadom a kikevert tojássárgáját, sűrűsödésik forralom.
A krémet hűlni hagyom, végül óvatosan hozzákeverem a 3 dl felvert tejszínt.
Az almát meghámozom, lereszelem és a cukorral, fahéjjal citromlével vajon megpárolom. Majd hagyom kihűlni.
Ezután összeállítom a tortát. Az első lapot krémmel kenem meg, a második lapra pedig az alma tölteléket kenem, majd lap,újabb krém, újabb lap és alma töltelék következik, végül az ötödik lap. A tortát körbe tejszínhabbal vagy krémmel, darált mákba mártott almaszeletekkel díszítem.
Az eredeti recept forrása: http://www.cukraszat.net/magyarorszag-tortaja-2012/receptek
Önmagáért beszél..... most hozzám, hogy egyél meg!!!!:-))
VálaszTörlésNekem is beszélt egy-két szelet, hát megettem és nem bántam meg...:-) Isteni finom.
VálaszTörlés