Madártej sütőben készült habbalNagyon szeretjük a madártejet, de nem sűrűn készítettem eddig, mert valahogy macerásnak találtam a fehérje habot elkészíteni - sokszor összeesett, amikor kiszedtem a meleg tejből.

Nem rég halottam a sütőben készült habról és mivel családom vasárnap délutáni desszertnek madártejet kért gyorsan ki is próbáltam ezt a változatot.
Nagyon jól sikerült, nem esett össze a hab és sokkal finomabb, mint a tejben kifőzött változat.
Azt hiszem maradok a madártej készítés ennél a verziójánál, bár jónak mondják a mikróban készített habot is, legközelebb kipróbálom.

Hozzávalók:
1 l tej
5 db tojás
6 ek cukor (vagy ugyanennyi nyírfacukor)
1 lapos ek vaníliás pudingpor
1 vanilia cukor

 A tejet odateszem forrni. A tojásokat szétválasztom, a tojássárgájához hozzáadok 3 ek cukrot és addig keverem, amíg kissé fehéredni kezd. Belekeverem a vaníliás pudingport is.
Mikor jól elkevertem a melegedő tejből öntök hozzá, összevegyítem, majd a többi tejhez keverem és lassú tűzön főzöm, közben habverővel kevergetem. Akkor jó, mikor egy kicsit sűrűsödni kezd. A végén teszem bele a vaníliás cukrot.
Tűzről leveszem és kis tálkákba adagolom, hűlni hagyom.
Közben a sütőt begyújtom és 200 C fokra előmelegítem.
A tojásfehérjéhez egy kk citromlevet teszek és jó keményre felverem. Mikor már majdnem jó hozzáadok 3 ek. cukrot és együtt verem még legalább 2 percig.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és a habot rákanalazom. Előmelegített sütőbe rakom és kb 3-5 percig sütöm. Sütés közben többször nézzünk rá, akkor jó, mikor a teteje egy kicsit megkapódik.
Kiszedem és a tálkákba szedett madártejre adagolom.
Ha már annyira kihűlt, hogy hűtőbe rakhatjuk, érdemes, mert úgy az igazi finom, ha teljesen kihűlt.Megjegyzések