Bejegyzések

Csülök savanyúkáposztaágyon sütve

Kép
Nagyon szeretem a savanyúkáposztás ételeket, volt is otthon káposztám, így keresgélni kezdtem a blogok között egy jó recept után. Végül  Zsuzsinál akadtam rá egy olyan receptre, amely a család többi tagjának is megfelelőnek ígérkezett. Első olvasásra is már összefutott a számban a nyál, de amikor elkészítettem és megkóstoltam - hát kár lett volna kihagyni, az biztos. Tényleg fantasztikus íze lesz a káposztának a hús szaftjától, a baconszalonna és a kolbász ízétől. Szóval tudom ajánlani mindenkinek, akár egy jó kis baráti összejövetelre, kártyázáshoz, borozgatáshoz. Hozzávalók:   2 kisebb sertéscsülök 1 kk köménymag 1 kk egész római kömény 2-3 rozmaringág 2 kk erőspaprika krém 2 dl száraz fehérbor 1.5 kg savanyú káposzta 15 dkg gyulai lángolt kolbász 5-6 szelet húsos füstölt szalonna vagy bacon 3 fej lilahagyma 4 gerezd fokhagyma Elkészítése: A csülköket egyik oldalon felszelem és kicsontozom. Tenyérnyi darabokra vágom, sózom, fűszerezem, megkenem a paprikakrémmel és kio

Rakott kelbimbó

Kép
Az új évet új számítógéppel kezdjük ugyanis a régi pc-t sajnos már nem lehetett megjavítani. Na de végre mi is folytathatjuk a blog írást, őszintén bevallva már alig vártam. Sajnos nagyon sok minden elveszett - képek, írások, receptek - még szerencse, hogy a fényképezőgépből nem töröltem ki mindent, de így is lesz mit bepótolni. Minden rosszban van valami jó azt szokták mondani, így legalább gyakorlom a fényképezést és a képszerkesztést, mert van még bőven mit tanulnom.  Először is egy egyszerű étellel kezdem, amelyet tegnap ebédre készítettem.  Egyik rokonomtól kaptam sok-sok kelbimbót. Levesbe is szeretjük, de most rakottas lett belőle. Hozzávalók: 60 dkg sovány hús 1 kg kelbimbó 1 fej vöröshagyma 1 dl paradicsomlé 1 tejföl 1 kk pirospaprika só, bors 5 dkg reszelt sajt Elkészítése: Sós vízben megfőzöm a kelbimbót. A hagymát üvegesre párolom, rádobom a kockára darabolt husit. Sózom, borsozom, paprikázom és fedő alatt puhára párolom. A végén

BUÉK

Mivel a google ezt az oldalt adja be, ha valaki a csokimáz készítését keresi, ezért ide leírom: Csokimáz készítése:  5 ek porcukrot, 5 dkg vajat, 3 ek kakaóport és 3 ek forróvizet vízgőz felett megolvasztok és ezt én egy picit hülni hagyom úgy kenem a süti tetejére. Csokimázat pld. az alábbi süteményeknél készítek:  Kinder tejszelet ,  Csokimázas almás süti , Zebra (csíkos) sütemény , Puncsos mákos torta Szerencsés, boldog, sikerekben gazdag új évet kívánunk minden kedves ide látogatónak és blogtársainknak!      Liza, Anikó

Boldog Karácsonyt!

Kép
Minden kedves olvasónknak békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!  

Karácsonyi borkrémleves

Kép
2009.12.24. csütörtök Leírom a karácsonyi borkrémleves receptjét, amit előre elkészítettem, hisz ezt hidegen legjobb fogyasztani: Hozzávalók:   5 dl édes fehérbor (lehet muskotályos) 1 citrom 1 db fahéj 5-6 szegfűszeg 8 tojássárgája 15 dkg cukor 2 dl tejszín 5 dkg mazsola Elkészítése: A bort 3 dl vízzel felhígítom, a citrom levét belefacsarom és a vékonyan lehántolt sárga héjával, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve felforralom. A tojások sárgáját a cukorral habosra verem, tejszínnel hígítom. A forró bort vigyázva, lassan hozzáöntve, állandóan kevergetve - nehogy összekapjon - rászűröm. Visszateszem a tűzre és alacsonyabb hőfokon addig főzöm állandó kevergetés közben, amíg kissé besűrűsödik. Ezután átszűröm, majd a megmosott, borba áztatott mazsolát beleszórom. A tálaláshoz a tojásfehérjét a cukorral keményre verem, majd forrásban lévő vízbe, kanállal kiszaggatom. Lehet mikróban is készíteni, akkor kis tányérra habgaluskákat nyom