Almás rétes (húzott rétes)


Az új süteményes könyvemben találtam ezt a receptet. Mivel még sosem készítettem húzott rétest, gondoltam megpróbálkozom vele. A könyv azt írja, ha véletlen nem sikerül elsőre, akkor se adjuk fel, majd sikerül másodszorra vagy harmadszorra. Hát ennek tudatában hozzáfogtam és már elsőre is elég jól sikerült. Azt hittem sokkal nehezebb, macerásabb lesz elkészíteni, de kellemesen csalódtam. Jó kis csülkös bableves után kitűnő második félének bizonyult. 
Vendégváró süteménynek is nagyon megfelel, mert többféle töltelékkel készíthetjük, így mindenki találhat magának megfelelőt.
Nagyon finom még a kapros túrós, mákos, diós, szilvás illetve meggyes rétes, de készíthetjük sós - húsos, zöldséges - töltelékkel is.

Hozzávalók: 1 rúd tésztához
30 dkg liszt
1 dl víz
csipet só
1 tojás
3 ek. olaj

töltelékhez:
7 dkg olvasztott vaj
kevés zsemlemorzsa
1 kg reszelt alma
cukor, fahéj

Elkészítése:
A hozzávalókból tésztát gyúrok. Jó alaposan kidolgozom, hogy rugalmas lágy tésztát kapjak. 
A tésztából cipót formázok és 30 percre fóliába csomagolva szobahőmérsékleten pihentetem. 
Utána a lehető legvékonyabbra kinyújtom egy nagy lisztezett abroszon. Konyharuhával leterítve 5 percig pihentetem. 
Ezután a tésztát a szélétől elkezdem magam felé húzogatni. Szépen haladok vele körbe, majd pedig a közepe felé haladva. Egészen addig kell ezt a folyamatot végezni, amíg a receptet eltudom a tésztán keresztül olvasni (így írja a könyv). A vastag tésztaszéleket levágom. A vajjal megkenem a tésztát és vékonyan megszórom zsemlemorzsával. 
Arányosan szétszórom rajta az almatölteléket amit előtte megpucolok, lereszelem, kicsavarom. Megszórom cukorral és fahéjjal ízlés szerint (attól függ milyen édes az alma). A széleit behajtom és a konyharuha segítségével föltekerem. 
Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom. A tetejét is megkenem vajjal. Forró sütőben 40 perc alatt megsütöm. Porcukorral meghintem.

Megjegyzések

  1. Minden elismerésem a tiéd, hogy volt türelmed az elkészítéséhez. :)
    Nem tudom eldönteni, hogy feszültség levezető vagy inkább vérnyomás emelő tevékenység lehet?!
    Nem ígérem, hogy kipróbálom :))

    VálaszTörlés
  2. Remek, csodás lett :)

    Még csak a TV-ben láttam ilyet készíteni

    VálaszTörlés
  3. Minden elismerésem, hogy beválaltad! Nagyon guszta lett!

    VálaszTörlés
  4. A retes a kedvencem!!Mindenfele toltelekkel imadom!En csak lusta retest szoktam kesziteni,az is isteni fnom.Nagyon ugyes vagy hogy bevallaltad:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett, gratulálok! :)))
    Már én is csináltam, de rutintalan vagyok. A húzott rétesről a dédnagyanyám jut az eszembe, ő nagyon vágta a témát, 6 személyes konyhaasztalnyit kihúzott szakadás nélkül még 80 évesen is. Nekem csak a szemeim kerekedtek közben. :))

    VálaszTörlés
  6. Gratulálok, nagyon szép lett!! Nekem sem biztos hogy lenne türelmem hozzá, de szívesen megkóstoltam volna.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen lányok!
    Igaz mostanában elég sok száraztésztát gyúrtam, lehet hogy ez miatt is sikerült. Mikor a nagy fiam volt kicsi akkoriban sokszor gyúrtam tésztát, de jó pár évre feledésbe merült.
    Azért, ha valakinek mégis kedve támad ajánlom próbálja ki, nem annyira nehéz4

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta