Croassan vagy hozzá hasonló
Többször sütöttem már croassant. Én az alábbi recept alapján szoktam készíteni, nagyon finom, puha, szinte omlós lesz a kifli. Családom nagyon szereti, a csokoládé töltelékes a kedvencük. Persze minőségi csokival lehet igazán finomat készíteni. Most még sütöttem almatöltelékest is.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 tojás
12 dkg margarin (vaj is lehet)
3 ek cukor
1 tojás a kenéshez
Töltelék:
1 tábla csoki (lehet töltelékes is)
fahéjas reszelt alma
kandírozott gyümölcs
Elkészítése:
Az élesztőt pici tejben cukorral felfuttatom.
A margarint habosra kikavarom a tojássárgájával, majd hozzáadom a lisztet és a kissé felvert tojásfehérjét, az élesztőt. Jól kidolgozom. Kicsit lágy tésztát kapok, de ez nem probléma, dagasztás közben a tál oldalát lisztezem és addig verem, ameddig elválik a táltól.
2 cipót formálok belőle. Az egyikbe keverek egy kis kandírozott narancsot is. Ezután 20 percig ruhával letakarva pihentetem.
Lisztezett deszkán kör formára jó vékonyra kinyújtom, és mint a tortát 8 cikkre felszeletelem.
A kandírozott narancsos cipót az almával töltöm meg plusz még rakok bele tölteléknek is kandírozott narancsot. A sima cipót pedig a kockákra tördelt csokival. Egy szeletbe 1-2 kocka csoki kerül. Majd feltekerem, mint a kiflit. Papírral kibélelt tepsibe rakom. A tetejét megkenem tojással és pirulásig sütöm előmelegített közép meleg sütőben.
Jaj de szép!
VálaszTörlésÉn is szoktam, bár azt inkább nem mutatom meg. :-(
Nagyon guszták!!!
Miért kell az embernek diétáznia :(
VálaszTörlésAz egész tepsivel be tudnám falni:)
Nagyon jól néz ki!:))
VálaszTörlésHú, de jól néz ki, és milyen jó lehet a tölteléke! :)
VálaszTörlésJajj nekem, még nem reggeliztem. :D
Köszönöm lányok! Próbáljátok ki , mert nagyon finom omlós. Egy napra a diéta is felfüggeszthető.
VálaszTörlésAlmás receptből sosem elég. Ezt is felveszem a gyűjteménybe, és persze meg is sütöm.
VálaszTörlésIldikó remélem ízleni fog nektek is!
VálaszTörlésTényleg puha, omlós!
Szia,
VálaszTörléssajnos ennek a kiflikének semmi, de semmi köze sincs a francia CROISSANT nevü isteni sütihez. Azzal együtt finomnak néz ki, de nem kell ez a féliglopott elnevezés.
annilein
Szia névtelen!
VálaszTörlésLehet, hogy igazad van, de annál is ilyen címen szerepelt ez a kifli, akitől a recept származik (családi recept).
Talán azért nem croissant, hanem croassan, mert csak félig hasonlít rá?
Nem tudom, de azért köszönjük észrevételed, javítok a bejegyzés címén.