Karácsonyra - Aszaltszilvás pulykakuglóf


Előző posztomban már írtam, hogy a Kifőztük magazin csapata 115 gasztroblogger felkérésével megjelentetett egy karácsonyi kiadványt, amellyel a Magyar Élelmiszerbankon keresztül gyermekétkeztetést lehet támogatni. Az adományozásról illetve az elektronikus úton letölthető receptkönyvről bővebbet itt olvashatunk.

Ebben a gyönyörű kiadványban nagyon sok étel, ital, sütemény és egyéb recept, sok hasznos ünnepi ötlet megtalálható, érdemes közülük válogatni. 

Többek között az alábbiakban leírt receptem is szerepel, amelyet most olvasóimmal is szeretnék megosztani. 
Az ünnepek előtt bizony sok dolga van egy háziasszonynak, ez az étel viszonylag gyorsan összeállítható, sütés közben pedig más teendőinket is elvégezhetjük. Az ünnepi asztalon nagyon jól mutat, de kihűlve, felszeletelve hidegtálon is igen látványos.


Hozzávalók:
80 dkg pulykamellfilé
30 dkg szeletelt bacon
25 dkg füstölt sajt
3 db tojás
1 púpos evőkanál grill fűszerkeverék
(magyaros, flekken, szárnyas stb.)
6 evőkanál tejföl
4 evőkanál liszt
1 kávéskanál só
1 kávéskanál bors
1 nagy csokor petrezselyemzöld
20 dkg aszalt szilva

a körethez: 
 30 dkg rizs 
10 dkg mandula 
5 dkg vaj


Elkészítése:

A húst apró kockákra daraboljuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, jól elkeverjük és félretesszük. 

A petrezselyemzöldet felaprítjuk, a sajtot lereszeljük. A tojásokat beleütjük egy tálba, hozzáadjuk a tejfölt, a lisztet, a petrezselyemzöldet, nagyjából 15 dkg reszelt sajtot, a sót és a borsot, jól összekeverjük. Belevegyítjük a feldarabolt, fűszerezett pulykahúst is.

A sütőt bekapcsoljuk 170 fokra. Egy sütőformát (26 cm-es csatos kuglófforma vagy lehet őzgerincforma is) kibélelünk sütőpapírral, amit egy kicsit nagyobbra szabunk, mint a forma mérete. Egyenletesen kirakjuk baconszeletekkel, úgy, hogy mindkét oldalról majd a masszára lehessen hajtani. A húsos töltelék felét ráöntjük, egyenletesen eloszlatjuk. Kirakjuk az aszalt szilvával, majd a massza másik felét is rásimítjuk. A túllógó baconszeletekkel befedjük, ráhajtjuk a sütőpapírt és a sütőbe toljuk.

Fél óra sütés után kivesszük, a tetejét megkenjük 1 evőkanál tejföllel, megszórjuk a maradék sajttal és most már lefedés nélkül sütjük 20-30 percet. Ezután a formából átfordítjuk egy tepsire és addig sütjük (10-15 perc), amíg a másik fele is szép piros színt nem kap.

Érdemes legalább fél órán át hűlni hagyni, mert sokkal szebben szeletelhető.

A köretnek mandulás rizst vagy majonézes krumplisalátát ajánlok.

Mandulás rizs: a rizst szűrőtálban, folyóvízzel alaposan megmossuk, jól lecsepegtetjük. 3 dkg vajon megfuttatjuk, felöntjük a rizs térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízzel. Megsózzuk, összeforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük, míg a vizet fel nem szívja.
A héjától megtisztított, felszeletelt mandulát a maradék vajon aranysárgára pirítjuk és a rizshez keverjük.



Megjegyzések

  1. Abszolút jó lenne karácsonyra, köszi!!!

    VálaszTörlés
  2. Bianka nagyon köszönöm!

    Ritmus örülök, hogy tetszik, csak ajánlani tudom!

    VálaszTörlés
  3. Hű, a mindenit! Ez nagyon klassz! Guszta és eszméletlen finom lehet. Örülök, hogy végre aktivizálódtál blogilag! :)

    VálaszTörlés
  4. Pixie Pie nagyon köszönöm, aranyos vagy! Finom és mutatós, érdemes kipróbálni...
    Sajnos nem sok időm van, pedig szívesen több időt töltenék a blogolással is és veletek is:))

    VálaszTörlés
  5. Liza!

    Egyik nap láttam ezt a receptet nálad, de nem mentettem el, most viszont újra megtaláltam.

    Köszi ezt a receptet, ez lesz az egyik fogás nálunk, valami istenien néz ki.

    VálaszTörlés
  6. Bonbon mánia örülök, hogy megtaláltad és hogy ezt választod karácsonyra. Remélem nektek is ízleni fog:))

    VálaszTörlés
  7. Szia! Most találtam Rád...:) asszem nálunk is ez lesz az egyik fogás! :) Minden karácsonykor készítünk aszaltszilvás pulykamellet, csak nem ilyen formában. Nagyon köszönöm!!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó, hogy rám találtál Emőke, örülök, hogy tetszik a recept.:))
    Boldog ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
  9. Hű de klassz ez a koszorú!

    VálaszTörlés
  10. Ildy nagyon köszönöm, valóban jól mutat az ünnepi asztalon és nekünk nagyon ízlett!

    VálaszTörlés
  11. Ez a koszorú,egyszerűen csodás,a névnapomra elkészitem,ez lesz a főmenű.

    VálaszTörlés
  12. Melissina nagyon köszönöm, jó étvágyat kívánok hozzá, ha elkészíted!

    VálaszTörlés
  13. Még egyszer szeretném megköszönni ezt a receptet! Iszonyat nagy sikere volt!!! :) - Emőke

    VálaszTörlés
  14. Emőke nagyon szívesen a receptet és örülök, hogy sikered volt vele!:))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta