Pudinggal töltött farsangi fánk
Itt a farsang ideje és természetesen ilyenkor a fánk sütés ideje is. Az én "kis"családom nagyon szereti, ilyenkor igencsak minden héten a kívánság listára kerül. Változatosság kedvéért most a kisült fánkokat pudingkrémmel töltöttem meg.
Ezzel a recepttel szeretnék én is jelentkezni VKF 40. fordulójára, amelyet Tücsök Bogár hirdetett meg és a témája a fánk készítése hozzáillő mártással.
Ezzel a recepttel szeretnék én is jelentkezni VKF 40. fordulójára, amelyet Tücsök Bogár hirdetett meg és a témája a fánk készítése hozzáillő mártással.
Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
6 dl tej
4 ek porcukor
0,5 dl rum
4 tojás
5 dkg étolaj (vagy 10 dkg olvasztott vaj)
2 csipet só
1 bio narancs (citrom) reszelt héja (opcionális)
Sütéshez: 1 l olaj
1 bio narancs (citrom) reszelt héja (opcionális)
Sütéshez: 1 l olaj
Mártás:
1 liter tej
2 cs pudingpor
6 ek cukor
3 dkg vaj
Elkészítése:
1 dl langyos tejben 1 tk cukorral felfuttatom az élesztőt. Én már ezt a műveletet is a dagasztógépben szoktam végeztetni.
A tojásokat szétválasztom, jó kemény habbá felverem a tojásfehérjét.
Mikor az élesztő kész hozzászítálom a lisztet, hozzáadom a langyos tejet és a többi hozzávalókat. Kivéve a vajat, mert azt apródonként csurgatom hozzá.
20 percig dagasztatom. Hagyom kétszeresére kelni (35-40 perc).
Mikor kész kiöntöm a jól kilisztezett deszkára, jó ujjnyi vastagra szétlapogatom a kezemmel és lisztbe mártott szaggatóval már szaggatom is.
Kicsit lágy a tészta, de semmi gond, mert meghálálja a bajlódást. Nagyon finom lesz a fánk.
Így is kelesztem kicsit.
Így is kelesztem kicsit.
Magas falú serpenyőben 2 ujjnyi olajat hevítek. Jó melegnek kell lennie, de azért ne legyen túl forró, mert akkor csak a külseje sül meg a belseje nyers marad.
Ugyanúgy sütöm, mint a hagyományos fánkot mindkét oldalát 1-1,5 percig előbb fedő alatt, majd megfordítva másik oldalát fedő nélkül.
Krém készítése:
A pudingot megfőzöm a szokásos módon. Mikor kész leveszem a tűzröl és egyből hozzákeverem a vajat.
Mielőtt betöltöm a nyomózsákba robotgéppel jól átdolgozom és
a legvékonyabb pisztollyal megtöltöm a fánkokat.
Végül olvasztott csokival díszítem, vaníliás porcukorral megszórom.
a legvékonyabb pisztollyal megtöltöm a fánkokat.
Végül olvasztott csokival díszítem, vaníliás porcukorral megszórom.
Liza,nagyon jó lett az új blogod!!!Most kezdek el nézelődni igazán a hosszú próbaidőszakok után!És a fánk is isteni,idén már nem nagyon akarok fánkot sütni,de lehet mégis kipróbálom ezt a töltöttet,mert izgat egy kicsit.
VálaszTörlésNagyon finom lehet, istenien néznek ki! :)
VálaszTörlésNagyon guszták lettek,gyönyörűek!
VálaszTörlésBekapnék néhányat belőle szívesen!
VálaszTörlésNagyon guszta, szeretném!:-))
VálaszTörlésKöszönjük szépen mindenkinek a dicséretet, azt hiszem nálunk a héten is ismételni kell!
VálaszTörlésHa újra sütöttem virtuálisan küldök nektek is belőle!:))
Akkorákat nyelek eme remekmű láttán
VálaszTörlés