Kacsasült párolt lilakáposztával és kacsamáj egészben sütve
Vasárnap igaz nem volt semmi nagy alkalom, de mégis igazi ünnepi ebédet sikerült készítenem: kacsasültet és finom kacsamájat párolt lila káposztával. Anyukám szerint is isteni lett, ő mindig nézi a Vacsoracsatát és véleménye szerint 10 pontot ért az én ebédem is. Hozzávalókat nem írok, mert tulajdonképpen egyszerűen szoktam elkészíteni. A húst jól megtisztítom, megmosom, lecsurgatom és feldarabolom (nem pecsenyekacsáról, hanem hízott kacsáról van szó, ezért egészben ezt már nem lehetett megsütni). A zsírosabb bőröket és a hájat lefejtem róla. A húst sózom, borsozom és majoránnával fűszerezem, majd fokhagyma gerezdekkel tűzdelem. Tepsibe rakom, öntök alá kb. 2 dl vizet (fehérborral is isteni) és alufóliával letakarom. Zsíradékot nem teszek alá, mert a kacsából sül ki. Sütőben 170 fokon sütöm egy órát, utána a húsokat megfordítom és ismét lefedve sütöm még kb. 1 órát. Közben azért ellenőrzöm és zsírjával locsolgatom. Mikor már jó puha az alufóliát leveszem és még le