Bejegyzések

Gyümölcstorta vanília krémmel

Kép
Nem csak kívülről mutatós, hanem szerintem nagyon nagyon finom ez a torta, amelyet egyik ismerősöm születésnapjára sütöttem. Mivel sokan kértétek a receptjét ezért felteszem ide a blogra. Hozzávalók: Tészta:  6 tojá sos vizes piskóta az  alaprecept   szerint Krém: 1 l tej 16 dkg vanília pudingpor 6 ek cukor 1 kis pohár tejföl pici citromlé tejszín (kb 5 dl) bármilyen pikáns lekvár többfajta gyümölcs zselatin Először kisütöm a piskótát 22 cm-es tortaformában. Hagyom kihűlni majd 4 lapba vágom. A tejben megfőzöm a  pudingot 6 ek cukorral. Mikor a puding kicsit hűlt 1 kis pohár tejfolt, egy pici citromlevet keverek bele. Szép apránként öntöm hozzá a tejszínt és turmixal kevertetem addig, míg megfelelő állagot kap. Az utóbbi időben nem szoktam előre felverni a tejszínt.  A lapokat lekvárral megkenem, utána krém, amibe még apróra darabolt gyümölcsöt is rakok. Tetejére a gyümölcsöket egyenként megforgatom a zselatinban, ami össze is ragasztja őket (1 ek z

Almás zabpelyhes palacsinta

Kép
Erről a palacsintáról csak jót tudok írni, nálunk legalábbis nagyon bejött. Az alap ötletet illetve az eredeti receptet vagyis nem is a palacsintáét, hanem zabpelyhes lángos receptjét Terike oldalán olvastam. Mivel sós helyett inkább édesre éheztem kicsit átalakítva palacsintának készítettem el az alábbiak szerint. Legközelebb a zabpelyhes lángost készítem el. Hozzávalók: 12 dkg zabpehely kb 2 dl tej 2-3 ek liszt (teljes kiörlésű) 2 tojás 2 ek barnacukor 1 csipet fahéj 1 db alma lereszelve csipet só 4 dkg olvasztott vaj Tölteléknek bármi megfelel: kakaópor, fahéj, lekvár, juharszirup stb., de töltelék nélkül is nagyon megfelel, hiszen a tésztájában már benne van az alma. A zabpehelyre ráöntöm a tejet és jó félórára a hűtőbe rakom. Ha reggelire szeretnénk sütni a palacsintát érdemes már este beáztatni a zabpelyhet.  Ráütöm a tojásokat, belerakom a cukrot, fahéjat, csipet sót, reszelt almát, vajat és végül a lisztet. Összeállítom és már sütöm is. 

Palacsinta tiramisu krémmel

Kép
  Kedvencünk a tiramisu na meg a palacsinta, gondoltam kipróbálom együtt, palacsintába tiramisu krémet készítettem. Isteni finom lett. Hozzávalók Palacsinta tésztához: 30 dkg liszt 5 dl tej 2 tojás 5 dkg olvasztott vaj csipet só 2 ek cukor 1 narancs leve krémhez: 50 dkg mascarpone 4 tojás 6 ek cukor 2 cs vaníliás cukor 1 ek amaretto likőr (vagy rumaroma) A tésztát elkészítem és fél óráig állni hagyom, majd kisütöm a palacsintákat az alapreceptben leírtak alapján. A krémet is elkészítem.  A tojásokat szétválasztom, a sárgájához hozzáadom a cukrokat és jól kikeverem, majd hozzáadom a mascarponét, az ízesítőket és így is jól kikeverem. A tojásfehérjét felverem és ezt most már óvatosan a sárga krémhez keverem.  Ha valaki idegenkedik a tojástól akkor tejszínnel is helyettesítheti az alábbiak szerint: a mascarponéhoz hozzáadom a cukrokat és az ízesítőt, elektromos habverővel jó habosra kikeverem, majd óvatosan hozzáadok 3 dl keményre felve

Cukkini lepény

Kép
Mostanában sajnos nincs időm a blogommal foglalkozni, sőt a receptek közül is azokat választom, melyek idő hiányában hipp-hopp elkészíthetők. Ilyen ez a cukkini lepény is, amely annyira egyszerű és finom, hogy meg kell osztanom kedves olvasóimmal. Akár köretként, vagy fűszeres, fokhagymás tejföllel magában is megállja a helyét. Hozzávalók: 2 cukkini 1 kis pohár tejföl (én csak 2 evőkanállal tettem bele) 2 tojás 2 gerezd fokhagyma kevés friss petrezselyemzöld aprítva  bors, só 2-4 ek liszt (amennyit felvesz) A cukkiniket megmosom, nagy lyukú reszelőn lereszelem. Ha öregebb a cukkini meghámozom, ketté vágom és kikanalazom a magos belsejét úgy reszelem le.  Ráütöm a két tojást, ráteszem a tejfölt, a zúzott fokhagymát, petrezselyemzöldet, borsozom, majd annyi lisztet, hogy ne legyen sem folyós, sem nagyon kemény. Összeforgatom, végül sózom. Nem kell nagyon kikeverni. Közben olajat hevítek, kanállal tojásnyi nagyságúakat szaggatok a forró olajba, kicsit

Villámgyors túrósszelet

Kép
Vasárnap délután családom süteményre éhezett. Benézve a hűtőbe láttam van egy csomag túró, gondolkodtam mit lehetne belőle gyorsan készíteni. Mivel 25 dkg túró nem olyan sok, viszont a családom igen népes, bármit nem készíthetek belőle, mert mindenki szeretne belőle néhány szeletet enni. Nagyon örültem, mikor ráakadtam Pető Valéria receptjére a Delimano receptes oldalán. Tényleg villámgyorsan elkészül és isteni finom,  puha lesz. Hozzávalók: 6 db tojás 10 ek cukor 1 cs vaniliás cukor 25 dkg tehéntúró 6 púpos evőkanál búzadara 2 dl tejföl (én egy kis pohár tejfölt és 1 dl-nyi tejet használtam) 1 citrom reszelt héja  A túrót a tejföllel elkeverem, majd hozzáadom a tojássárgáját, vaníliás cukrot, búzadarát, reszelt citromhéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verem. Érdemes párcsepp citromlevet tenni bele, hamarabb felverhető. Talán ez a művelet vesz el a legtöbb időt, mert ha már elég keménynek találom a habot még kb. 2 percig verem.  Mikor már tényle