Bejegyzések

Csirkemájas rizottó

Kép
Hozzávalók: 35 dkg csirkemáj, 30 dkg gomba, 0,5 dl olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 25 dkg rizs, 30 dkg zöldborsó, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, majoránna, petrezselyem zöldje, 1 ek sűrített paradicsom, 1 marhahúsleves kocka Elkészítése: Serpenyőbe olajat forrósítok, amelyben az apróra darabolt hagymát üvegesre pirítom. Egyszerre hozzáadom az apróra darabolt májat, gombát, zöldborsót. Erős tűzön állandó kevergetés közben jól átpirítom. Hozzáadom a sűrített paradicsomot, borsot, majoránnát és addig főzöm, amíg a  gomba leve teljesen elforr. A legvégén sózom és meghintem petrezselyem zölddel. Közben a rizst megmosom és 2 ek forró olajon megfuttatom. Felöntöm 6 dl vízzel, beledobom a húsleves kockát, felforralom és  takarék lángon, amíg a víz el nem fő (kb. 20 perc)  puhára főzöm. A megpárolt rizshez hozzáadom a gombás májat, végül a reszelt sajt felét belekeverem, a másik felét pedig - hogy még gusztusosabb legyen az étel - a kész rizottó tetejére hintem.

Papagáj sütemény

A vasárnap mindig olyan nap, amelyet mindannyian már alig várunk. Ilyenkor családom minden tagja - apraja, nagyja, beleértve a nagyszülőket is - együtt van, együtt ülünk oda az asztalhoz, hogy elfogyasszuk a finom vasárnapi ebédet. Közben jókat beszélgetünk azokról a dolgokról, amelyeket a nyüzsgő hétköznapokon nem volt alkalmunk megbeszélni. Ilyen alkalomra szoktam összeütni többek között ezt az egyszerűen elkészíthető desszertet.  Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 4 tojás, 1 pohár tejföl, 3 kávéskanál kakaópor, 1 citrom, 1 cs sütőpor, 1 cs vaníliás cukor, meggy (vagy bármilyen szeletelt gyümölcs), durvára darabolt dió a tetejére   Elkészítése: Összekeverem a tojást, cukrot, tejfölt, a szobahőmérsékleten kissé megpuhult margarint és alaposan felverem. Ha már habos hozzászitálom a sütőporral elvegyített lisztet. A masszát kettéosztom, az egyik felébe belekeverem a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és alufóliával kibélelt tepsibe kanalazom úgy, ho

Meggyes szelet

Kép
Barátnőmtől való recept, isteni finom, puha sütemény. Hozzávalók: 25 dkg margarin 10 dkg vaj 1 cs szalagáré 1 tojás 1 tejföl 30 dkg porcukor   1 ü. meggy befőtt (vagy esetleg 50 dkg friss, kifejtett meggy) 2 cs vaníliás cukor fél l tej   liszt Elkészítése: A vajat 5 dkg porcukorral, a tojással, csipet sóval jól kikeverem, utána a tejfölt és a szalagárét hozzáadom és annyi lisztet gyúrok hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjak (jó lágy legyen). 2 egyenlő részre osztom, kinyújtom tepsi hátulja nagyságúra és lassú tűznél jól átszárítva világosra sütöm. Krém készítése: a margarint megpuhítom, maradék porcukorral habosra kikeverem. A tejet felforralom, 5 ek lisztet kevés vízzel folyékonyra kikeverem és a tejben rövid ideig főzöm. A tűzről levéve hozzáadom a vaníliás cukrot. Kihűlésig kevergetem. Ha kihűlt a margarinos krémmel jól összedolgozom. Az első lapra a meggy felét rászórom, majd krém és a meggy másik fele, végül a második lapot ráhely

Vegetáriánus pizza

Hozzávalók: pizzatészta , pizza alapkrém, gomba, kukorica, zöldborsó, brokkoli, olíva bogyó vagy egyéb zöldségféle, trappista sajt, oregánó, kakukkfű Elkészítése: A pizzatésztát megkenem a paradicsomos krémmel, nyers szeletelt gombát és a többi zöldségfélét rárakom, oregánóval, kakukkfűvel  ízesítem, rászórom a reszelt sajtot és előmelegített sütőben megsütöm. Salátás pizza Hozzávalók: pizzatészta , pizza alapkrém 10 dkg sonka, 10 dkg trappista sajt, paradicsom, paprika, uborka, fejessaláta besamelmártáshoz: 3 ek liszt, 2 dl tej, 4 dkg vaj, cayenne-i bors kefír   Elkészítése: A tésztát megkenem a pizzakrémmel, metéltre darabolt sonka szeleteket rárakom, sajttal megszórom és megsütöm. Ha megsült karikára vágott paradicsomot, uborkát, paprikát és csíkokra vágott fejes salátát teszek rá. Kefírrel és sajttal dúsított besamell mártással leöntve tálalom. Besamelmártás készítése : a vajat lábasban felhevítem, beleöntöm a lisztet és állandó kevergetés mellett, amíg habzani

Csirkemájas pizza

Hozzávalók: pizzatészta az alaprecept alapján paradicsom alapkrém 20 dkg csirkemáj olívaolaj kakukkfű az ízesítéshez 10 dkg füstölt sajt Elkészítése: A csirkemájat apró kockára vágom és kevés felhevített olajban megpirítom. Az alapkrémet felforralom, belerakom a májat, sóval, kakukkfűvel ízesítem. Ráterítem a tésztára, reszelt sajttal megszórom és előmelegített sütőben megsütöm.