Bejegyzések

Ananászos pulykamell sajtos besamel mártással

Kép
Hozzávalók: 50 dkg pulykamell a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa 1 doboz ananászkonzerv a besamelhez: 5 dkg liszt, 5 dkg margarin fél l tej 10dkg reszelt sajt Elkészítése: A pulykamellet kiklopfolom, sózom, panírozom a szokott módon. Ezután forró olajban kisütöm, majd tepsibe helyezem. Az ananászt szétosztom a húsira.  Leöntöm a besamel lel (Ami a következőképpen készül: A margarint felolvasztom, ráteszem a lisztet. Habzásig pirítom. Majd felengedem a tejjel és összeforralom. A tűzről félrehúzva a reszelt sajt felét belekavarom és sóval í zesítem.) és egyenletesen rászórom a maradék reszelt sajtot. Forró sütőben a sajtot rápirítom. Párolt rizs körettel tálalom. Ananász helyett elkészítettem már brokkolival is, amit előtte meg kell főzni.

Sütőtökös szilvakrémleves fahéjas grízgalukával

Kép
Hozzávalók: 50 dkg sütőtök 50 dkg szilva 1 mk fahéj cukor ízlés szerint 1 dl tejszín      Elkészítése:   A szilvát és a sült sütőtököt, feltesszük főni. Annyi vízben, amennyi ellepi + 2 ujjnyi . Fahéjjal , cukorral ízesítem. Mikor jól megfőtt a tűzről félrehúzva botmixerrel összeturmixolom . Végül tejszínnel dúsítva összeforralom. Grízgaluska : A kedvenc grízgaluska receptem, amit ha sósan készítünk zöldséglevesbe is kitűnő. Kell hozzá 1 tojás amit szétválasztok, hogy a fehérjét enyhén felverjem. Ezután összekeverem a sárgájával, adok hozzá 3 ek . étolajat, 7 ek .búzadarát, 1 késhegynyi szódabikarbónát . Mivel ez esetben édes leveshez készítem teszek még hozzá 1 vaníliás cukrot, pici porcukrot és fahéjat. Az egészet jól összedolgozom és fél órát hűtőben pihentetem. Majd enyhén sós, forrásba levő vízbe kifőzöm.

Feketeerdő torta

Kép
A tortákat általában vizes piskótából készítem, nálam nagyon jól bevált ez a recept: Hozzávalók a piskótához (Vizes piskóta) 6 tojás 30 dkg cukor 26 dkg liszt +  4 dkg kakaópor (vagy 4 dkg liszt) 1 cs. sütőpor ( 1 kk szódabikarbóna)   12 ek víz + 6 evőkanál olaj A vizes piskóta elkészítése: A tojássárgáját a cukorral, olajjal és 8 evőkanál vízzel habosra kikavarom. A fehérjét pici citromlével és 4 ek vízzel jó kemény habbá verem . A lisztet elkavarom a sütőporral, kakaóporral és ezt hozzákeverem a sárgájához. Végül a fehérjehabhoz sz ép óvatosan , nagy mozdulatokkal hozzákeverem a liszttel elkevert sárgája tésztát.    Ezután sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm és előmelegített közepes hőmérséklet ű sütőben kb 4 5 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm mikor jó.   Ui.:Mostanában nem egyben, hanem három vagy négy részletben sütöm ki, természetesen akkor egy lapot kevesebb ideig sütök.   -->   Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg meggy

Könnyű fahéjas szilvás pite

Kép
Hozzávalók:   30 dkg margarin 30 dkg cukor 6 tojás 1 csomag vaníliás cukor 40 dkg liszt 2 csomag sütőpor A tetejére:50 dkg szilva (vagy bármilyen gyümölcs), 2 ek. fahéjas porcukor   Elkészítése:  Habosra keverem a margarint a cukorral, vaníliás cukorral, a tojássárgájával. Majd hozzákeverem a liszttel elkevert sütőport, és végül óvatosan belekeverem a tojások habbá vert fehérjét. Kizsírozott, lisztezett közepes méretű tepsibe öntöm. A tetejére ráfektetem a kimagozott, félbevágott szilvát és meghintem fahéjas porcukorral. Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig sütöm (tűpróbával megnézem jó-e). Melegen is, hidegen is nagyon könnyű sütemény.

Tepertős pogácsa

Kép
  Hozzávalók: 1kg liszt 1 tejföl 1 tojás 1 ek só 10 dkg zsír 2 dl tej 5 dkg élesztő 30 dkg tepertő bors, só  + 1 tojás Elkészítése:  A lisztből, tejfölből, tojásból, zsírból, sóból és a tejben felfuttatott élesztőből tésztát dagasztok, majd meleg helyen kb. 30 percig duplájára kelesztem. Közben a tepertőt ledarálom, sózom, borsozom, s hogy könnyebben kenhető legyen mikróba kicsit felmelegítem. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtom és megkenem a tepertő 1/3 részével. Ezután a 2 szélét középre hajtom. Ismét megkenem 1/3 rész tepertővel, félbehajtom, az így kapott hosszúkás téglalapalapú tésztát megkenem a maradék tepertővel és újra félbehajtom. 30 percig meleg helyen pihentetem.  Ezután kb. 2 ujjnyi vastagságúra kinyújtom. Tetejét fél cm mélyen, 1 cm szélesen felcsíkozom. Lisztezett pogácsa szaggatóval kiszaggatom.  Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem és kb 30 percig kelesztem. Tetejé