Bejegyzések

Gesztenye rolád

Kép
Mikor gyermekemet megkérdeztem mit süssek karácsonyra nem nagy óhaja volt - lekváros piskótatekercset kért, mivel az a kedvenc sütije. Óhaja parancs, neki is láttam, de hogy másnak is kedvezzek kettő piskótát készítettem - az egyik lett lekváros a másik pedig gesztenyekrémes. 12 tojásból készítettem a piskótamasszát és két gáztepsiben egyszerre sütöttem ki légkeveréses sütőben. A lekváros tekercset a következő posztban mutatom be, most a gesztenye rolád receptjét írom le. Hozzávalók a piskótatésztához 6 tojás 6 ek cukor 6 púpos evőkanál liszt fél cs sütőpor Krémhez: 1 cs vaníliás pudingpor 4 dl tej 10 dkg vaj vagy Ráma 10 dkg porcukor 25 dkg gesztenyemassza továbbá:  25 dkg gesztenyemassza 20 dkg étcsoki 2 ek-nyi olaj A tojásokat szétválasztom, a sárgájához 3 ek cukrot teszek és jól kikeverem. A tojásfehérjét felverem, mikor majdnem kész hozzáadok 3 ek cukrot és így verem készre. Majd óvatosan hozzávegyítem a sárgáját és a sütőporral elkevert lis

BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK!

Kép
Szeretetben gazdag, szép karácsonyt kívánunk mindenkinek!:)

Marika szelet

Kép
Anyukám kedvence ez a sütemény, de én is szeretem nem csak enni, hanem készíteni is.:) Viszonylag elronthatatlan, csak arra kell ügyelni, hogy legalább 1-2 nappal előbb kisüssük, mert így tud kellően megpuhulni és az ízek is ennyi idő alatt érnek össze. Hozzávalók a tésztához: 70 dkg liszt 2 kk szódabikarbóna 2 evőkanál méz 25 dkg cukor 15 dkg vaj vagy Rama 3 tojás kb. 8 ek tej 1 ek kakaópor a krémhez: 1 l tej 10 ek. liszt 2cs vaníliás cukor vagy vanília kivonat 2 ek kakaópor 30 dkg vaj vagy Rama 25 dkg porcukor rum aroma tetejére: 15 dkg étcsoki 1 ek olaj A tészta hozzávalóit összegyúrom, tejet annyit adok hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjak. Három felé veszem és egy részbe 1 ek kakaóport belegyúrok. Gáztepsi (35x35 cm) nagyságúra kinyújtom, majd a tepsi lisztezett hátulján egyenként kisütöm a lapokat (vigyázzunk nehogy túl süssük).  A krémhez a lisztet kevés tejjel csomómentesre kikeverem, majd hozzáadva a többi tejet állandó k

Ostya szalámi és havas fenyő

Kép
Ezek az apró csemegék is még a gazdaköri gyerekek mikulás ünnepségére készültek  a mézesek és linzerek mellé.  Az ostya szalámit már nagyon régen elszerettem volna készíteni, eddig mindig szomszédasszonyom lepett meg kóstolóval, pillanatok alatt el is tüntettük.  Ostya szalámi Hozzávalók: 4 tojás 15 dkg étcsoki 15 dkg porcukor 2 cs vaníliás cukor 20 dkg vaj 20 dkg darált keksz 20 dkg durvára vágott dió 10 dkg mazsola 1 cs ostyalap (4-5 lap) Nagyon finom nassolni való, lehet dúsítani szárított gyümölccsel, mogyoróval, mandulával, csokidarabokkal, kókuszreszelékkel - igazi karácsonyi desszertet varázsolhatunk belőle. Gőz fölött a tojásokat a cukorral jól elkeverem, míg a cukor el nem olvad, majd még a gőz fölött hagyva hozzádobom a vajat, csokit és vaníliás cukrot. Mikor minden elolvadt leveszem a tűzről és hozzáadom a kekszet, diót, mazsolát, (más dúsítót) és jól összekeverem. Az ostyalapokat egymás után nedves törlőruhába csomagolom (pár perc, m

Túrós guba

Kép
Nem is tudom minek nevezzem, mert túrós gubának indult, de mire kész lett a végeredmény alapján túrós máglyarakásra hasonlít. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nagyon finom lett, azt hiszem ezt többször is elkészítem. Brigi lányom szerint finomabb, mint a mákos guba és még finomabb lenne, ha kevés almát is raknék bele.....na, akkor aztán tényleg nem hasonlítana a máglyarakásra?!:)) Hozzávalók:  10 db kifli 50 dkg túró (jó minőségű) 5 dl főző tejszín (10 %-os) 2-3 dl tej 6 tojás 25 dkg cukor 2 vaníliás cukor 10 dkg mazsola lekvár citromhéj A kifliket 1 cm-re felkarikázom. A túrót, 20 dkg cukrot, vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, tejszínt jól elkeverem, végül al tejet is hozzákeverem ( a kifli minőségétől is függ, ha szárazabbnak érezzük tehetünk több tejet is hozzá).  A kiflikre öntöm a túrós masszát, átkeverem és egy kivajazott tepsibe rakom. Rászórom a mazsolát, megkenem baracklekvárral.  Előmelegített sütőbe rakom és 150 fokon 10-15  percig