Bejegyzések

Lusta asszony rétese avagy szórós túrós

Kép
Lekvároskuktánál láttam meg ezt a sütit (persze előtte már sok helyen olvastam róla) és eldöntöttem most már feltétlen kipróbálom. 2 cs túró már egy ideje ott landolt a hűtőmben arra várva, hogy végre készüljön belőle valami. Gondoltam azért kapta a Lusta asszony rétese nevet, mert viszonylag egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Mivel most időm nem sok van ezért bonyolultabb sütemények készítésére nem vállalkozok, de ez a recept kapóra jött.   Nézzük hogyan készül a lusta asszony rétese: Hozzávalók: 15 dkg finomliszt 15 dkg rétesliszt 20 dkg cukor 1 sütőpor 50 dkg túró citromhéj 10 dkg mazsola vagy bármilyen gyümölcs 2 cs vaníliás cukor 3 tojás 3 dl tej 10 dkg vaj Elkészítése: A lisztet, a sütőport és a cukrot összekeverem. Egy közepes méretű (25x35 cm) tepsi aljába a felolvasztott vaj felét belecsurgatom. Az elkevert liszt felét beleszórom a tepsibe, megrázom, hogy egyenletesen terüljön el.   Rámorzsolom a túrót, citromhéjat reszelek rá, 1 cs v

Brokkoli krémleves

Kép
A brokkoli krémlevest nem csak azért kedvelem, mert szerintem a krémlevesek közül az egyik legfinomabb, hanem magáról a növény élettani hatásáról is már sok jót hallottam. Bővebbet  itt olvashatunk róla. Hozzávalók: 50 dkg brokkoli 1 közepes fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 közepes burgonya 3-4 dkg vaj 1,2 l húsleves vagy 1 húsleves kocka 1 dl tejszín 1 tk ételkeményítő 2 szelet pirítós 10 dkg reszelt sajt Elkészítése: Először is a  vöröshagymát, fokhagymát megtisztítom és apróra darabolom. A krumplit is megpucolom és kockára vágom. A brokkolit rózsáira szedem, megmosom. Én a brokkoli szárát is félig levágom és azt is felkockázom.  A vajon megdinsztelem a hagymákat, rárakom a brokkoli rózsákat és a szárat valamint a burgonyát és együtt még 3-4 percig párolom. Felöntöm a húslevessel (ha nincs vízzel és húsleveskockával), sózom, borsozom és fedő alatt puhára főzöm.  Kiszedem a zöldségeket és összeturmixolom (nem botmixerrel, hanem turmixal,

Sajtos roló

Kép
A sajtos roló nem csak nagyon mutatós, hanem ízletes, finom nassolni való sós sütemény. Sütésétől eddig visszatartott, hogy nincs hozzá sütőhengerem, de aztán valahol olvastam, hogy fakanál nyelére tekerve is elkészíthető. Találtam a fagyasztómban még 2 cs leveles tésztát, így hétvégére neki láttam a rolóknak. Hozzávalók: 2 cs leveles tészta   1 tojás   5 dl tej   6 ek liszt 25 dkg reszelt sajt   10 dkg vaj   só őrölt bors   szerecsendió Elkészítése:   Először is a leveles tésztát kinyújtom 3-4 mm vastagságúra és kb. 2 cm széles csíkokra vágom.   A fakanál nyeleket vékonyan kivajazom, hogy könnyen lecsússzon majd róla a roló. A tészta csíkot rátekerem a fakanál nyélre úgy, hogy kicsit (0,5 cm) fedjék egymást. Lekenem felvert tojással, egy hőálló tál falára helyezem őket úgy, hogy a tészta ne érjen le. Előmelegített 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm.   Szerencsém, hogy itthon elég sok fakanalam van, ezért kétszer sikerült kisütnöm az adagoka

Cukker blogger

Kép
Maryennétől   kaptam ezt a megtisztelő díjat, amit nagyon köszönök. Megkért, hogy a következő kérdésekre válaszoljak. Na nézzük: Kedvenc íróm : nincs különösebb, szeretem az életrajzi műveket, romantikusabb történelmi regényeket i talom : ásványvíz ételem : bakonyi nokedlivel, pörköltek, sütemények énekesem : nincs énekesnőm : nincs színészem : Richard Gere együttesem : Nox dalom : változó, mikor milyen hangulatban vagyok sorozatom : Dr. House mozifilmem : nagyon ritkán járok moziba, legutóbb a Kaméleon című magyar filmet láttam hangszerem : gitár hónapom : augusztus napom : vasárnap évszakom : nyár napszakom : este sportom :pilates torna, hullahopp karikázás Bloggerem : van egy jó pár akiket szívesen olvasok Kommentelőm : aki hozzászólást ír nekem már kedvenc idézetem:   “Sohasem veszíthetjük el, amiben egyszer örömünket leltük.      Mindazok, akiket mélyen szeretünk, részünkké válnak.” ( Helen Keller ) Sok szeretettel küldöm Gizinek , Thrininek , Szem

Kacsasült párolt lilakáposztával és kacsamáj egészben sütve

Kép
Vasárnap igaz nem volt semmi nagy alkalom, de mégis igazi ünnepi ebédet sikerült készítenem: kacsasültet és finom kacsamájat párolt lila káposztával. Anyukám szerint is isteni lett, ő mindig nézi a Vacsoracsatát és véleménye szerint  10 pontot ért az én ebédem is. Hozzávalókat nem írok, mert tulajdonképpen egyszerűen szoktam elkészíteni. A húst jól megtisztítom, megmosom, lecsurgatom és feldarabolom (nem pecsenyekacsáról, hanem hízott kacsáról van szó, ezért egészben ezt már nem lehetett megsütni). A zsírosabb bőröket és a hájat lefejtem róla. A húst sózom, borsozom és majoránnával fűszerezem,  majd fokhagyma gerezdekkel tűzdelem. Tepsibe rakom, öntök alá kb. 2 dl vizet (fehérborral is isteni) és alufóliával letakarom. Zsíradékot nem teszek alá, mert a kacsából sül ki.  Sütőben 170 fokon sütöm egy órát, utána a húsokat megfordítom és ismét lefedve sütöm még kb. 1 órát. Közben azért ellenőrzöm és zsírjával locsolgatom. Mikor már jó puha az alufóliát leveszem és még le