Bejegyzések

Sajttekercs hidegtálra

Kép
 Karácsonyra, húsvétra, vendégségre, hidegtálra ajánlom ezt a különlegességet Hozzávalók:  kb. 30 szelethez 8 db ömlesztett kolbászos sajt, 8 vékony szelet trappista sajt (15 dkg), 8 szelet gépsonka (15 dkg), 20 dkg túró, 1 evőkanál tejföl, 1 csokor metélőhagyma (medvehagyma), 5 dkg gyulai kolbász vagy sonka, 5 dkg vaj, 1 kiskanál csípős pirosarany krém, 1 gerezd foghagyma Elkészítése : A kolbászos sajtot a vajjal, pirosarannyal és az összezúzott fokhagymával összedolgozom. A túrót áttöröm a tejföllel, a finomra aprított metélőhagymával és az apróra vágott gyulai kolbásszal elkeverem. Egy asztalra kiterítek egy nagy lap alufóliát, amire ugyanakkora folpackot simítok. Felém eső oldalát a sonkaszeletekkel végigrakom, majd ugyanilyen szélességben a sajtszeleteket a sonka fölé helyezem (nem a tetejére, hanem a következő sorba).    A sonkára a kolbászos sajtkrémet, a sajtra pedig a túrós keveréket egyenletesen rákenem.  Szorosan feltekerem, így a sonkás

Rántott husi tejfölösen

Kép
Brigi lányom kedvence. Érdekessége, hogy fordítottan panírozzuk be a húst és kisütése után még a sütőben jó tejfölösen tovább sütjük, amitől isteni finom szaftos, puha lesz. Köretnek krumplisaláta, petrezselymes krumpli, vagy bármilyen zöldségsaláta illik hozzá. Hozzávalók 4 főre : 8 - 10 szelet csirkemell, pulykamell vagy karaj (kb. 80 dkg) 1 nagy tejföl tojás zsemlemorzsa a panírozáshoz E lkészítése : A hússzeleteket először sózom, majd zsemlemorzsán kiklopfolom. Úgy érdemes csinálni, hogy zsemlemorzsát öntök egy neylon zacskóba, belerakom a húst és így klopfolom. Tojásba mártom és hirtelen kisütöm.  Hőállótálba rakom a húsokat, egyenként meglocsolom a tejföllel, amelyet előtte elkevertem kb. 0,5-1 dl vízzel, sóval. Egymás tetejére is rakhatjuk a húst.  A maradék tejfölt még ráöntöm, lefedve 20 percig közepes hőmérsékletű tűzön, majd fedő nélkül még 10-15 percig a sütőben átsütöm.

Meggyes túrós palacsinta

Kép
Először vendégségben ettem ebből a nagyon finom, különleges palacsintából. Igazi desszert! Hozzávalók: kb.15 palacsintához tésztához : a palacsintatészta alapreceptjében leírtak ( lásd itt ) krémhez: 50 dkg túró, 4 db tojás, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 5 dkg vaj, 1 üveg meggy befőtt vagy mirelit meggy, 10 dkg cukor, fahéj, 2 dkg liszt, 2dl meggylé, 2 dl tejszín Elkészítése : Palacsintatésztát készítek úgy, hogy a tojásokat szétválasztom és a fehérjét habbá verve teszem a tésztához. Kicsit vastagabb palacsintákat sütök a szokottnál. Az áttört túrót a tojások sárgájával, a porcukorral, citromhéjjal, mazsolával, tejföllel kikeverem. Hozzáadom a tojások habját. A palacsintákat megtöltöm a krémmel, felgöngyölöm és hőálló tálba fektetem egymás mellé. Meglocsolom olvasztott vajjal. Alufóliával letakarom, kissé átsütöm a sütőben, de nem pirítom meg.Végül meggymártást készítek és a palacsintákra öntöm. Meggymártás : a megg

Pizza és palacsinta népszerűsége

Első látásra kicsit szokatlan a címben szereplő párosítás, legalábbis így egymás mellett. Pedig sok bennük a közös. Mindkettő igen közkedvelt, gyorsan elfogyasztható és lényegében egyszerű étel, amely azonban  számtalan módon variálható az egyszerű megoldásoktól a különlegességekig. A palacsinta az egyik legnépszerűbb otthoni desszertünk. Állítólag még Ferenc József király udvari szakácsai között is nagy becsben tartottak egy magyar asszonyságot, aki kiváló palacsintát tudott sütni. Ma már a palacsinta nem csak lekvárral és kakaóval, hanem legkülönfélébb töltelékekkel készülhet, friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal, fagylalttal, öntetekkel díszíthetjük. A legfinomabban megsütött palacsintát is tönkreteheti egy gyenge töltelék vagy öntet, és ez fordítva is igaz. A pizza a világ legnépszerűbb étele, megelőzi még a kenyeret is. Ősidők óta fejlődik, változik, de az alapvető jellegét megőrizte: egyszerű, változatos és tápláló. A hagyományos, "igazi" olasz pizza fafűté

Palacsintatészta alapreceptje

Kép
  Magyarországon a vékony palacsintatészta a népszerűbb édes és sós változatban is.Talán nincs olyan ember, aki ne szeretné a palacsinta valamely változatát. Hozzávalók:  kb 15 db-hoz 4 dl tej 2 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz) 30 dkg liszt 3 tojás csipetnyi só 2 ek cukor az édes változathoz étolaj Elkészítése: A tojásokat a cukorral, sóval, a tej felével és a liszttel összekeverem, hozzáadom a többi folyadékot és habverővel (vagy mixerrel) kidolgozom úgy, hogy csomós ne legyen. A tészta híg, tejszínsűrűségű legyen. Ha nagyon sűrűnek találjuk tejjel vagy szódavízzel hígítjuk, vagy ha ritka egy kis liszttel sűrítjük. Keverés után legalább egy fél órát pihentetem, hogy a liszt megduzzadjon benne. Sütése : a palacsintasütőbe pici olajat hevítek és egy merőkanálnyi tésztát öntök bele. Megforgatom, hogy egyenletesen szétterüljön és a tűzre rakom. Ha az első fele pirulni kezd megfordítom palacsintalapáttal. A másik oldala már pillanatok alatt sül. Ha tö