Bejegyzések

Kapros sütőtökfőzelék édesen

Kép
Ősszel sikerült nagyobb mennyiségben sütőtököt beszereznem, így még van belőle. Sokféleképpen készítettem már belőle -  levest, süteményt, köretet, most a főzelékkel próbálkoztam meg. Mivel elég édesszájúak vagyunk, így az édes változatát választottam.   Hozzávalók: 2 kisebb sütőtök olaj kapor csipet só  1 doboz tejföl  1 ek liszt Elkészítése:  A sütőtököt meghámozom, lereszelem almareszelővel és a kaporral együtt (amit előtte apróra összedarabolok)  kevés olajon megfuttatom. Pici vizet öntök rá, sózom és addig főzöm, amíg a tök megpuhul. Tejfölből, lisztből, vízből habarást készítek, ráöntöm a főzelékre és összeforralom. Ízlés szerint cukrozom. Természetesen lehet sósan is fogyasztani. Uzsonnára is ebből ettem, sőt egy kis fahéjjal is megszórtam. Akkorra már kihűlt és még finomabb volt, mint ebédkor melegen.

Pirított máj kicsit magyarosan

Kép
Nem annyira ugrálok a májért, de a gyermekem kedvence. Főleg a csirke májat szereti, de most sertés máj volt otthon. Hosszú keresgélés után  Andinál itt találtam a  következő receptet, amit végül elkészítettem. Mint ahogy ő is írja a kicsit lecsós jelleg jó szaftos, karakteres ízt ad neki. Nagyon fincsi lett, szerepelni fog az étlapunkon. Hozzávalók: 80 dkg sertés vagy csirke máj 3 paradicsom 2 fehér paprika 1 nagy fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma pár karika füstölt kolbász  1 kk törött pirospaprika majoránna bors, só Elkészítése: Kevés olajon kicsit megpirítom a felcsíkozott májat. Hozzáadom a feldarabolt vöröshagymát, felkarikázott paprikát, paradicsomot, kolbászt  és a zúzott fokhagymát. Fűszerezem majoránnával, borssal. Ha szükséges pici vizet öntök alá. Közép erős lángon 10-15 percig együtt párolom, pirítom. Mikor már majdnem kész megszórom a pirospaprikával a színe miatt. A legvégén sózom. Párolt rizzsel tálalom.

Sós stangli

Kép
Ez egy nagyon egyszerű sós nassolni való. Azért szeretem, mert gyorsan elkészül és ha kimarad pár napra is még nagyon finom puha maradt. Hozzávalók: 50 dkg liszt 25 dkg margarin 1 pohár tejföl 1 tojás 1 ek só 1/2 cs szalalkáli reszelt sajt szezámmag, napraforgómag, köménymag, tökmag Elkészítése: A szalalkálit a liszttel jól elkeverem, a többi hozzávalókkal összegyúrom, ujjnyi vastagságúra kinyújtom. A tetejét tojással megkenem és reszelt sajttal vagy magvakkal jól megszórom. Csöröge metélővel vékony csíkokra vágom. Papírral kibélelt tepsibe rakom és közép meleg sütőben aranysárgára sütöm.

Pacalpörkölt

Kép
A pacalt lehet szeretni és nem szeretni, hát mi az első kategóriába tartozunk, mert az egész család nagy kedvence. Más országokban is rajonganak érte (pl. Franciaország, Olaszország), de pörköltes változata a magyar konyha egyik legjellegzetesebb étele. Pacalpörkölt elkészítése azonban igen hosszadalmas, ezért nagyobb adagnak érdemes neki fogni, és még finomabb is, ha egyszerre többet készítünk. Általában nagyobb alkalmakra (szülinapra, névnapra vagy nagyobb vendégségre) szoktam készíteni -  most legutoljára nagylányom szülinapjára. Hozzávalók: 1 kg pacalhoz írom le 20-25 dkg vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 5-6 dkg zsír 1 kk őrölt kömény 1 kk bors 20 g pirosarany  1 ek fűszerpaprika 1 kk erős fűszerpaprika  fél fehér paprika fél paradicsom Elkészítése: A pacal abálása: először is a hentesnél veszek szép,  előmosott pacalt (1 főre kb. 30 dkg-ot számolok). Ezt otthon gondosan megtisztítom (széleit ha kell ledarabolom), még egy kis ecetes vízben,

Szülinapi torták

Kép
Az unokatesóm szülinapjára 2 tortát sütöttem. Nagyon ízlett neki a mákos-diós krémes,  így annak a receptje alapján készítettem el. Először csak egy tortát akartam, de rájöttem, hogy nekem nagyon kicsi a szívtorta formám, de a recept szerint az alapanyagok 2 tortát is kiadnak. De, hogy mégse  egyforma legyen kicsit megvariáltam. Első torta: Mákos-diós krémtorta Hozzávalók:  itt olvasható Elkészítése: Először is a mézes lapok hozzávalóit összegyúrtam és 3 részre szétosztottam. Az egyik laphoz 1 ek-nyi kakaóport is kevertem. Bár utólag belátom ez majdnem kár volt, mert kicsit kemény lett így a lap és nehezen tudott megpuhulni, sőt talán igazi puha nem is lett, de gondoltam úgy is elfogy, mivel a mi családunk nagy sütemény faló "family". Tehát a 3 rész tésztát a  formába külön-külön beletettem, pohár segítségével  kinyújtottam a szívformára és kisütöttem (egyesével). Majd kisütöttem a mákos piskótát is (ezt már egyszerre). Mikor a piskóta  kihűlt 3 részre