Bejegyzések

Nyertem a DELIMANO receptversenyén!

Kép
Nagyon nagy öröm ért, mert ezt a 10-db-os Mega+Szettet nyertem a Delimano által indított nyereményjátékban! Már a verseny kezdetén kinéztem magamnak - gondoltam de jó is lenne megnyerni!:) A játékban általunk elkészített recepteket kellett feltölteni és népszerűsíteni azokat barátok, ismerősök között, hogy minél többen szavazzanak rá. Szinte magával ragadott a játék, annyira klassz volt, így még többen megismerhették receptjeimet. Meglepetésemre és nagy örömömre sikerült bejutnom több száz versenyző közül az első 10 legjobb Séf közé, akik a fődíjért versenyeznek - amely egy Toscanai főzőtanfolyam. Sajnos itt azonban el kellett gondolkodnom, mert a további feladatok időigényesebbek és én munkám és más problémák miatt most nem tudtam ezt vállalni. Írtam a Delimano csapatának amire ezt a választ kaptam:    "Köszönjük őszinte levelét. Sajnáljuk, hogy nem tudja folytatni, de megértjük szempontjait. Ez a szakasz valóban több időt igényel, mint a többi, így esélyei csökkenén

Joghurtkrémes szülinapi torta

Kép
Unokatesóm szülinapjára készítettem ezt a tortát. Tejszínhabbal és virágmotívummal díszítettem. A krémje pedig vaníliás, eperjoghurtos, és egy pikáns lekvárral tettem egyedivé - saját készítésű rózsa lekvárral. Hozzávalók: 7 tojásos vizes piskóta (7 tojás, 7 ek. olaj, 14 ek. víz, 35 dkg liszt, 35 dkg cukor) 5dl epres joghurt 15 g zselatin 7 dl  kemény habnak felvert hulala 3dl tej 1 cs főzés nélküli vanília puding 1 citrom reszelt héja lekvár (ez esetben rózsa lekvár) A szokásos módon kisütöm a piskótát (szív tortaformában). Mikor készen van hagyom kihűlni, majd 3-ba vágom.  Közben elkészítem a krémet: A joghurthoz hozzáadom a zselatint és addig melegítem, amíg elolvad benne. Majd hozzákeverek 2 dl tejszínt (ami már fel van verve). Az egyik tortalapot visszarakom a tortasütő formába. Megkenem lekvárral, ráöntöm a joghurtkrémet. Hagyom dermedni, ezért hűtőbe rakom. Majd ráborítom a második piskótalapot.  A tejben elkeverem a vaníilia pudingport.

5 perces fánk

Kép
Anita varázskonyhájában  olvastam ezt a gyorsan elkészíthető desszertet. Családom még nem unja a fánkot , én már jobban a készítést ezért is örültem, mikor ráakadtam erre a receptre. Ajánlom, ha gyorsan és finomat akarsz készíteni. Az 5 perc a kikeverésére vonatkozik, de kisütni sem tart sokáig. Hozzávalók kb. 2 személyre: 1 kis doboz natúr joghurt vagy tejföl (175 g)  10 enyhén púpos evőkanál liszt 1 tojás 1 evőkanál cukor 1 cs vaníliás cukor  csipetnyi só fél cs sütőpor  fél citrom vagy narancs reszelt héja ízesítésnek tehetünk bele pici rumot, rumaromát A joghurtot összekeverem a tojással, vaníliás cukorral, cukorral, sóval, citromhéjjal, ízesítőkkel. Nem szabad nagyon kikeverni, csak amíg összeáll. A lisztet és a sütőport a tojásos keverékre szitálom, összekeverem. Megint nem keverem túl sokáig. Amíg az olajat forrósítom a tésztát pihentetem (10 perc). Teás kanállal diónyi darabkákat szaggatok a tésztából az olajba. A fánkocská

Magyarok asztala díj és invitálás a 2012-es Kurultáj rendezvényre

Kép
Ezt a szép díjat Vicuskától kaptuk amit ezuton is nagyon köszönünk, nagy örömet szerzett vele. Ennek két oka is van: én szeretem előtérbe helyezni konyhámban a magyaros ízeket és ezeket blogomban is kiemelem ( magyar konyha ízei ). A másik pedig, hogy A felvétel 2008-ban Bösztörpusztán készült a Kurultáj nevű rendezvényen, na ezen a rendezvényen mi is ott voltunk és bizony nagy élménnyel mentünk haza. Ez a kis ajándék nem csak blogunk elismerése, hanem szép emléket is jelent számunkra. A Kurultáj  Magyarország eddigi legnagyobb hagyományőrző rendezvénye  ismét megrendezésre kerül 2012. augusztus 10-11-12-én  Bugacon.  Az eseményen nemcsak a Kárpát-medence magyarsága, hanem 12 ország rokon, illetve kulturálisan rokon népei is együtt ünnepelnek majd. Azért is szeretném blogtársaimnak illetve olvasóimnak ajánlani ezt a rendezvényt, mert mi nem messze lakunk Bugactól (15 km) és egy kicsit magunkénak is érezzük ezt az alapjában egyedülálló eseményt. Egy kis ízelítő a 20

Töltött szalagos fánkocskák

Kép
Farsang tájékán minden héten legalább egyszer sütök fánkot, mert családom ezt igényli. Nem mintha máskor nem lenne ugyanolyan finom, de valahogy ilyenkor mégis jobban esik. Ennek biztosan pszihés oka van, mert ha farsang akkor egyből a szalagos fánk jut eszünkbe.  Most utoljára a változatosság kedvéért kakaóval és dióval töltött mini fánkocskákat készítettem. Hadd ne mondjam mekkora sikert aratott az apróbb nép na meg a nagyobbak között is. Isteni finom amikor a cukros kakaópor megolvad a meleg fánkocskákban. Hozzávalók 4 főre: 0,5 kg liszt 3 dl tej 2 tojás 2,5 dkg élesztő 2 púpos ek cukor 1 csipet só 2 ek rum 5 dkg olvasztott vaj tölteléknek: cukrozott kakaópor cukrozott darált dió vagy mogyorókrém 1 l étolaj a sütéshez Először az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatom. Én a tésztát a kenyérsütőgéppel szoktam kidagasztatni, ezért a dagasztóüstbe rakom a lisztet, tojássárgákat, cukrot, sót, langyos tejet, rumot és végül a felfuttatott élesztőt.