Bejegyzések

Rántott husi tejfölösen

Kép
Brigi lányom kedvence. Érdekessége, hogy fordítottan panírozzuk be a húst és kisütése után még a sütőben jó tejfölösen tovább sütjük, amitől isteni finom szaftos, puha lesz. Köretnek krumplisaláta, petrezselymes krumpli, vagy bármilyen zöldségsaláta illik hozzá. Hozzávalók 4 főre : 8 - 10 szelet csirkemell, pulykamell vagy karaj (kb. 80 dkg) 1 nagy tejföl tojás zsemlemorzsa a panírozáshoz E lkészítése : A hússzeleteket először sózom, majd zsemlemorzsán kiklopfolom. Úgy érdemes csinálni, hogy zsemlemorzsát öntök egy neylon zacskóba, belerakom a húst és így klopfolom. Tojásba mártom és hirtelen kisütöm.  Hőállótálba rakom a húsokat, egyenként meglocsolom a tejföllel, amelyet előtte elkevertem kb. 0,5-1 dl vízzel, sóval. Egymás tetejére is rakhatjuk a húst.  A maradék tejfölt még ráöntöm, lefedve 20 percig közepes hőmérsékletű tűzön, majd fedő nélkül még 10-15 percig a sütőben átsütöm.

Meggyes túrós palacsinta

Kép
Először vendégségben ettem ebből a nagyon finom, különleges palacsintából. Igazi desszert! Hozzávalók: kb.15 palacsintához tésztához : a palacsintatészta alapreceptjében leírtak ( lásd itt ) krémhez: 50 dkg túró, 4 db tojás, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 5 dkg vaj, 1 üveg meggy befőtt vagy mirelit meggy, 10 dkg cukor, fahéj, 2 dkg liszt, 2dl meggylé, 2 dl tejszín Elkészítése : Palacsintatésztát készítek úgy, hogy a tojásokat szétválasztom és a fehérjét habbá verve teszem a tésztához. Kicsit vastagabb palacsintákat sütök a szokottnál. Az áttört túrót a tojások sárgájával, a porcukorral, citromhéjjal, mazsolával, tejföllel kikeverem. Hozzáadom a tojások habját. A palacsintákat megtöltöm a krémmel, felgöngyölöm és hőálló tálba fektetem egymás mellé. Meglocsolom olvasztott vajjal. Alufóliával letakarom, kissé átsütöm a sütőben, de nem pirítom meg.Végül meggymártást készítek és a palacsintákra öntöm. Meggymártás : a megg

Pizza és palacsinta népszerűsége

Első látásra kicsit szokatlan a címben szereplő párosítás, legalábbis így egymás mellett. Pedig sok bennük a közös. Mindkettő igen közkedvelt, gyorsan elfogyasztható és lényegében egyszerű étel, amely azonban  számtalan módon variálható az egyszerű megoldásoktól a különlegességekig. A palacsinta az egyik legnépszerűbb otthoni desszertünk. Állítólag még Ferenc József király udvari szakácsai között is nagy becsben tartottak egy magyar asszonyságot, aki kiváló palacsintát tudott sütni. Ma már a palacsinta nem csak lekvárral és kakaóval, hanem legkülönfélébb töltelékekkel készülhet, friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal, fagylalttal, öntetekkel díszíthetjük. A legfinomabban megsütött palacsintát is tönkreteheti egy gyenge töltelék vagy öntet, és ez fordítva is igaz. A pizza a világ legnépszerűbb étele, megelőzi még a kenyeret is. Ősidők óta fejlődik, változik, de az alapvető jellegét megőrizte: egyszerű, változatos és tápláló. A hagyományos, "igazi" olasz pizza fafűté

Palacsintatészta alapreceptje

Kép
  Magyarországon a vékony palacsintatészta a népszerűbb édes és sós változatban is.Talán nincs olyan ember, aki ne szeretné a palacsinta valamely változatát. Hozzávalók:  kb 15 db-hoz 4 dl tej 2 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz) 30 dkg liszt 3 tojás csipetnyi só 2 ek cukor az édes változathoz étolaj Elkészítése: A tojásokat a cukorral, sóval, a tej felével és a liszttel összekeverem, hozzáadom a többi folyadékot és habverővel (vagy mixerrel) kidolgozom úgy, hogy csomós ne legyen. A tészta híg, tejszínsűrűségű legyen. Ha nagyon sűrűnek találjuk tejjel vagy szódavízzel hígítjuk, vagy ha ritka egy kis liszttel sűrítjük. Keverés után legalább egy fél órát pihentetem, hogy a liszt megduzzadjon benne. Sütése : a palacsintasütőbe pici olajat hevítek és egy merőkanálnyi tésztát öntök bele. Megforgatom, hogy egyenletesen szétterüljön és a tűzre rakom. Ha az első fele pirulni kezd megfordítom palacsintalapáttal. A másik oldala már pillanatok alatt sül. Ha tö

Mércék: mi mennyi, miből mennyit?

Mérleg helyett: 1 csapot evőkanál liszt 1,5 dkg 1 púpozott evőkanál liszt 2 dkg 1 csapott evőkanál cukor 1,5 dkg 1 púpos evőkanál cukor 2 dkg 1 csapott evőkanál só 1,5 dkg 1 púpozott evőkanál só 2 dkg 1 púpozott teáskanál só 1 dkg 1 késhegynyi só 0,5 dkg 1 csapott evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg 1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa 1,8 dkg 1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg 1 púpozott evőkanál búzadara 2 dkg 1 csapott evőkanál zsír vagy vaj 2-3 dkg 1 csapott evőkanál olaj 2 dkg 1 diónyi zsír vagy vaj 2 dkg 1 tojásnyi zsír vagy vaj 5-6 dkg 10-12 közepnagyságú burgonya 1 kg 8-10 középnagyságú alma 1 kg 1 nagyobb fej káposzta vagy kelkáposzta 1 kg Miből mennyit főzzünk 1 főre, ha vendégeket várunk? Átlagos fogyasztásnál ez így alakul: leves 3 dl mártás 1 dl főzelék 2,5 dl csont nélküli hús 15 dkg csontos hús 25 dkg apró hús 15 dkg kész hússzeletek 2 szelet hal 20-25 dkg rántotta 3 tojás köretnek zöldség- és főzelékféléből 15-20 dkg köretnek rizsbő

Zöldséges hús pennével

Kép
 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 cs penne tészta 1 cs olasz fűszerkeverék villámpác Elkészítése : A húst kockára darabolom és bepácolom a fűszerkeverékkel. A zöldségeket is apró kockára vágom. Hagymát megdinsztelem, hozzáteszem a húst, gombát és bő lében megpárolom. Külön megfőzöm a zöldségeket valamint a tésztát. Mikor a hús már puha összekeverem a zöldségekkel és a tésztával. Legutoljára mirelit zöldségkeverékből  és saját keverésű  fűszerekkel készítettem (bazsalikom, majoranna, kakukkfű, só, bors stb-t elkevertem 1 dl olívaolajban és ezzel pácoltam be a húst).  

FASÍRT GOLYÓK

Kép
Hozzávalók:   60 dkg darált hús, 1 kis fej vöröshagyma, 2 zsemle, 2 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 kiskanál őrölt bors, só, zöldpetrezselyem Elkészítése:   A zsemléket rövid időre beáztatom tejbe vagy vízbe, majd kifacsarom.  Az apróra vágott hagymát megdinsztelem. A fokhagymát nagyon apróra eldarabolom, vagy fokhagymanyomón átnyomom, petrezselyemzöldet is feldarabolom.  Az összes hozzávalót jól összekeverem.  Vizes kézzel jó diónyi golyókat formálok, majd forró bő olajban kisütöm. Készíthetjük úgy is, hogy a megformált golyókat zsemlemorzsában megforgatjuk és úgy sütjük ki. Vigyázzunk, ne süssük nagyon szárazra!  Tálalásnál tehetünk rá egy karika uborkát, amit fogvájóval megtűzünk.

Sütőtökös krumplipüré

Kép
Tulajdonképpen úgy készítem, mint a hagyományos krumplipürét csak sütőtököt is teszek bele, kis szerecsendióval megszórom. Sokkal finomabb, ízesebb köretet kapok. Hozzávalók : 80 dkg burgonya 30-40 dkg sütőtök 5 dkg vaj 2 dl tej só szerecsendió Elkészítése : A krumplit megpucolom, kockára vágva sós vízben megfőzöm. A sütőtököt kettévágom, kimagozom. Papírral kibélelt tepsiben megsütöm. A burgonyát összetöröm, hozzáadom a sült tököt, sózom, megszórom egy kis szerecsendióval. A vajat és meleg tejet hozzáadva turmixal habosra keverem. Melegen tálalom.

Paradicsom saláta

Kép
Diétához nagyon jó ez a könnyen elkészíthető saláta Hozzávalók: 5 paradicsom 1 kis fej vöröshagyma 2 evőkanál olíva olaj oregáno, só díszítéshez zöldség zöldje Elkészítése: A paradicsomokat felkarikázom, a hagymát apróra darabolom. Az olajba belekeverem a sót és az oregánót (ízlés szerint), és a paradicsomra öntöm. Tetejére zöldség zöldjét szórok, és hűtőszekrényben hagyom, hogy az ízek összeérjenek.

Sajtos párna

Kép
Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg liszt   1 tojás 2 dl tejföl 3 dkg élesztő pici tej 1 ek zsír 25 dkg margarin 1 ek só krémhez : 2 e.kanál liszt, 2 dl tej, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg reszelt sajt, só Elkészítése: Az élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatom, a lisztet a zsírral és a margarinnal, sóval elmorzsolom. A tojást a tejföllel elkeverem, végül a hozzávalókat összedolgozom. Fél cm vastagságúra kinyújtom, nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatom, majd félbe hajtom és ujjal egy kicsit összenyomom a tetejét.  Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom és közép meleg sütőben világosra sütöm. Krém elkészítése: a lisztet pici vízzel kikeverem és a forrásban lévő tejhez öntöm, majd együtt sűrű krémmé főzöm. Ha kihűlt ehhez a krémhez hozzáadom a sóval ízesített habosra kevert vajat. Ezzel a krémmel megkenem a kicsit szétnyílt párnákat. Végül krémes részét reszelt sajtba mártom.

Majonézes tojásos krumplisaláta

Kép
Hozzávalók: 1 kg burgonya 5 tojás pici vöröshagyma 1 nagy pohár tejföl 1 kis tubus majonéz 1 kávéskanál mustár pici porcukor só, fehér bors Elkészítése: A burgonyát megpucolom, kockára darabolom és sós vízben megfőzöm. Közben a tojásokat is keményre főzöm. Összekeverem a tejfölt, majonézt, mustárt, porcukrot és a kihűlt krumplira öntöm. Hozzáadom a felkockázott főtt tojásokat, a picire összedarabolt hagymát, óvatosan összekeverem. Hűtőszekrénybe rakom, hogy az ízek jobban összeérjenek.

Görög saláta

Kép
Kedvenc salátám. Valahogy ezt mindenhez, mindenkor el tudom képzelni. Hozzávalók: 1 kígyóuborka 1 lila hagyma 3 paradicsom olívabogyó 1 pritamin paprika 10 dkg fetasajt 2 ek olívaolaj 1 ek citromlé oregánó, só, bors díszítéshez esetleg petrezselyem zöld Elkészítése: A hozzávalókat egyforma nagyságú kockákra összedarabolom, ráöntöm az olajat, citromlevet, fűszerezem, jól  összekeverem és tálalásig hűtőben tárolom.

Kókuszos krémes

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt 2 evőkanál kakaópor 15 dkg margarin fél cs sütőpor 15 dkg porcukor 1 tojás pici tejföl f ehér krémhez: 6 tojásfehérje 10 dkg porcukor 25 dkg kókuszreszelék sárga krémhez: 6 tojássárgája 3 e.kanál liszt 3 dl tej 25 dkg margarin  15 dkg porcukor 1 vaníliás cukor Elkészítése : A tészta hozzávalóit összemorzsolom, pici tejföllel ruganyos tésztát gyúrok. Két részre osztom és az egyik felét belenyújtom a tepsibe. A fehér krémhez a tojások fehérjéből a porcukorral kemény habot verek, belekeverem a kókuszreszeléket, majd rákenem a tepsibe rakott tésztára. Kinyújtom a tészta másik felét, ráteszem a kókuszos krém tetejére és előmelegített közepes hőmérsékletű sütőben megsütöm. A sárga krémhez a tojássárgákból, lisztből és tejből jó sűrű krémet főzök. A margarint kikeverem a cukrokkal és a kihűlt tojáskrémhez keverem. Az egészet a kihűlt tészta tetejére kenem. Tetejére csokimázat készítek, vagy csokit reszelek rá.