Bejegyzések

Szülinapra: Vakondtúrás torta

Kép
Unokahúgom nagyobbik fia most ünnepelte a szülinapját. Régebben emlegette, hogy ő vakondtúrás tortát szeretne. Idáig nem sok tortát sütöttem, de mivel ezt nem olyan bonyolultnak találtam, úgy döntöttem, hogy vállalkozok rá. Nagyon szépek a marcipános vagy fondantos torták, de ahhoz azért több gyakorlat kell, így azt elvetettem és lett helyette ez. Tényleg nem nehéz elkészíteni és nagyon nagyon finom. Vakondok helyett csak egy süni ült fel a túrás közepére, mert azt kaptam. Hozzávalók: 7 tojás 6 ek cukor 6 púpos ek liszt 3 ek kakaópor 1 sütőpor 1 dl olaj Krémhez: 3 banán 5 dl hulala tejszín 5 dl tej 1 cs főzés nélküli vaníliás pudingpor csokoládé reszelék Elkészítése: A tojásfehérjét felverem kemény habnak. A tojássárgáját habosra kikeverem a cukorral, majd óvatosan állandó keverés mellett hozzáöntöm az olajat. A lisztet a kakaóporral és a sütőporral összekeverem. Végül a tojássárgájához felváltva hozzákeverem a lisztet és a tojásfehé

Kérdések és válaszok

Bianka és Gizi kért fel, hogy az alábbi kérdésekre válaszoljak: 1. Mi lenne, ha nyernék a lottón... Nem lottózom, tehát ilyen "veszély" nem fenyeget. De azért én is végig gondoltam, mire költeném, ha egy nagy összeghez jutnék. Először is szűkebb családomat és kedves ismerőseimet segíteném, utána adományoznék a beteg és rászoruló gyerekek megsegítésére. Esetleg ingatlanba fektetném illetve hagynék a bankban is a jövőre gondolva. 2. Rossz szokásom... Imádom az édességet, mindegy milyen formában: csokoládé, sütemény, desszert jöhet. 3. Koffein... Reggel és délben fél adag tejszínhabos kávé. 4. Színeim... Kedvencem a fekete, piros, fehér és a terrakotta. 5. Mi van most rajtam... Farmernadrág, fekete pulcsi, piros kardigán és fekete bokacsizma. 6. Háziállat... Bogyó puli kutyánk és Kacér a kedves kanca lovunk. 7. 10 év múlva hol látom magam... Remélem a konyhámban, amint az unokák körbevesznek sütés-főzés közben. 8. Legutóbbi nagyo

Almás piskóta tejszínhabbal

Kép
Anikó szülinapjára készítette el ezt az egyszerű, de mégis nagyon finom kis süteményt. Az alapötlet Anitól származik, nála látta meg először. Tényleg nem kell neki nagy előkészület, ha van otthon tojás, alma és hullala tejszín gyorsan elkészíthető finomság. A napokban családom is édességre éhezett, hát gyorsan én is megsütöttem.  Hozzávalók a piskótához: 10 tojás 10 púpos ek liszt 1 sütőpor 10 ek cukor hozzávalók a töltelékhez: 4- 5 db alma 5 dkg porcukor (ízlés szerint) 1 tk fahéj tetejére:  5 dl hulala tejszín táblás csoki Elkészítése:  Tulajdonképpen piskótát készítek 10 tojásból. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a cukorral mixerrel habosra kikevertetem. A tojásfehérjét egy csipet sóval jó keményre felverem. A kikevert sárgájához hozzákeverem az előzőleg sütőporral elvegyített lisztet és óvatosan kevergetve hozzáadom a tojásfehérje habot.  Mikor kész közepes méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm és erre rakom az elkészített almát.

Ananászos currys sertésragu

Kép
Változatosság kedvéért most megpróbálkoztam egy indiai étel elkészítésével. Kicsit azt hiszem nekünk szokatlan ízhatású ez az édes- savanyú mártással készített étel, de kifejezetten finom. Hozzávalók:  60 dkg karaj (vagy csirkehús)  1 ananász konzerv  1 tojássárgája  1/2 citrom leve  2 evőkanál liszt 3 evőkanál olaj  1 fej vöröshagyma 1 kis doboz paradicsompüré  1 mokkás kanál curry por  só, őrölt bors ízlés szerint Elkészítése: A lisztet, tojássárgáját, citromlét, sót, 3 ek. ananászlét összekeverem és ebbe belerakom a a felcsíkozott húst. Jól megforgatom benne, és legalább félórára félreteszem. Közben a vöröshagymát megtisztítom és apróra darabolom, majd kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a mártásos husit, ízlés szerint sózom, borsozom és jól átsütöm.  Ha kész tűzállótálba szedem. A visszamaradt levébe beleteszem a curry port, a paradicsompürét és a leszűrt ananász kockákat. Ezt is mártás sűrűségűre hígítom az ananászlével, összeforralom és a húsra

Sárgarépa krémleves "margarétával"

Kép
Lizától születésnapomra szakácskönyvet kaptam többek között. Ebből lestem ki ezt a nagyon finom levest. A tányér amibe szervírozva van a férjem és a fiúk ajándéka. A díszítés a férjem keze nyomát dicséri. Hát gyakrabban is belátogathatna a konyhába! Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 1/2 kg sárgarépa 1 ek olaj 2 húsleves kocka 1 dl tejszín 5 ek lisztből rántás bors Díszítés : felkarikázott répa újhagyma Elkészítés: A megtisztított hagymát apróra vágom. A megpucolt sárgarépát felkarikázom. Majd ezeket forró olajon megdinsztelem. Felöntöm 3 dl vízzel és hozzáadom a húsleves kockát és 5 percig főzöm. A megpuhult répát szitán áttöröm, majd felöntöm 1,2 dl hideg vízzel, hozzáadom a tejszínt is. Az egészet felfőzöm. 5 ek lisztből rántást készítek, amit hozzáöntök a leveshez állandó kevergetés mellett. Borssal ízesítem. Só már csak nagyon kevés kell bele, ízlés szerint. Végül a díszítést is elkészítem: A répakarikának a közepét kiveszem. Ez lesz a margarétám közepe. A szi

Blogok mögötti emberek, akik belecsöppentek életünkbe

Kép
Gabriellától kaptuk ezt a nagyon kedves díjat. Igazán köszönjük, hogy gondolt ránk még a nagyon kellemes elfoglaltsága közben is (kicsi lánya most kb. 2 hónapos).  Ő is, mint a többi rendszeresen látogatott blogtársam bizony életem, életünk igen fontos része lett, hiszen mindennap alig várjuk, hogy bekukkanthassunk  "konyhájukba".  Mivel ezt a díjat látom, már nagyon sokan megkapták, így én név szerint nem küldöm tovább, hanem mindenkinek szeretettel ajánlom, aki bennünket látogat és azoknak is akikhez mi nézünk be nap mint nap.

Almás-fahéjas rózsák

Kép
Ezt a különlegességet Judithnál láttam meg és egyből beleszerettem. Csodálatosan néznek ki, és az íze is isteni. Szerintem legközelebb dupla adagot készítek belőle. Frissen  nagyon finom, de biztosan jó hidegen is, csak ezt már nem érték meg. Ebből az adagból nekem 12 db almarózsa lett. Fázisfotókat  itt láthattok a készítésről. Hozzávalók: 1 cs leveles tészta 3-4 alma 6 ek cukor 2 tk őrölt fahéj fél citrom csipet szerecsendió Elkészítése: Az almákat jól megmosom, félbevágom, magházát kivágom és jó vékonyra elszeletelem. 2-3 dl vizet felteszek 3 ek cukorral, 1 tk fahéjjal és 2 ek citromlével  és mikor forr az almaszeleteket belerakom. Csak addig hagyom benne, hogy könnyen lehessen hajlítani (kb. 2 perc), szűrőkanállal kiszedem és papírtörlőre rakom, hogy jól leitatódjon. A tésztát vékonyra nyújtom és derelyevágóval  2-3 cm csíkokra vágom. Megszórom fahéj, cukor, szerecsendió és reszelt citromhéj keverékével és ezt is még belehengergetem a tésztá

Csokipudingos derelye

Kép
Jucynál láttam a recept eredeti változatát. Nagyon ötletesnek találtam, ezért némi változtatással én is elkészítettem. Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 tojás 2 dl víz csipet só töltelékhez 7 dl tej 2 cs csokoládé puding 5 ek cukor pirított prézli vagy darált mák Elkészítés: Lisztből, tojásból, vízből csipet sóval tésztát gyúrok. 2 cipót formálok belőle és félre teszem pihenni. Közben megfőzöm a pudingot. A cipókat vékonyra kinyújtom és a kihűlt pudingból kis kupacokat pakolok a tészta egyik felére. Mikor ezzel megvagyok a kis kupacokat körberajzolom vizes ecsettel és a tészta másik felét ráhajtom. Kézzel megnyomkodom és derelyevágóval kockára kidarabolom. Forrásba lévő sós vízben kifőzöm. Pirított zsemlemorzsába vagy darált mákba megforgatva tálalom. Porcukorral megszórom. A zsemlemorzsás finomabb, mert annál jobban érvényesült a csokipuding íze.

Gyros és pita

Kép
Nagylányom kedvence a gyros. Ha megkérdezem tőle mi legyen ebédre, mindig ezt az ételt kéri.  Barátnőm emlegette, hogy ő is szokott készíteni, de ő pitát nem süt hozzá, hanem készen veszi az üzletben. Na én elhatároztam, hogy ha már a gyrosra vállalkozom (eddig én nem készítettem) pitát is sütök hozzá. Ehhez jó receptet Limaránál találtam.  Eredetileg a gyros birkahúsból készül, de jó a sertés, csirke illetve a pulykahús is. Hozzávalók: 80 dkg pulykahús gyros fűszerkeverék 1 ek olívaolaj 1 fej vöröshagyma Salátához: 1 kígyóuborka 2 paradicsom 1 pritaminpaprika 2 sárgarépa 1 fej lila hagyma 1 jégsaláta 2 kis pohár (175 g) joghurt 2 gerezd fokhagyma só, bors  Elkészítése: A húst előző este csíkokra darabolom, kevés olívaolajban elkeverek 2 ek. gyros fűszersót és ebbe a húsokat beleforgatom. Egy éjszakára hűtőbe rakom pácolódni.  Másnap a vöröshagymát megtisztítom, feldarabolom és kevés olajban a hússal együtt odateszem pirítani. Majd kicsi

Borsós hús spagettivel

Kép
A borsós hús nagyon kedvenc ételem, bár legtöbbször felkockázott húsból készítem nokedlivel. Most kicsit változtattam rajta, mivel kicsit későn fogtam a főzéshez. Ezért választottam a darált húst. Az hamarabb ki is enged és kockázgatni sem kell. Bármilyen húsból lehet készíteni: pulyka, csirke vagy sertésből is. Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 50 dkg darált hús 50 dkg borsó só, bors, majoránna 1 tejföl 1 kk mustár 2 ek. liszt (1 ek. ételkeményítő) spagetti Elkészítése: A vöröshagymát pici olajon megpirítom, majd hozzáadom a darált húst és azt is megpirítom. Hozzáadom a borsót is és felöntöm vízzel. Én mirelit borsót használtam, amit felengedés nélkül teszek hozzá. Megszórom sóval, borssal, pici majoránnával ízesítem. Mikor megfőtt a tejfölből, lisztből, mustárból kevés vízzel hígítva habarást készítek hozzá. Ezzel is még összeforralom. Spagettivel vagy bármilyen más tésztával vagy ami számomra a legkedvesebb nokedlivel tálalom.

Pillecukros torta

Kép
Múlt héten volt a szülinapom. Hetek óta fundálódtam, milyen tortát készítsek magamnak. Marcipános bevonatút szerettem volna, de sajna nem mertem hozzáfogni. Előtte nap a Lidl-ben is fél órát keringtem, de még mindig nem tudtam eldönteni mi is legyen a torta tetején. Végül feladtam, irány a pénztár. Ekkor a férjem meglátta a pillecukrot. Azt mondta vegyél nekem egy zacsival. Na ekkor ugrott be, mi lenne, ha ezzel vonnám be a tortám. Mikor hazaértünk persze mind a három fiú neki esett a pillecukornak, alig bírtam kiszedni a kezükből, de a felét sikerült megmentenem, hát íme a végeredmény. Na jó nem lett valami gyönyörű, de  ez volt az első ilyen jellegű tortám, az íze azért finom lett. Hozzávalók: kakaós vizes piskóta a krémhez : 2 cs. vaníliás pudingpor 7 dl tej 25 dkg margarin 15 dkg porcukor mázhoz 15 dkg pillecukor 10 dkg porcukor 2 ek. víz 2 ek. étkezési keményítő Elkészítése: Először is megsütöm a piskótát.  Majd a krémet készítem el. A puding

Croassan vagy hozzá hasonló

Kép
Többször sütöttem már croassant. Én az alábbi recept alapján szoktam készíteni, nagyon finom, puha, szinte omlós lesz a kifli. Családom nagyon szereti, a csokoládé töltelékes a kedvencük. Persze minőségi csokival lehet igazán finomat készíteni. Most még sütöttem almatöltelékest is.  Hozzávalók: 40 dkg liszt 2 dl tej 2,5 dkg élesztő 2 tojás 12 dkg margarin (vaj is lehet) 3 ek cukor 1 tojás a kenéshez Töltelék: 1 tábla csoki (lehet töltelékes is) fahéjas reszelt alma kandírozott gyümölcs Elkészítése: Az élesztőt pici tejben cukorral felfuttatom. A margarint habosra kikavarom a tojássárgájával, majd hozzáadom a lisztet és a kissé felvert tojásfehérjét, az élesztőt. Jól kidolgozom. Kicsit lágy tésztát kapok, de ez nem probléma, dagasztás közben a tál oldalát lisztezem és addig verem, ameddig elválik a táltól. 2 cipót formálok belőle. Az egyikbe keverek egy kis kandírozott narancsot is. Ezután 20 percig ruhával letakarva pihentetem. Lisztezett des

Rakott palacsinta

Kép
Régóta tervezem, hogy a rakott palacsintát elkészítem, de valahogy mindig halasztódott. Most is csak egyszerű palacsintának fogtam neki, de ahogy el kezdtem sütni végül elhatároztam, hogy ebből most rakott palacsinta lesz. A palacsinta alaptésztájával  ami itt olvasható sütöttem 15 db palacsintát. Sokat törtem a fejem mit tehetnék bele. Előszedtem mindent ami volt otthon, és persze bele is illik egy édes palacsintába. Hát ez sült ki belőle... Hozzávalók: 1 adag puncspuding megfőzve porcukros darált mák szilvalekvár reszelt alma Nutella Elkészítés: Megsütöm a palacsintát. Belerakom az első palacsintát egy hőállótálba, ezt megkenem puncs pudinggal és megszórom mákkal. Ráteszem a második palacsintát, amit megkenek először szilvalekvárral, majd puncspudinggal. Ezután következik a harmadik palacsinta, ezt is ráhelyezem és megkenem az almával. Ezt addig folytatom, míg elfogynak a hozzávalók. Majd berakom a sütőbe és jól átforrósítom. Mikor kész megkenem Nutellával és t