Bejegyzések

Kekszes kedvenc

Kép
Tegnap este már nagyon ki voltunk éhezve valami édességre. Gyorsan leltároztam, mit rejt kis kamrám mélye. Tej volt otthon bőven és puding is. Majd hosszas kutakodás után rátaláltam egy zacskó kekszre is. Hát nem maradt más hátra ezt az egészet valamilyen formába összedobálni. Íme a végeredmény: Hozzávalók: 1 kg háztartási keksz (de ez nem lett mind felhasználva, kevés kimaradt belőle) 2 l tej 2 csomag eper pudingpor 2 csomag csoki pudingpor 12 ek kristálycukor 2 pohár tejföl 2 ek zselatin 6 ek porcukor Elkészítés: Először is a gáztepsibe felsorakoztatom a háztartási kekszet. Megfőzöm az eper pudingot 1 l tejben a 6 ek. cukorral. Még azon melegében ráöntöm a kekszre. Majd ezután ismét jöhet 1 sor keksz. Megfőzöm a csoki pudingot, azt is forrón ráöntöm a kekszre. Ismét egy sor keksz. De ezt a sor kekszet kicsit meglocsolom tejjel nehogy kemény maradjon. Majd a tejfölt, 6 ek porcukorral, és az előzőleg kis vízben feloldott zselatinnal összekeverem. És ezzel a tejföll

Nudli, krumplipogácsa

Kép
  A burgonyás tésztát azért szeretem, mert belőle többfajta ételt lehet készíteni (nudli, krumplipogácsa, gombóc ). Talán legtöbb időt a nudli formázása vesz igénybe. Nem is tudom hol olvastam, hogy nem is olyan nagy baj, ha egy kicsit "eldeformálódott", mert legalább eltér a készen kapható fagyasztottól. Na én ezt elég jól betartom, mert van mikor nem mindig jól sikerül megformálnom. Az íze pedig -  ne is vitassuk, szerintem a házi magasan az élen jár, mint a boltban kapható utánzatok. Hozzávalók a tésztához: 1 kg burgonya kb. 30 dkg liszt (a krumpli minőségétől függ) 2 tojás 1 ek zsír só Elkészítése: A krumplit jól megmosom és héjában megfőzöm. Ha kész héját lehúzom és krumplinyomóval áttöröm. Sózom, hozzáadom a zsírt és mikor meghűlt hozzáadom a tojást és annyi lisztet, hogy kellően lágy, de gyúrható tésztát kapjak. Jól összegyúrom, majd kétfelé veszem. Egyik felét lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra, majd ujjnyi csíkokra vágom

Húsgombóc leves

Kép
Hozzávalók a húsgombóchoz:   10 dkg darált hús 5 ek zsemlemorzsa kis fej vöröshagyma 1 kk liszt  só bors zöldség zöld 1 tojás a leveshez : 2 szál sárgarépa 1 szál petrezselyem 2 burgonya 20 dkg zöldborsó vegeta Elkészítése: A húsgombóc elkészítése: a hagymát megpirítom, majd az összes többi hozzávalóval együtt összekavarom. Gombócot formálok belőle. A zöldségeket meghámozom, felkarikázom. Kevés olajon kissé megdinsztelem, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi levest szeretnék főzni. A burgonyát kockára darabolom és azt is hozzáadom. Vegetával, sóval ízesítem. Mikor a zöldségek már jól megpuhultak belerakom a húsgombócot és együtt készre főzöm. Forrón zöldség zölddel megszórva tálalom. Hát ez most jól sikerült, mert előbb megjelent a bejegyzésem, mint ahogy szerettem volna, ugyanis véletlenül a "bejegyzés közzétételére" kattintottam. Így lemaradt egy pár gondolat, amit írni szerettem volna a receptről. Most utólag egy pár sor: ez férjem kedvenc levese. Nem túl l

Mézes mustáros csirkemell

Kép
Sokat hallottam a mézes mustáros csirkéről, de konkrét receptet nem tudtam. Íme az én verzióm, amit innen onnan hallva végül összehoztam. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, mégis nagyon finom vacsorára vagy akár ebédre is. Olyankor készítem amikor nincs kedvem sokat bíbelődni a konyhában, vagy nem sok időm van (miért nem időmilliomos az ember?).     Hozzávalók: 60 - 70 dkg csirkemell 5 dkg vaj 2 dl főzőtejszín 2 ek mustár 1 ek méz 1 gerezd fokhagyma só, bors 1 tk ételkeményítő     Elkészítése: A csirkemellet csíkokra darabolom, a vajon fehéredésig sütöm, majd ráöntöm a szószt, ami a tejszín, mustár, méz (utóbbi két hozzávaló mennyiségét persze lehet változtatni egyéni ízlésnek megfelelően), só, bors és egy gerezd szétnyomott fokhagyma keveréke. Ezzel jól összerotyogtatom, ha kell még egy kis vizet öntök rá és puhára párolom ( kb.10 percig). Végül hideg vízben feloldott keményítővel besűrítem. Köretnek párolt rizst vagy tésztát főzök hozzá.

Kefíres, vagy hidegen kelesztett lángos

Kép
Más néven hűtős lángosnak is nevezik, mert a tésztája akár egy hétig is eltartható hűtőszekrényben. Azért ezt a fajta lángost szeretem készíteni, mert nincs vele annyi baj, nem kell várni a kelesztgetéssel, előző nap elkészítem és másnap, harmadnap kisütöm. Nekem általában el is fogy pár nap alatt, nem tart egy hétig. De természetesen lehet sütni belőle akkor is, amikor dagasztom - kiveszek belőle annyit, amennyit ki akarok sütni - a többit pedig hűtőbe rakom. Ezt kb kétszeresére kelesztem,  gömböket szaggatok, így is még kelesztem és utána sütöm ki. Szerintem jobb ami lassabban kel meg, tehát a hűtős változat. Hozzávalók: 1 kg liszt 2 dl tej 6 dl kefír 5 dkg élesztő 3 tojás 1 evőkanál só 1 tk kristálycukor Elkészítése: Az élesztőt felfuttatom a 2 dl langyos tejbe, amibe előzőleg beletettem a cukrot. A liszthez hozzákeverem a megkelt élesztőt, majd a tojásokat, sót és a kefírt. Jól összedolgozom, hólyagosra dagasztom. Mikor már jó a tetejét liszttel meghintem

Disznótoros savanyú káposztával kicsit másképp

Kép
Kiskuktánál láttam, hogy a  disznótorost nem hagyományosan süti meg. Annyira gusztusos volt - és végül nem sokkal tovább tart elkészíteni -  eldöntöttem, hogy legközelebb én is így készítem el. Nagyon egyszerű, hiszen csak annyiban más, hogy a hurkát és kolbászt is ugyanúgy felkarikázzuk (persze egy kicsit vastagabbra kb. 2-3 cm-re), mint a krumplit. A képen ugyan nem látszik, de a hőállótálba alulra egy kg savanyú káposztát raktam, amelyet előtte 1 soron kimostam, erre raktam  a hurka, kolbász, krumpli karikákat. Nem raktam alá zsíradékot, mert a kolbászból sült ki annyi, hogy a káposztának nagyon finom, szaftos ízt adott, viszont a krumpli karikákat enyhén besóztam még mielőtt a tálba raktam. Jó meleg sütőben 1 órát sütöttem. Lehet kicsit ropogósabbra is sütni, ha valaki úgy jobban szereti.

Gombás tortellini és ravioli

Kép
Elkezdődött a 40 napos böjt ideje (de erről bővebben Garffykánál olvashattok). Ennek tudatában elkezdtem hús nélküli ételeket készíteni. Na jó-jó bevallom ez számomra teljesíthetetlen lenne. Azért néha egy-egy napot talán kilehet bírni hús nélkül is. A minap készítettem el ezt kis tésztás gombás receptet. Nagy segítségemre volt pici fiam. Ameddig a kinyújtott tésztát egy pillanatra felügyelet nélkül hagytam, ő neki esett és egy jelentős adagot felfalt. De én ezen egyáltalán nem csodálkozom, mert a nagy fiú is, sőt gyerek koromban én is szívesen megdézsmáltam a nyers tésztát. Még jó, hogy a nagyobbik suliban volt... Hozzávalók: olaj 1 fej vöröshagyma só bors 40 dkg apró kockára vágott gomba A tésztához: 1 tojás 1,5 dl víz annyi liszt amennyit bevesz, hogy könnyen nyújtható állagot kapjon Besamel mártáshoz: 5 dkg vaj 5 dkg liszt fél liter tej Elkészítése: Először a tésztát készítem el. A hozzávalókat összegyúrom. Cipót formálok belőle és félreteszem pihenni.

Díjat kaptam

Kép
Mindenek előtt szeretném megköszönni B-nek a megtisztelő díjat, amivel megajándékozott! Igazán kedves Tőled! 1.Meg kell köszönnöm a díjamat annak, aki gondolt rám és küldte. 2.A logót ki kell tennem a blogomba. 3.Be kell linkelnem azt, akitől kaptam. 4.Írni kell magamról 7 dolgot. 5.Tovább kell adnom a kitüntetést másik 7 blog társamnak. 6.Be kell linkelnem őket. 7.Megjegyzést kell hagynom náluk, hogy tudjanak a díjazásról. 7 dolog magamról 1. Szeretem a két fiacskámat Botondot ő 2 éves, és Olivért ő 8 éves. Próbálom őket a legjobb belátásom szerint nevelni. 2. Szeretem a férjem, akit bármire rá lehet venni, bármit megtesz nekem akármit kérek tőle (még ruhát is varr, ha kell). 3. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen szerető keresztanyukával (ő Liza) és nagymamával ajándékozott meg. Ők mindig mellettem állnak. A legjobban azt a 12 évet sajnálom, mikor nem lehettem velük. De mióta újra együtt vagyunk sokszor el sem hiszem, hogy velem ilyen

Csáky-féle töltött hús vajas galuskával

Kép
Az eredeti recept tulajdonképpen a híres Csáky rostélyos, csak én sertéshúsból készítettem el. Nagyon mutatós és roppant finom, ezért a magyar konyha igazi remekművének is nevezhetjük az eredeti "Csáky rostélyost", amely marhahúsból készül. De azért én sem vallottam szégyent, mert családom minden tagjának nagyon ízlett, azt mondták nyugodtan készíthetem sűrűbben is - szóval sikert aratott! Hozzávalók: 80 dkg sertéshús 1 nagy fej vöröshagyma 10 dkg baconszalonna 5-6 db fehér paprika 3 db  paradicsom 4 tojás 1 ek paprikakrém 1 ek paradicsompüré 1 ek liszt 1 pohár tejföl só, bors Elkészítése: A baconszalonnát csíkokra darabolom és kevés olajban megpirítom. A vöröshagymát apróra vágom, ráteszem a baconra, üvegesre párolom, majd a felkarikázott paprikát és paradicsomot is rárakom. Sózom, borsozom és puhára párolom. Tulajdonképpen lecsót készítek. Közben a húsokat nagyobbra darabolom és jó nagyra kiklopfolom. Sózom, borsozom. Amikor a

Kinder buenó - vagy valami hozzá hasonló!

Kép
  Ezt a sütemény a hétvégén készítettem el az iskolai farsangi ünnepségre. Nagyon jól sikerült, aki megkóstolta vett belőle még egy szeletet. A Nutella igen különleges ízt adott neki. Az elkészítése nem a legegyszerűbb, de megéri a sok macera, mert valóban nagyon finom. Persze szokásomhoz híven kicsit most is változtattam az eredeti recepten. Hozzávalók: 6 tojás 30 dkg kristálycukor 12 ek. víz 25 dkg liszt 1 kk. szódabikarbóna 15 dkg darált dió Krémhez: 1 liter tej 4 cs. vaníliás pudingpor 25 dkg margarin porcukor 2 ek kakaópor fél üveg Nutella háztartási keksz cukros tej amibe a kekszet beáztatom fél l Hullala tejszín Elkészítése: A tojássárgáját a cukorral és 6 evőkanál vízzel habosra kikeverem. A liszthez hozzákeverem a diót és a szódabikarbónát. A tojásfehérjét felverem kemény habnak és a végén hozzákeverek 6 ek vizet. Majd a tojássárgájához apránként hozzá adagolom a lisztet és a tojásfehérjét. Kilisztezett, margarinozott gáztepsibe (nagy méretű) köz

Csokoládés epertorta

Kép
Végre itt a Valentin-nap, igen-igen a szerelmesek és persze a tortaimádók napja! Én ezt az ünnepet "egyszerűen" oldottam meg. Sütöttem a kedvesemnek egy szívtortát, ennek örül a legjobban, hisz nagyon-nagyon szereti az ilyen tejszínes finomságokat. Íme a recept: Hozzávalók a tésztához:   3 tojás   15 dkg kristálycukor 7 ek víz   15 dkg liszt   1 cs sütőpor   2 ek kakaópor   krémhez:   4 ek eperdzsem   50 dkg eper   3 dl tejszín (hullala) Elkészítés: A tojásokat szétválasztom, a tojássárgáját a cukorral és 4 evőkanál vízzel habosra kikavarom. A fehérjét kemény habbá verem, mikor kész ehhez is adok 3 evőkanál vizet, és ezzel is összekeverem. A lisztet elkavarom a sütőporral, kakaóporral. Ennek 1/3 részét a sárgájához keverem, majd a fehérjének is 1/3 részét. Újból 1/3 liszt és fehérje, amíg mindent össze nem dolgoztam.  Ezután kimargarinozott, lisztezett sütőtormában előmelegített közép meleg sütőben kisütöm. Közben elkészítem a krémet. Az epret alaposan me

Darált húsos rakott tészta

Kép
A családunk egyik fele a húst a másik fele pedig a tésztát kedveli, így olyan ételt kerestem, hogy mindnyájunknak kedvezzek vele. Így eset a választásom  a rakott tésztára, melyet egy kicsit a mi ízlésünkre formáztam. Hozzávalók: 25 dkg tészta 50 dkg darált hús (sertés vagy pulyka) 10 dkg bacon 1 fej vöröshagyma 2 paprika 1 konzervbab (csemegekukorica, borsó is lehet) 1 csokor újhagyma 1 ek őrölt pirospaprika 4 ek paradicsompüré só, frissen őrölt bors 3 kis (175 gr) tejföl 3 tojás 10 dkg reszelt sajt     Elkészítése: A hagymát és a paprikát kockára vágom, a bacont csíkokra, az újhagymát karikára. Kevés olajon megpirítom a bacont, majd a vöröshagymát. Hozzáadom a darált húst, a paprikát, együtt pirítom. Kevés vízzel felöntöm, sózom, borsozom, majoránnázom, hozzáadom a paradicsompürét, a pirospaprikát, lefedve párolom. 15 perc után hozzáadom a babot ( én csilis babot használtam, így egy kicsit csípős lett) és még kicsit együtt párolom. Végül a tűzrő

Rázóka

Kép
Rázóka, vagy minek is nevezzelek? Hát vegyük csak sorra: nokedlis, krumplis, tejfölös ... A férjem hozta munkahelyéről a receptet az egyik munkatársa anyukája szokta ezt készíteni. A nevet is ők adták neki. De hogy miért? Ezt nem tudom. Náluk nagy kedvenc, de bizton állíthatom nálunk sem utoljára volt elkészítve! Hozzávalók: 2 tojás 4 dl víz liszt 50 dkg krumpli 2 tejföl 2 dl tejszín fokhagyma ( az eredeti receptben ez nem szerepelt) 30 dkg császárszalonna (de lehetne sonka is) bors 10 dkg reszelt sajt   Elkészítése: A krumplit megpucolom, felkockázom és felteszem főni. Közben a tojásból, vízből és annyi lisztből amennyit ez bevesz nokedlit készítek. Forrásba lévő vízbe beleszaggatom és kifőzöm. A császárszalonnát felkockázom, egy nagyobb edénybe átpirítom, mert mikor ezzel megvagyok, félrehúzom a tűzről, hozzáöntöm a leszűrt krumplit és nokedlit. Erre jön a tejszín, tejföl és az összenyomott fokhagyma. Sózom, borsozom ízlés szerint, majd a tűzre visszatéve átfor

Túrós gyümölcstorta

Kép
Hamarosan itt a Valentin nap. Hát ma tartottunk egy főpróbát. Készítettem a drágámnak egy szívtortát. Gyorsan el is fogyott, így azt hiszem hamarosan követi egy újabb! De addig is megosztom veletek ezt: Hozzávalók: 3 tojás 1 pohár joghurt 1 pohár (joghurtos) cukor   fél pohár étolaj 2 pohár liszt 1 csomag sütőpor pici só Krémhez: 50 dkg túró 15 dkg porcukor 2 cs vaníliás cukor 3 dl Hullala tejszín Gyümölcs 5 dkg szeletelt mandula 1 ek margarin 1 ek cukor Elkészítése: A tojást a cukorral habosra keverem. Állandó keverés mellett hozzáadom a joghurtot, étolajat, lisztet, sütőport, sót. Majd kimargarinozott, lisztezett formába kisütöm, úgy mint a piskótát. Mikor kihűlt a torta ketté vágom és megtöltöm a következő  krémmel: A túrót szitán áttöröm, hozzákeverem a porcukrot és a vaníliás cukrot. A tejszínt felverem kemény habnak, majd hozzákeverem a túróhoz. Megkenem a lapot, a tetejét és az oldalát. Elkészítem a pörkölt mandulát. A mandulát felaprítom, majd a margarinnal és

Töltött tyúk

Kép
A receptet egy kedves ismerős házaspártól kaptam. Már régóta készülök, hogy elkészítem, de mindig közbe jött valami. Most végre rászántam magam. Ehhez az ételhez bizony idejében fel kell kelni, mivel elég időigényes elkészíteni, de a végeredmény mindenért kárpótol. Az íze egyszerűen isteni. De nem csak a töltött tyúknak hanem a levesnek is amit belőle főzök. Hozzávalók: 1 fél tyúk, ami nincs összedarabolva 1 fej vöröshagyma 8 száraz zsemle 8 tojás 1 csirkemáj vagy a tyúk mája (de ha van lehet többet is belerakni) 1 csokor zöldség zöldje só, bors, majoránna 1 l tej Elkészítése: Mindenek előtt összekészítem a hozzávalókat: A meglangyosított tejben beáztatom a zsemléket. Túl hosszú ideig sem szabad áztatni,mert mancsossá válhat. Addig célszerű, hogy könnyedén szétnyomkodható legyen. (Ha véletlen nincs tej langyos vízben is lehet, de tejben finomabb). A májat késsel elkapargatom. A zöldség zöldjét összevágom apróra. A tojásokat felverem, sózom, borsozom. Én