Bejegyzések

Meggyes túrós palacsinta

Kép
Először vendégségben ettem ebből a nagyon finom, különleges palacsintából. Igazi desszert! Hozzávalók: kb.15 palacsintához tésztához : a palacsintatészta alapreceptjében leírtak ( lásd itt ) krémhez: 50 dkg túró, 4 db tojás, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 5 dkg vaj, 1 üveg meggy befőtt vagy mirelit meggy, 10 dkg cukor, fahéj, 2 dkg liszt, 2dl meggylé, 2 dl tejszín Elkészítése : Palacsintatésztát készítek úgy, hogy a tojásokat szétválasztom és a fehérjét habbá verve teszem a tésztához. Kicsit vastagabb palacsintákat sütök a szokottnál. Az áttört túrót a tojások sárgájával, a porcukorral, citromhéjjal, mazsolával, tejföllel kikeverem. Hozzáadom a tojások habját. A palacsintákat megtöltöm a krémmel, felgöngyölöm és hőálló tálba fektetem egymás mellé. Meglocsolom olvasztott vajjal. Alufóliával letakarom, kissé átsütöm a sütőben, de nem pirítom meg.Végül meggymártást készítek és a palacsintákra öntöm. Meggymártás : a megg

Pizza és palacsinta népszerűsége

Első látásra kicsit szokatlan a címben szereplő párosítás, legalábbis így egymás mellett. Pedig sok bennük a közös. Mindkettő igen közkedvelt, gyorsan elfogyasztható és lényegében egyszerű étel, amely azonban  számtalan módon variálható az egyszerű megoldásoktól a különlegességekig. A palacsinta az egyik legnépszerűbb otthoni desszertünk. Állítólag még Ferenc József király udvari szakácsai között is nagy becsben tartottak egy magyar asszonyságot, aki kiváló palacsintát tudott sütni. Ma már a palacsinta nem csak lekvárral és kakaóval, hanem legkülönfélébb töltelékekkel készülhet, friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal, fagylalttal, öntetekkel díszíthetjük. A legfinomabban megsütött palacsintát is tönkreteheti egy gyenge töltelék vagy öntet, és ez fordítva is igaz. A pizza a világ legnépszerűbb étele, megelőzi még a kenyeret is. Ősidők óta fejlődik, változik, de az alapvető jellegét megőrizte: egyszerű, változatos és tápláló. A hagyományos, "igazi" olasz pizza fafűté

Palacsintatészta alapreceptje

Kép
  Magyarországon a vékony palacsintatészta a népszerűbb édes és sós változatban is.Talán nincs olyan ember, aki ne szeretné a palacsinta valamely változatát. Hozzávalók:  kb 15 db-hoz 4 dl tej 2 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz) 30 dkg liszt 3 tojás csipetnyi só 2 ek cukor az édes változathoz étolaj Elkészítése: A tojásokat a cukorral, sóval, a tej felével és a liszttel összekeverem, hozzáadom a többi folyadékot és habverővel (vagy mixerrel) kidolgozom úgy, hogy csomós ne legyen. A tészta híg, tejszínsűrűségű legyen. Ha nagyon sűrűnek találjuk tejjel vagy szódavízzel hígítjuk, vagy ha ritka egy kis liszttel sűrítjük. Keverés után legalább egy fél órát pihentetem, hogy a liszt megduzzadjon benne. Sütése : a palacsintasütőbe pici olajat hevítek és egy merőkanálnyi tésztát öntök bele. Megforgatom, hogy egyenletesen szétterüljön és a tűzre rakom. Ha az első fele pirulni kezd megfordítom palacsintalapáttal. A másik oldala már pillanatok alatt sül. Ha tö

Mércék: mi mennyi, miből mennyit?

Mérleg helyett: 1 csapot evőkanál liszt 1,5 dkg 1 púpozott evőkanál liszt 2 dkg 1 csapott evőkanál cukor 1,5 dkg 1 púpos evőkanál cukor 2 dkg 1 csapott evőkanál só 1,5 dkg 1 púpozott evőkanál só 2 dkg 1 púpozott teáskanál só 1 dkg 1 késhegynyi só 0,5 dkg 1 csapott evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg 1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa 1,8 dkg 1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg 1 púpozott evőkanál búzadara 2 dkg 1 csapott evőkanál zsír vagy vaj 2-3 dkg 1 csapott evőkanál olaj 2 dkg 1 diónyi zsír vagy vaj 2 dkg 1 tojásnyi zsír vagy vaj 5-6 dkg 10-12 közepnagyságú burgonya 1 kg 8-10 középnagyságú alma 1 kg 1 nagyobb fej káposzta vagy kelkáposzta 1 kg Miből mennyit főzzünk 1 főre, ha vendégeket várunk? Átlagos fogyasztásnál ez így alakul: leves 3 dl mártás 1 dl főzelék 2,5 dl csont nélküli hús 15 dkg csontos hús 25 dkg apró hús 15 dkg kész hússzeletek 2 szelet hal 20-25 dkg rántotta 3 tojás köretnek zöldség- és főzelékféléből 15-20 dkg köretnek rizsbő

Zöldséges hús pennével

Kép
 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 cs penne tészta 1 cs olasz fűszerkeverék villámpác Elkészítése : A húst kockára darabolom és bepácolom a fűszerkeverékkel. A zöldségeket is apró kockára vágom. Hagymát megdinsztelem, hozzáteszem a húst, gombát és bő lében megpárolom. Külön megfőzöm a zöldségeket valamint a tésztát. Mikor a hús már puha összekeverem a zöldségekkel és a tésztával. Legutoljára mirelit zöldségkeverékből  és saját keverésű  fűszerekkel készítettem (bazsalikom, majoranna, kakukkfű, só, bors stb-t elkevertem 1 dl olívaolajban és ezzel pácoltam be a húst).  

FASÍRT GOLYÓK

Kép
Hozzávalók:   60 dkg darált hús, 1 kis fej vöröshagyma, 2 zsemle, 2 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 kiskanál őrölt bors, só, zöldpetrezselyem Elkészítése:   A zsemléket rövid időre beáztatom tejbe vagy vízbe, majd kifacsarom.  Az apróra vágott hagymát megdinsztelem. A fokhagymát nagyon apróra eldarabolom, vagy fokhagymanyomón átnyomom, petrezselyemzöldet is feldarabolom.  Az összes hozzávalót jól összekeverem.  Vizes kézzel jó diónyi golyókat formálok, majd forró bő olajban kisütöm. Készíthetjük úgy is, hogy a megformált golyókat zsemlemorzsában megforgatjuk és úgy sütjük ki. Vigyázzunk, ne süssük nagyon szárazra!  Tálalásnál tehetünk rá egy karika uborkát, amit fogvájóval megtűzünk.

Sütőtökös krumplipüré

Kép
Tulajdonképpen úgy készítem, mint a hagyományos krumplipürét csak sütőtököt is teszek bele, kis szerecsendióval megszórom. Sokkal finomabb, ízesebb köretet kapok. Hozzávalók : 80 dkg burgonya 30-40 dkg sütőtök 5 dkg vaj 2 dl tej só szerecsendió Elkészítése : A krumplit megpucolom, kockára vágva sós vízben megfőzöm. A sütőtököt kettévágom, kimagozom. Papírral kibélelt tepsiben megsütöm. A burgonyát összetöröm, hozzáadom a sült tököt, sózom, megszórom egy kis szerecsendióval. A vajat és meleg tejet hozzáadva turmixal habosra keverem. Melegen tálalom.

Paradicsom saláta

Kép
Diétához nagyon jó ez a könnyen elkészíthető saláta Hozzávalók: 5 paradicsom 1 kis fej vöröshagyma 2 evőkanál olíva olaj oregáno, só díszítéshez zöldség zöldje Elkészítése: A paradicsomokat felkarikázom, a hagymát apróra darabolom. Az olajba belekeverem a sót és az oregánót (ízlés szerint), és a paradicsomra öntöm. Tetejére zöldség zöldjét szórok, és hűtőszekrényben hagyom, hogy az ízek összeérjenek.

Sajtos párna

Kép
Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg liszt   1 tojás 2 dl tejföl 3 dkg élesztő pici tej 1 ek zsír 25 dkg margarin 1 ek só krémhez : 2 e.kanál liszt, 2 dl tej, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg reszelt sajt, só Elkészítése: Az élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatom, a lisztet a zsírral és a margarinnal, sóval elmorzsolom. A tojást a tejföllel elkeverem, végül a hozzávalókat összedolgozom. Fél cm vastagságúra kinyújtom, nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatom, majd félbe hajtom és ujjal egy kicsit összenyomom a tetejét.  Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom és közép meleg sütőben világosra sütöm. Krém elkészítése: a lisztet pici vízzel kikeverem és a forrásban lévő tejhez öntöm, majd együtt sűrű krémmé főzöm. Ha kihűlt ehhez a krémhez hozzáadom a sóval ízesített habosra kevert vajat. Ezzel a krémmel megkenem a kicsit szétnyílt párnákat. Végül krémes részét reszelt sajtba mártom.

Majonézes tojásos krumplisaláta

Kép
Hozzávalók: 1 kg burgonya 5 tojás pici vöröshagyma 1 nagy pohár tejföl 1 kis tubus majonéz 1 kávéskanál mustár pici porcukor só, fehér bors Elkészítése: A burgonyát megpucolom, kockára darabolom és sós vízben megfőzöm. Közben a tojásokat is keményre főzöm. Összekeverem a tejfölt, majonézt, mustárt, porcukrot és a kihűlt krumplira öntöm. Hozzáadom a felkockázott főtt tojásokat, a picire összedarabolt hagymát, óvatosan összekeverem. Hűtőszekrénybe rakom, hogy az ízek jobban összeérjenek.

Görög saláta

Kép
Kedvenc salátám. Valahogy ezt mindenhez, mindenkor el tudom képzelni. Hozzávalók: 1 kígyóuborka 1 lila hagyma 3 paradicsom olívabogyó 1 pritamin paprika 10 dkg fetasajt 2 ek olívaolaj 1 ek citromlé oregánó, só, bors díszítéshez esetleg petrezselyem zöld Elkészítése: A hozzávalókat egyforma nagyságú kockákra összedarabolom, ráöntöm az olajat, citromlevet, fűszerezem, jól  összekeverem és tálalásig hűtőben tárolom.

Kókuszos krémes

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt 2 evőkanál kakaópor 15 dkg margarin fél cs sütőpor 15 dkg porcukor 1 tojás pici tejföl f ehér krémhez: 6 tojásfehérje 10 dkg porcukor 25 dkg kókuszreszelék sárga krémhez: 6 tojássárgája 3 e.kanál liszt 3 dl tej 25 dkg margarin  15 dkg porcukor 1 vaníliás cukor Elkészítése : A tészta hozzávalóit összemorzsolom, pici tejföllel ruganyos tésztát gyúrok. Két részre osztom és az egyik felét belenyújtom a tepsibe. A fehér krémhez a tojások fehérjéből a porcukorral kemény habot verek, belekeverem a kókuszreszeléket, majd rákenem a tepsibe rakott tésztára. Kinyújtom a tészta másik felét, ráteszem a kókuszos krém tetejére és előmelegített közepes hőmérsékletű sütőben megsütöm. A sárga krémhez a tojássárgákból, lisztből és tejből jó sűrű krémet főzök. A margarint kikeverem a cukrokkal és a kihűlt tojáskrémhez keverem. Az egészet a kihűlt tészta tetejére kenem. Tetejére csokimázat készítek, vagy csokit reszelek rá.

Tepsiben sült tejszínes pulykamell, fahéjas pulykamell aszalt gyümölccsel

Kép
Ez a recept is a gyors, nem túl időigényes de mégis nagyon finom ételek egyike.  Tepsiben sült tejszínes pulykamell Hozzávalók: 8-10 szelet pulykamell 0,5 l tejszín 2 dl tej 1 tojás 4 gerezd fokhagyma só, bors 15-20 dkg reszelt sajt E lkészítése: A pulykamelleket nem túl vékonyra kiklopfolom, sózom, borsozom. Kókuszzsírral kikent tepsibe rakom és az egész tojást szétverve a húsok tetejére kenem. Rászórom a feldarabolt fokhagymát és végül a tejszínt és a tejet is ráöntöm. Közép meleg sütőben megsütöm. Mikor majdnem kész már reszelt sajttal jól megszórom, visszatolom a sütőbe és ráolvasztom a hús szeletekre. Rizibizivel, krumpli salátával tálalom. Másik nagy kedvenc, amit általában karácsony szentestéjére készítek el: Fahéjas pulykamell aszalt gyümölccsel Hozzávalók: 4 szelet pulykamell 4 szelet  füstölt szalonna 4 szelet ( füstölt) sajt 1 kis pohár tejföl cukor olaj  fahéj aszalt gyümölcs (szilva, barack stb.) vagy bármilyen idén

Kakaós túrós sütemény (reszelt linzer)

Kép
A reszelt túrós receptje már nagyon régen benne van a süteményes füzetemben, de valahogy eddig nem sütöttem meg. Ami késik az nem múlik, most sorra került. Nem bántam meg, kiadós adag lett belőle, napokig fogyasztható, nagyon finom sütemény. Kirándulásra is ideális, jól csomagolható. Hozzávalók: a tésztához 60 dkg liszt 1 cs sütőpor 2 cs vaníliás cukor 1,5 cs margarin (37,5 dkg) 4 evőkanál kakaó 25 dkg cukor 2 tojássárgája (fehérje a túrókrémhez) töltelékhez 1 kg túró 2 cs vaníliás cukor 4 tojás 1 citrom reszelt héja 25 dkg porcukor Elkészítése : A tésztának valókat jól összegyúrom, majd 6 zsemlét formálok belőle, hűtőbe teszem fél órára pihentetni.  Közben elkészítem a tölteléket. A túrót szitán áttöröm, belekeverem a cukrot, vaníliás cukrot, 4 tojássárgáját, reszelt citromhéjat és jól összedolgozom. A 6 tojásfehérjét habbá verem és szép óvatosan a túrókrémhez keverem. A tésztát előveszem a hűtőből, 3-at almareszelőn egy kizsírozott gáztepsi be reszelem, er

LECSÓ

Kép
Hozzávalók: (kb. 4 főre) 1 kg fehérpaprika 50 dkg paradicsom 10-15 dkg füstölt szalonna 1 nagy fej vöröshagyma 1 tk. pirospaprika 40 dkg lecsókolbász vagy virsli fél bögre rizs vagy 6 tojás só Elkészítése: Az alapanyagokat összedarabolom. A szalonnát zsírjára sütöm, a hagymát megdinsztelem. Utánna beleteszem a pirospaprikát, a feldarabolt fehér paprikát, paradicsomot, megsózom és félig megpárolom. A félig megpuhult lecsóba beleteszem a virslit vagy kolbászt, a rizst, vizet öntök rá és együtt párolom. Tálalásnál cukorral édesítem. Készíthetjük tojással is. Ekkor a kész lecsóba ( rizs nincs benne) a tojásokat belekeverem és rántottaszerűen megsütöm.