Bejegyzések

Mákos guba

Kép
Ki ne tudna mákos gubát készíteni.... Szerintem  annyira egyszerű, hogy még a kezdő háziasszonyok is megbirkózhatnak vele. Van azonban készítésének egy-két fortélya, amit érdemes figyelembe venni. Ügyelni kell, hogy a kiflit ne áztassuk túl, de minden egyes karikára jusson a tejből, tehát száraz se maradjon. Szikkadt kifliből a legjobb, mert akkor biztos, hogy nem válik mancsossá. Nem szabad sajnálni a mákot, tehát alaposan meg kell szórni. A többi meg egyéni ízlés dolga. Ahhoz képest, hogy egyszerű elkészíteni egy nagyon finom desszertet kapunk. Egy tartalmasabb leves után akár második fogásnak is megfelel. Hozzávalók: 8 szikkadt kifli kb. 8 dl tej 15-20 dkg mák 15-20 dkg porcukor 2 vaníliás cukor kevés vaj citromhéj szegfűszeg Elkészítése:  A tejet a vaníliás cukorral és a cukorral (ízlés szerint) felforralom. A kifliket kb. 1 cm vastagra felkarikázom. Egy tűzálló tálat kivajazok. A mákot megdarálom és összekeverem a maradék porcukorral (persze ez is ízl

Country leves

Kép
A Vacsoracsatában láttam ezt a levest. Mamámnak egyből megtetszett és kérte készítsem el, hisz bab van benne és neki ez a kedvenc zöldsége. Egyáltalán nem bonyolult! Nekem konzerv bab és kukorica volt otthon abból készítettem. Finom lett, mindenkinek nagyon ízlett. Hozzávalók: 25 dkg fejtett bab (vagy 1 doboz babkonzerv) 25 dkg kukorica (vagy 1 doboz kukorica) 1 fej vöröshagyma 10 dkg szárazkolbász 1 kk törött pirospaprika spagetti (amit én úgy méretezek, hogy ahány személyre készül a leves annyi marék tészta) Elkészítése: A babot és a kukoricát vegetás vízbe odateszem főni. Közben a kockára vágott hagymát megpirítom, rádobom a felkarikázott kolb ászt . Kicsit átsütöm, majd tűzről levéve hozzáadom a törött paprikát, mikor ez is megvan hozzáöntöm a már megfőtt babhoz (természetesen a konzerv babot, kukoricát nem kell főzn i előre, ilyenkor csak az eddig elkészült levesalaphoz hozzáadom a konzerv zöldségeket, majd felöntöm vízzel ) . Sóval, borssal fűszerezem

Pulykahús Sztroganov módra steak burgonyával, ahogy én készítem

Kép
Ezt az ételt nem egészen az eredeti recept alapján készítettem el, ugyanis az marhahúsból készül - és én még  ami zöldség található volt a fagyóba mindenből egy egy kicsit dobtam hozzá. Hozzávalók: 30 dkg pulyka hús 1 fej vöröshagyma 10-10 dkg zöldborsó, csemege kukorica , gomba, zöldbab só, bors 2 dl tejszín 1 kk mustár a körethez: burgonya, vaj vagy margarin, fűszersó Elkészítése: Nem szoktam sokat cicózni igazándiból mindent egy edénybe összesütök.  Először is a hagymát megpárolom, rádobom a feldarabolt husit , fehéredésig pirítom, majd rárakom az összes zöldséget. Sózom, borsozom. Kis vízzel felöntve fedő alatt készre főzöm . Majd a végén hozzáöntöm a mustárral elkevert tejszínt és összeforralom. Steak burgonyával tálalom. Steak burgonya: Először is a burgonyát jól megmosom és így héjában négybe vágom. Ezt már egy kicsit időigényesebb elkészíteni, mert a burgonyát egyesével szoktam megvajazni. Megszórom fűszersóval és 200 fokos sütőben kés

Filmes játék

Kép
2010.január 11. hétfő Hát igen Thrini és Ani jóvoltából én is megkaptam a lehetőséget, hogy kicsit szemezgessek kedvenc filmjeim között! Na lássuk! 1. Nagy kedvencem a Jóbarátok! Sikerült kölcsönkérnem az összes évadot. Mindet végignéztem. Tetszik benne, hogy fiatalok, jókedvűek! és persze összetartóak. Képesek nevetni saját hülyeségeiken, de a nézőt is megtudják nevettetni. Kedvenc jelenetem? Hát sorolhatnám, hisz teli van jobbnál jobb részekkel. Például mikor Rachel kisfiának szülinapi nyuszis tortáját elcserélték egy nem éppen babazsúrra való tortával. Vagy mikor a lányok leánybúcsút tartottak és a chippendale fiú egy kopaszodó, pocakos kis gonosz törpe volt. Mikor Joeyt felkérték fotózásra, egy Aids reklámplakátra. Az utcák teli voltak a plakátokkal. Utána bármelyik lányt leszólította az fejvesztve menekült. 2. Sokat nevettem a RRRrrrr!!! című filmen is. Ez az őskorban játszódott. Ekkor kezdték felfedezni a bűnt, bűnözést humoros formában. Ami még nagyon vicces

Kreatív blogger díj

Kép
2010. január 9. szombat Díjat kaptam  Anitól és  Gizitől , amit nagyon köszönök mindkettőjüknek. Mivel nem régóta blogolok nagyon jól esik, hogy gondoltak rám és megajándékoztak egy ilyen elismerő díjjal. A szabályok szerint:  Meg kell köszönnöm a díjat annak, aki gondolt rám és küldte  A logót ki kell tennem a blogomba  Be kell linkelni azt, akitől kaptam  Írni kell magamról 7 dolgot  Tovább kell adnom a kitüntetést 7 blogtársamnak  Be kell linkelnem őket  Megjegyzést kell hagynom náluk, hogy tudjanak a díjazásról A 4. pont szerint írni kell magamról. Nem vagyok egy bőbeszédű fajta sajnos, mindig is irigyeltem azokat, akik csacsogásukkal elkápráztatták környezetüket. Az évek során azért sokat változtam főleg azért, mert a munkám is olyan, ahol sok emberrel találkozom. Olyan ember vagyok, aki nehezen nyílik meg, de utána nagyon kedves, barátságos tud lenni. Rájöttem, hogy sokat kell mosolyogni még akkor is, ha telefonálunk, hiszen hangunkon is érződik hangulatunk. Ör

Csülök savanyúkáposztaágyon sütve

Kép
Nagyon szeretem a savanyúkáposztás ételeket, volt is otthon káposztám, így keresgélni kezdtem a blogok között egy jó recept után. Végül  Zsuzsinál akadtam rá egy olyan receptre, amely a család többi tagjának is megfelelőnek ígérkezett. Első olvasásra is már összefutott a számban a nyál, de amikor elkészítettem és megkóstoltam - hát kár lett volna kihagyni, az biztos. Tényleg fantasztikus íze lesz a káposztának a hús szaftjától, a baconszalonna és a kolbász ízétől. Szóval tudom ajánlani mindenkinek, akár egy jó kis baráti összejövetelre, kártyázáshoz, borozgatáshoz. Hozzávalók:   2 kisebb sertéscsülök 1 kk köménymag 1 kk egész római kömény 2-3 rozmaringág 2 kk erőspaprika krém 2 dl száraz fehérbor 1.5 kg savanyú káposzta 15 dkg gyulai lángolt kolbász 5-6 szelet húsos füstölt szalonna vagy bacon 3 fej lilahagyma 4 gerezd fokhagyma Elkészítése: A csülköket egyik oldalon felszelem és kicsontozom. Tenyérnyi darabokra vágom, sózom, fűszerezem, megkenem a paprikakrémmel és kio

Rakott kelbimbó

Kép
Az új évet új számítógéppel kezdjük ugyanis a régi pc-t sajnos már nem lehetett megjavítani. Na de végre mi is folytathatjuk a blog írást, őszintén bevallva már alig vártam. Sajnos nagyon sok minden elveszett - képek, írások, receptek - még szerencse, hogy a fényképezőgépből nem töröltem ki mindent, de így is lesz mit bepótolni. Minden rosszban van valami jó azt szokták mondani, így legalább gyakorlom a fényképezést és a képszerkesztést, mert van még bőven mit tanulnom.  Először is egy egyszerű étellel kezdem, amelyet tegnap ebédre készítettem.  Egyik rokonomtól kaptam sok-sok kelbimbót. Levesbe is szeretjük, de most rakottas lett belőle. Hozzávalók: 60 dkg sovány hús 1 kg kelbimbó 1 fej vöröshagyma 1 dl paradicsomlé 1 tejföl 1 kk pirospaprika só, bors 5 dkg reszelt sajt Elkészítése: Sós vízben megfőzöm a kelbimbót. A hagymát üvegesre párolom, rádobom a kockára darabolt husit. Sózom, borsozom, paprikázom és fedő alatt puhára párolom. A végén

BUÉK

Mivel a google ezt az oldalt adja be, ha valaki a csokimáz készítését keresi, ezért ide leírom: Csokimáz készítése:  5 ek porcukrot, 5 dkg vajat, 3 ek kakaóport és 3 ek forróvizet vízgőz felett megolvasztok és ezt én egy picit hülni hagyom úgy kenem a süti tetejére. Csokimázat pld. az alábbi süteményeknél készítek:  Kinder tejszelet ,  Csokimázas almás süti , Zebra (csíkos) sütemény , Puncsos mákos torta Szerencsés, boldog, sikerekben gazdag új évet kívánunk minden kedves ide látogatónak és blogtársainknak!      Liza, Anikó

Boldog Karácsonyt!

Kép
Minden kedves olvasónknak békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!  

Karácsonyi borkrémleves

Kép
2009.12.24. csütörtök Leírom a karácsonyi borkrémleves receptjét, amit előre elkészítettem, hisz ezt hidegen legjobb fogyasztani: Hozzávalók:   5 dl édes fehérbor (lehet muskotályos) 1 citrom 1 db fahéj 5-6 szegfűszeg 8 tojássárgája 15 dkg cukor 2 dl tejszín 5 dkg mazsola Elkészítése: A bort 3 dl vízzel felhígítom, a citrom levét belefacsarom és a vékonyan lehántolt sárga héjával, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve felforralom. A tojások sárgáját a cukorral habosra verem, tejszínnel hígítom. A forró bort vigyázva, lassan hozzáöntve, állandóan kevergetve - nehogy összekapjon - rászűröm. Visszateszem a tűzre és alacsonyabb hőfokon addig főzöm állandó kevergetés közben, amíg kissé besűrűsödik. Ezután átszűröm, majd a megmosott, borba áztatott mazsolát beleszórom. A tálaláshoz a tojásfehérjét a cukorral keményre verem, majd forrásban lévő vízbe, kanállal kiszaggatom. Lehet mikróban is készíteni, akkor kis tányérra habgaluskákat nyom

OROSZKRÉM TORTA

Kép
Férjem egyik kedvenc tortája, ezért ezt sütöttem szülinapjára. Sajnos a narancsok, amivel díszíteni szerettem volna gyerkőceim gyomrában landoltak, így csak szép fehéren maradt. Hozzávalók: 6 tojásos vizespiskóta >>> A krémhez:  2 cs. vaníliás puding 8 dl tej 5 ek cukor fél dl rum 10 dkg mazsola 7 dl Hullala tejszín Elkészítése: Először is megsütöttem a jól bevált vizespiskótámat. Majd elkészítettem a tölteléket a következőképp: a mazsolát már jó előre beáztattam a rumba, majd hozzáadtam a tejhez és a cukorral, pudinggal összefőztem. Hagytam kihűlni, és hozzákevertem kb 4 dl keményre felvert tejszínt. A tortát 4 részre szeltem, mert a magassága kiadta. Ezután megkentem a krémmel. A tetejét és az oldalát pedig a maradék felvert tejszínnel egyenletesen bevontam, majd díszítettem.

Sajtos golyó gyerekeknek egy kiskuktától

Kép
A hétvégén a nagy fiamra rájött az alkothatnék. Szerintem látva bíbelődésemet, fotózásaimat a konyhában kedvet kapott ő is. Elővette a tavalyi olvasókönyvét, mert emlékezett rá, hogy abban olvasott egy jó kis receptet és kikereste a sajtos golyó receptjét. Nagy buzgón neki is látott, hogy elkészítse. Megmondom őszintén nem sokat kellett segítenem (ahhoz képest, hogy még csak 8 éves). A végén előkapta a fényképezőgépet és lefotózta. Rám parancsolt, hogy ezt feltétlenül rakjam fel a gasztroblogomra. Kérésének nagyon szívesen eleget teszek, hiszen a szülőnek legnagyobb büszkesége, ha csemetéje alkot valamit. Hozzávalók: 10 dkg sajtostallér   3 dl tej 2 mackósajt   10 dkg lángolt kolbász   10 dkg reszelt sajt Elkészítése: A tallért összetördeljük apróra, leöntjük a tejjel, majd kicsit várunk, hogy megszívja magát. Hozzákeverjük a mackósajtot , az apróra vágott kolbászt. Ebből a masszából aztán golyókat formálunk , amiket jól megforgatunk a sajtban.

Waldorf saláta

Kép
A Network-on láttam meg ezt a képet, nagyon megtetszett. Amikor elolvastam, hogy a waldorf salátából készítették egyből eldöntöttem, hogy én is megpróbálkozom vele. A salátát nagyon szeretem, akár előételnek, vagy fehér húsok, halak mellé is kitűnő. Sok jót olvastam a zellerről, ismert vízhajtó, méregtelenítő és potencianövelő hatása.    Unokahúgom férje aztán megelőzött, születésnapja révén vendégségbe mentünk hozzájuk és egyszer csak mi került az asztalra - hát az én áhított "teknősbékám". Elmagyarázta hogyan készítette (nem is bonyolult), lefotóztam, hiszen úgyis felakartam tenni a waldorf saláta receptjét. Hozzávalók: 3 zsenge zellergumó 3  alma kb. 15 dkg dió 4 ek. tejföl 1 kis tubus majonéz 1 tojás Elkészítése: A zellergumókat megtisztítom,  apró kockára (vagy jobb, ha gyufaszál vastagságúra) darabolom, majd kevés sós vízben kissé megpárolom. Az almákat is meghámozom, ugyanolyanra darabolom, mint a zellert. A diót durvára összetö

Virtuális étlap

Ani   játékra invitált: készítsd el saját étlapod! Szétnéztem a receptjeim között és rájöttem, hogy könnyű lesz választanom, hiszen még nem sokat töltöttem fel, tehát majdnem mindet ajánlhatnám. Sőt amit észrevettem, hogy a leves választékom bizony nagyon gyér, tehát van mit bőven bepótolnom. A játék szabálya: Álmodd meg a saját étlapodat, a Te általad már elkészített/közzétett ételekből. A felsorolásba az ételeket linkkel szúrd be, hogy a hozzád betérő Látogatók meg is tudják nézni, mit is ennének. Készíts egy virtuális étlapot, 8-20 féle étellel, amit bátran és jó szívvel ajánlanál. Ha ezzel megvagy, küld tovább maximum 3 Barátodnak/Kollégádnak/Bloggertársadnak, így lesz ideje a játéknak szépen végig menni a gasztroblogokon. " Tehát,akkor elképzeltem, hogy van egy  kis vendéglőm, ahová szívesen látok minden kedves betérőt. Az alábbi ételekből válogathatnak maguknak: Előétel-leves Túróval, dióval töltött gombafejek Sonkás sajttekercs Tepertős pogácsa Szilvakrémleves sütőtök

Mákos-diós krémes

Kép
Karácsonyi nagytakarítás közben találtam egy régi gasztro újságot, ott olvastam ezt a sütemény receptet. Mákos-diós összeállítás csak jó lehet (mindkettőt szeretjük), bátyámnak is most van a szülinapja, így megsütöttem. Tudom mindenkinek ajánlani. Úgy tűnik, hogy egy kicsit macerás elkészíteni, de  nagyon kiadós, mutatós és finom sütemény. Hozzávalók a mézes lapokhoz:   30 dkg liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 10 dkg porcukor, 5 dkg margarin, 1 ek. méz, 1 tojássárgája, kevés tej Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 30 dkg kristálycukor, 10 ek. víz, 25 dkg liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 20 dkg mák (nem darált) Hozzávalók a krémhez: 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, másfél cs. (37,5 dkg) margarin 2 vaníliás pudingpor, 7 dl tej Hozzávalók a mázhoz: 10 dkg dió, 1 ek. margarin, 1 ek. cukor, csoki Elkészítése: A mézes lapoknál felsorolt alapanyagokat összegyúrom, 2 részre osztom és kinyújtom gáztepsi nagyságúra.  Közép meleg sütőben külön kisütöm a két