Bejegyzések

Szabolcsi almás máktorta (2012-es ország tortája) háziasszony módra

Kép
Vágyam volt, hogy elkészítsem a 2012-es ország tortáját a Szabolcsi almás máktortát - végül kettőt is készítettem, a felső képen szereplőt egy ismerősömnek és hogy mi is megkóstolhassuk saját szülinapomra is ilyen tortát sütöttem. Isteni finom, a vendégeknek és nekem is nagyon ízlett, ajánlani tudom mindenkinek. Több helyen olvastam, hogy nagyon macerás elkészíteni - szerintem nincs több baj vele, mint a többi tortával és a végeredmény igazán kárpótol. Egy - két dolgot azért változtattam rajta. 2012-es ország tortája, ahogy én készítem Hozzávalók:egy  26 cm átmérőjű tortához: a tésztához:  10 tojásfehérje 20-24 dkg cukor 30 dkg darált mák 1 nagyobb alma (kb 13-15 dkg) 1 citrom reszelt héja 6 dkg édesmorzsa  (én babapiskótát reszeltem le) a krémhez: 8 dl tej 8 dkg kukoricakeményítő 1 vaníliás pudingpor 4 tojássárgája 10-13 dkg cukor 1 tasak vaníliás cukor 3 dl tejszín az almatöltelékhez: 75 dkg  alma 5 dkg vaj 5 dkg cuko

Túrós zserbó

Kép
Most találtam rá ezekre a képekre. Tavaly az unoka tesóm ballagására készült ez a túrós csoda. Azóta már többször is megsütöttem, de valahogy a recept megírása mindig elmaradt. Ez a túrós zserbó nagy kedvencévé vált a családomnak. Végre ide is felkerül, így biztosan nem veszik el a recept. Hozzávalók  25x35 cm-es tepsihez A tésztához 450 g liszt 240 g cukor 120 g margarin 15 g kakaó 1 kávéskanál szódabikarbóna 3-4 evőkanál tejföl Töltelékhez: 75 dkg túró 5 dkg margarin 3 tojás 1 cs vaníliás cukor 20 dkg cukor 2 ek búzadara Továbbá lekvár 15 dkg  cukrozott darált dió  reszelt citromhéj A tetejére 100 g étcsoki 2 evőkanál olaj Először elkészítem a túrós tölteléket: a tojássárgáját habosra keverem a cukorral, ezt hozzáadom az áttört túróhoz a többi hozzávalóval együtt. A tojásfehérjét kemény habbá verem. Ezt is óvatosan a túróhoz keverem. A tészta hozzávalóit összegyúrom, háromba veszem, az egyiket kinyújtom és a kivajazot

Kaszinó tojás

Kép
Elterveztem, hogy húsvétra kaszinó tojást készítek a sült sonka mellé, de sajnos idő hiány miatt ez elmaradt. Ezért húsvét utáni kedden készítettem el. Kicsit könnyebb ételre vágytunk, ezért rántott gombával ettük.  Hozzávalók    7 db tojás 2-3 ek majonéz 2 ek tejföl só bors zöldhagyma  Elkészítés: Megfőzöm a tojásokat. Én legutóbb a Fem3 műsorán láttam, hogy a szakács nő így főzi a tojást.  Hideg vízbe felteszem főni a tojást, mikor fölforr a víz fedőt teszek rá és 13 percig ott hagyom. Ezután hideg vízbe párszor megfürdetem.  Majd megpucolom, ketté vágom, a sárgáját kiszedem amit villával összetörök. Hozzákeverem a majonézt és a tejfölt . Sózom borsozom majd hozzáadom az apróra vágott zöldhagymát.  Ezután habzsákba rakom és  a közepes méretű csillagcsövön keresztül visszanyomom a tojásfehérjébe.

Húsvéti sült nyúl medvehagymával

Kép
Olikám már nagyon ki volt éhezve egy finom sült nyúlra. Nagy nehézségek árán sikerült is beszerezni egy nyuszit, de mikor a gyerekek meglátták nem engedték levágni szegénykémet. Így a nyuszi megmaradt és igazi házi kedvencé vált.  De Oli még mindig nagyon szeretett volna sült nyulat enni, így még is csak tovább kellett "vadásznom" a nyuszira. Végül csak sikerült egyet szereznem , amit húsvétra meg is sütöttem.    Hozzávalók: 1 nyúl 1 nagy doboz joghurt 1 csomó medvehagyma bacon szalonna a salátához: kis fej lila káposzta 2 fej lila hagyma oregáno olivaolaj Elkészítés: A nyulat előző este bepácolom a joghurttal, amibe az apróra darabolt medve hagyma felét beleszórom. Másnap tepsibe rakom, szeletelt bacon szalonnával betekergetem és alufóliával letakarva addig sütöm, míg megpuhul. Majd leveszem róla a fóliát és pirosra sütöm. Sütés közben többször is meglocsolom a levével. A salátához a hozzávalókat vékonyra darabolom majd sózom, megszórom oregan

Florentin szelet

Kép
Eddig nem ismertem a Florentin szeletet, most sütöttem meg először, de azt hiszem nem utoljára.  Mutatós, egyszerű elkészíteni, lezárt dobozban tárolva egy hétig is nagyon finom marad. Egyedi ízvilágával karácsonyra, szilveszterre, de más alkalomra is ideális sütemény. A recept eredetileg Lajos Mari 66 karácsonyi édesség könyvéből való.  Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt 1 kk sütőpor 1 csipet só 18 dkg vaj vagy margarin 9 dkg porcukor 1 tojás  1 cs vaníliás cukor Hozzávalók a mandulás krémhez: 3 dl tejszín 5 dkg vaj 5 dkg méz 5 dkg porcukor 15-20dkg kandírozott gyümölcs (narancshéj, citromhéj, gesztenye) 15-20 dkg szeletelt mandula Díszítéshez 10 dkg csokoládé + 2 ek olaj Először az omlós tésztát készítem el. Gyorsan dolgozom, hogy a kéz melegétől a margarin ne olvadjon meg.  A lisztet összekeverem a sütőporral, sóval, belemorzsolom az apróra felkockázott margarint. Hozzáadom a cukrot, tojást, vaníliás cukrot és gyors mozdula

Házi krémes II.

Kép
Házi krémest már többször készítettem , de talán most sikerült a legtökéletesebben. Lényegében nem sok valamit változtattam rajta, csupán a krém összeállításán variáltam. Hozzávalók ugyanazok, mint az előző krémesnél . Amit változtattam rajta: a krém elkészítésénél a tojásfehérjét felverem, mikor már egész jó kemény hozzáadok 1 kk citromlevet vagy ecetet, még kb egy-két percig így verem, majd 10 dkg cukrot is hozzáverek. Így a hab nagyon jó kemény, fényes lesz. Ezek után a fehérjehabhoz keverem óvatosan, fokozatosan a szokásos módon elkészült sárgája krémet. Így sokkal lazább, könnyebb lesz a krém, amit már csak be kell tölteni a két kisütött lap közé.

Mákos meggyes krémes

Kép
Ez a sütemény bögrés mákosnak indult az alábbi recept szerint, csak egy kicsit nagyobb tepsiben sütöttem ki és így nem tudtam kettőbe vágni. Úgy döntöttem a tetejére kenem a vaníliakrémet és arra pedig tejszínhabot teszek. Nagyon fincsi lett, azt hiszem karácsonyra is elfogom készíteni. Hibámból tanulva legközelebb egy kicsit keményebbre verem a tejszínt...!:) Hozzávalók a tésztához: 1 bögre darált mák 1 bögre liszt  1 bögre cukor  1 csipet só  1 cs sütőpor  1 dl tej  1 dl étolaj  3 tojás  1 db alma A bögre mérete 0,25 l Krémhez:  6 dl tej  2 cs vaníliás pudingpor  10 dkg cukor  15 dkg  Rama  1/2 citrom reszelt héja  magozott meggy  3 dl tejszín  1 habfixaló  A száraz hozzávalókat (mák, liszt, cukor, csipet só, sütőpor) egy edényben összekeverem. Egy másik edényben a tojássárgákat keverem össze az olajjal, tejjel,  reszelt almával. Apránként hozzákeverem a száraz hozzávalókat is és alaposan összedolgozom. A tojásfehérjéket ke

Rántott csirkemell sütőben sütve

Kép
Nem mindig van ideje az embernek a gáztűzhely mellett állni félórákat, ezért is örültem ennek a receptnek, amit a Nosaltyn találtam. Elolvastam a rengeteg hozzászólást és mindenki meg volt elégedve az eredménnyel. Gondoltam ezt nekem is ki kell próbálnom.  Nem csalódtam benne, nagyon szépre és finomra sült, minimális olaj felhasználással és kevesebb idő ráfordítással. Legközelebb is így fogom készíteni.  Hozzávalók: 2 csirkemell (kb. 80 dkg) liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj Érdemes sütés előtt egy-két órával a csirkemelleket fokhagymás tejbe áztatni.   A  husit felszeletelem, kikloffolom, sózom és a szokásos módon bepanírozom. Annyit változtatok rajta, hogy a lisztbe egy kis kanálnyi piros paprikát, a tojásba pedig 1 dl-nyi olajat keverek.  Ha olajat teszünk a tojásba, akkor a hús nem fog kiszáradni, viszont a panír ropogósra sül. A bepanírozott hússzeleteket tepsibe rakom, amit előtte ecset segítségével kicsit beolajozok. Utoljára nem olajoztam be, mert Deliman

Gyümölcstorta vanília krémmel

Kép
Nem csak kívülről mutatós, hanem szerintem nagyon nagyon finom ez a torta, amelyet egyik ismerősöm születésnapjára sütöttem. Mivel sokan kértétek a receptjét ezért felteszem ide a blogra. Hozzávalók: Tészta:  6 tojá sos vizes piskóta az  alaprecept   szerint Krém: 1 l tej 16 dkg vanília pudingpor 6 ek cukor 1 kis pohár tejföl pici citromlé tejszín (kb 5 dl) bármilyen pikáns lekvár többfajta gyümölcs zselatin Először kisütöm a piskótát 22 cm-es tortaformában. Hagyom kihűlni majd 4 lapba vágom. A tejben megfőzöm a  pudingot 6 ek cukorral. Mikor a puding kicsit hűlt 1 kis pohár tejfolt, egy pici citromlevet keverek bele. Szép apránként öntöm hozzá a tejszínt és turmixal kevertetem addig, míg megfelelő állagot kap. Az utóbbi időben nem szoktam előre felverni a tejszínt.  A lapokat lekvárral megkenem, utána krém, amibe még apróra darabolt gyümölcsöt is rakok. Tetejére a gyümölcsöket egyenként megforgatom a zselatinban, ami össze is ragasztja őket (1 ek z

Almás zabpelyhes palacsinta

Kép
Erről a palacsintáról csak jót tudok írni, nálunk legalábbis nagyon bejött. Az alap ötletet illetve az eredeti receptet vagyis nem is a palacsintáét, hanem zabpelyhes lángos receptjét Terike oldalán olvastam. Mivel sós helyett inkább édesre éheztem kicsit átalakítva palacsintának készítettem el az alábbiak szerint. Legközelebb a zabpelyhes lángost készítem el. Hozzávalók: 12 dkg zabpehely kb 2 dl tej 2-3 ek liszt (teljes kiörlésű) 2 tojás 2 ek barnacukor 1 csipet fahéj 1 db alma lereszelve csipet só 4 dkg olvasztott vaj Tölteléknek bármi megfelel: kakaópor, fahéj, lekvár, juharszirup stb., de töltelék nélkül is nagyon megfelel, hiszen a tésztájában már benne van az alma. A zabpehelyre ráöntöm a tejet és jó félórára a hűtőbe rakom. Ha reggelire szeretnénk sütni a palacsintát érdemes már este beáztatni a zabpelyhet.  Ráütöm a tojásokat, belerakom a cukrot, fahéjat, csipet sót, reszelt almát, vajat és végül a lisztet. Összeállítom és már sütöm is. 

Palacsinta tiramisu krémmel

Kép
  Kedvencünk a tiramisu na meg a palacsinta, gondoltam kipróbálom együtt, palacsintába tiramisu krémet készítettem. Isteni finom lett. Hozzávalók Palacsinta tésztához: 30 dkg liszt 5 dl tej 2 tojás 5 dkg olvasztott vaj csipet só 2 ek cukor 1 narancs leve krémhez: 50 dkg mascarpone 4 tojás 6 ek cukor 2 cs vaníliás cukor 1 ek amaretto likőr (vagy rumaroma) A tésztát elkészítem és fél óráig állni hagyom, majd kisütöm a palacsintákat az alapreceptben leírtak alapján. A krémet is elkészítem.  A tojásokat szétválasztom, a sárgájához hozzáadom a cukrokat és jól kikeverem, majd hozzáadom a mascarponét, az ízesítőket és így is jól kikeverem. A tojásfehérjét felverem és ezt most már óvatosan a sárga krémhez keverem.  Ha valaki idegenkedik a tojástól akkor tejszínnel is helyettesítheti az alábbiak szerint: a mascarponéhoz hozzáadom a cukrokat és az ízesítőt, elektromos habverővel jó habosra kikeverem, majd óvatosan hozzáadok 3 dl keményre felve

Cukkini lepény

Kép
Mostanában sajnos nincs időm a blogommal foglalkozni, sőt a receptek közül is azokat választom, melyek idő hiányában hipp-hopp elkészíthetők. Ilyen ez a cukkini lepény is, amely annyira egyszerű és finom, hogy meg kell osztanom kedves olvasóimmal. Akár köretként, vagy fűszeres, fokhagymás tejföllel magában is megállja a helyét. Hozzávalók: 2 cukkini 1 kis pohár tejföl (én csak 2 evőkanállal tettem bele) 2 tojás 2 gerezd fokhagyma kevés friss petrezselyemzöld aprítva  bors, só 2-4 ek liszt (amennyit felvesz) A cukkiniket megmosom, nagy lyukú reszelőn lereszelem. Ha öregebb a cukkini meghámozom, ketté vágom és kikanalazom a magos belsejét úgy reszelem le.  Ráütöm a két tojást, ráteszem a tejfölt, a zúzott fokhagymát, petrezselyemzöldet, borsozom, majd annyi lisztet, hogy ne legyen sem folyós, sem nagyon kemény. Összeforgatom, végül sózom. Nem kell nagyon kikeverni. Közben olajat hevítek, kanállal tojásnyi nagyságúakat szaggatok a forró olajba, kicsit

Villámgyors túrósszelet

Kép
Vasárnap délután családom süteményre éhezett. Benézve a hűtőbe láttam van egy csomag túró, gondolkodtam mit lehetne belőle gyorsan készíteni. Mivel 25 dkg túró nem olyan sok, viszont a családom igen népes, bármit nem készíthetek belőle, mert mindenki szeretne belőle néhány szeletet enni. Nagyon örültem, mikor ráakadtam Pető Valéria receptjére a Delimano receptes oldalán. Tényleg villámgyorsan elkészül és isteni finom,  puha lesz. Hozzávalók: 6 db tojás 10 ek cukor 1 cs vaniliás cukor 25 dkg tehéntúró 6 púpos evőkanál búzadara 2 dl tejföl (én egy kis pohár tejfölt és 1 dl-nyi tejet használtam) 1 citrom reszelt héja  A túrót a tejföllel elkeverem, majd hozzáadom a tojássárgáját, vaníliás cukrot, búzadarát, reszelt citromhéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verem. Érdemes párcsepp citromlevet tenni bele, hamarabb felverhető. Talán ez a művelet vesz el a legtöbb időt, mert ha már elég keménynek találom a habot még kb. 2 percig verem.  Mikor már tényle