Bejegyzések

A tökéletes hagyományos zserbó

Kép
Életem első zserbóját sütöttem, de azt hiszem nem utoljára, mert mindenki nagyon megdicsérte. Hozzávalók: 60 dkg liszt 30 dkg vaj (margarin) 2 evőkanál tejföl 2 dl tej 1 ek cukor 2,5 dkg élesztő 3 tojássárgája 1 kk só Töltelékhez: 800 g baracklekvár 30 dkg darált dió 10 dkg porcukor 2 cs vaníliás cukor 1 bio narancs vagy citrom reszelt héja Csokimáz: 5 evőkanál kakaópor 5 evőkanál porcukor 8 evőkanál forró víz 8 dkg vaj 2 ek citrom leve  Elkészítése:  A liszthez morzsolom a  kockára darabolt hideg vajat, hozzáadom a sót, a tojássárgákat, cukrot, hideg tejben elkevert élesztőt és alaposan összegyúrom. Lemérem és 4 egyenlő részre osztom. Letakarva hideg helyen pihentetem 30-60 percig. Közben elkészítem a tölteléket. A darált dióhoz keverem a cukrokat, citromhéjat reszelek bele. A lekvárt és a diótölteléket is három részre osztom. Kinyújtom az egyik tésztagolyót. Én úgy csinálom, hogy két db (25*35 cm) tepsi méretű sütőpapírt

Borjúpörkölt nokedlivel

Kép
Vasárnap ünnepeltük férjem születésnapját, arra készítettem el a borjúpörköltet. Szaftja sűrű, ízletes, egyszóval tökéletes. Legközelebb is így sikerüljön leírom a receptjét. Hozzávalók: 2 kg borjúhús 30 dkg-nyi vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma Füstölt szalonna 10 dkg-nyi + 2 ek zsír (vagy 10 dkg-nyi zsír) 1 db nagyobb fehér paprika 2 db paradicsom (vagy 5 dkg paradicsompüré)  2 evőkanál törött pirospaprika só ízlés szerint, 2 kiskanál bors, 1/2 kiskanál őrölt kömény, 1 kk majoranna Vörösbor jobb fajta száraz 1dl-nyi (opcionális) Piros arany 1 evőkanál (opcionális) Elkészítése: Legelőször feldarabolom a szalonnát, vöröshagymát, fokhagymát, paprikát. A paradicsomot forró vízbe mártom, lehúzom a héját, majd feldarabolom. A szalonnát zsírjára sütöm, hozzáadok 1-2 ek-nyi zsírt és a vöröshagymát kissé megdinsztelem benne. A feldarabolt fokhagymát is hozzáadom, de ezzel csak kb.1 percig pirítom. Rárakom a borjú húst és fehéredésig pirítom. Lehúzom a tűzről és belekever

Vendégváró rakott csirkemell

Kép
Tökéletes hétvégi fogás, de karácsonykor az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Többször megsütöttem már Széll Tamás rakott csirkemell receptjét , de most egy kis módosítással készítettem el. Az eredeti recept is nagyon finom, de így szerintem még ízletesebb és aránylag könnyen elkészíthető. Vendégvárónak is nagyon jó, azért is, mert pár órával előbb vagy előző nap is kisüthetjük. Hidegen nagyon szépen felszeletelhető, fogyasztás előtt kicsit berakjuk a sütőbe vagy a mikróba. Hozzávalók: Kb 80 dkg csirkemell 20 dkg bacon szalonna 4 tojás 25 dkg sajt 2 dl 20 százalékos főzőtejszín 2 gerezd fokhagyma Elkészítése: A csirkemellet felszeletelem, gyengén kikloffolom, majd sózom, borsozom. Egy hosszúkás jénai tálat kibélelem a baconnal úgy, hogy kilógjon az edényből. A csirkemell szeleteket lisztbe, majd felvert tojásba mártom. A bacont meghintem szeletelt sajttal, erre jön a panírozott csirkemell, sajtot teszek rá, majd ismét hús, addig ismétlem, míg el nem fogy a h

Egyszerű rakott nokedli

Kép
Szokásos pörkölt helyett egy kis változatosság kedvéért választottam ezt az ételt. Egyszerű, de nagyszerű, vasárnapi ebédhez egy fogásnak tökéletesen megfelel. Darált húsos pörköltet és nokedlit készítek, majd rétegezve tejföllel összeállítom, sajtot reszelek a tetejére, sütőben fél óra alatt átsütöm. Hozzávalók a nokedlihez: 4 tojás kb 400 ml víz 1 tk só 65-70 dkg liszt Darált húsos pörkölthöz: 1 kg darált hús 3 evőkanál zsír 2 közepes fej hagyma 1 fehér paprika, 1 paradicsom 2 gerezd fokhagyma só, bors, fűszerkömény, fűszerpaprika 320 g tejföl 15 dkg reszelt sajt Elkészítése: Feldarabolt vöröshagymát megdinsztelem a zsíron, hozzáadom a kockára darabolt paprikát és paradicsomot, együtt pár percig pirítom, majd a feldarabolt fokhagymát is hozzáadom, fél perc után beleteszem a darált húst és fehéredésig pirítom. Végül az evőkanálnyi törött paprikát adom hozzá, felöntöm vízzel és puhára főzöm. Kifőzöm a nokedlit a szokásos módon. Először vizet teszek fel forrni. Mikor majdnem

Fahéjas pulykamell aszalt gyümölcsökkel

Családunk nagy kedvence, amit általában karácsony szentestéjére készítek el, de bármilyen ünnepi alkalomra megállja a helyét: Fahéjas pulykamell aszalt gyümölccsel Hozzávalók: 4 szelet pulykamell 4 szelet  füstölt szalonna 4 szelet ( füstölt) sajt 1 kis pohár tejföl cukor olaj  fahéj aszalt gyümölcs (szilva, barack stb.) vagy bármilyen idényjellegű gyümölcs Elkészítése: A pulykamelleket kiklopfolom, sózom, megforgatom fahéjban és kevés kókuszzsírban hirtelen kisütöm. Hőálló tálba vagy tepsibe fektetem, minden szelet húsra szalonnát, sajtot rakok. A visszamaradt zsíradékon kevés cukrot karamellizálok, összekeverem a tejföllel. Kicsit összeforralom és ráöntöm a hús szeletekre. Végül az aszalt gyümölcsöt is mellé rakom. Addig sütöm míg a teteje kicsit megpirul. Képet majd kicsit később tudok feltenni  ,  mert most nem lett jó :-(

Mézes puszedli egyszerűen, rögtön süthető

Kép
Nagyon szeretem a boltban kapható mézes puszedlit, gondoltam egyszer én is megsütöm hátha a házi finomabb. Hát mit mondjak nem csalódtam, isteni finom lett!!! Fűszeres, puha, omlós tészta édes cukormázban, szóval kihagyhatatlan. Keresztlányom legkisebb fiacskája csak ennyit kiáltott, mikor meglátta: Mézes puszedli! Mézes puszedli! Mézes puszedli!....... és már falta is egymás után befelé őket. Egy nagyon jó receptet találtam Rupáner-konyha blogjában, rögtön puha, azonnal süthető -nem kell a tésztát pihentetni, ahogy összegyúrtuk, már formázhatjuk és süthetjük is. Egyszerű elkészíteni, mert a mérce egy 2,5 dl-es bögre. Hozzávalók: 6 bögre liszt (nálam teljeskiörlésű liszt 3 bögre, finomliszt 3 púpos bögre) 1 bögre porcukor 2 tk szódabikarbóna 2 ek mézeskalács fűszerkeverék (vagy 1 ek fahéj, 1 ek szegfűszeg őrölt) 4 tk kakaópor 2 tojássárgája + 2 egész tojás 2 ek tejföl 1 bögre akácméz 15 dkg zsir vagy vaj (nálam kókuszzsír) Mázhoz: 1 tojásfehérje, pici c

Madártej sütőben készült habbal

Kép
Nagyon szeretjük a madártejet, de nem sűrűn készítettem eddig, mert valahogy macerásnak találtam a fehérje habot elkészíteni - sokszor összeesett, amikor kiszedtem a meleg tejből. Nem rég halottam a sütőben készült habról és mivel családom vasárnap délutáni desszertnek madártejet kért gyorsan ki is próbáltam ezt a változatot. Nagyon jól sikerült, nem esett össze a hab és sokkal finomabb, mint a tejben kifőzött változat. Azt hiszem maradok a madártej készítés ennél a verziójánál, bár jónak mondják a mikróban készített habot is, legközelebb kipróbálom. Hozzávalók: 1 l tej 5 db tojás 6 ek cukor (vagy ugyanennyi nyírfacukor) 1 lapos ek vaníliás pudingpor 1 vanilia cukor  A tejet odateszem forrni. A tojásokat szétválasztom, a tojássárgájához hozzáadok 3 ek cukrot és addig keverem, amíg kissé fehéredni kezd. Belekeverem a vaníliás pudingport is. Mikor jól elkevertem a melegedő tejből öntök hozzá, összevegyítem, majd a többi tejhez keverem és lassú tűzön főzöm,

Paradicsomos húsgombóc

Kép
Bevallom én egy ideig nem szerettem a paradicsomos húsgombócot, sőt családom sem igényelte, így sokáig nem is készítettem. Kolléganőm egyik nap olyan jóízűen eszegette, hogy elhatároztam másnap ebédre én is elkészítem. Egyszerű, gyorsan elkészül és nagyon finom, azóta egyik kedvenc ételünk lett. Hozzávalók: 50 dkg darált hús 15 dkg rizs 2 tojás só bors 1 l paradicsomlé /lehet házi is) 2-3 ek liszt (teljeskiörlésű) kókuszolaj cukor (nyírfacukor) Először a rizst főzöm meg, de csak félkészre, mert a hússal együtt még úgy is főni fog a paradicsomszószban. Kevés olajat felforrósítok, ráöntöm a rizst, sózom, átforgatom, majd hozzáadok ugyanannyi vizet, mint amennyi a rizs volt. Takarékon, fedő alatt addig főzöm, amíg az összes vizet magába szívja. Ekkor félre teszem, hűlni hagyom. A húshoz adom a tojásokat, sózom, borsozom és hozzákeverem a már hideg rizst.  Ezután elkészítem a rántást. Ehhez kb. 0,5 dl kókuszolajat felmelegítek, a lángot takarékra ves

Csörögefánk

Kép
Egy vasárnap délután nagyon sütemény éhesek voltunk, így valami gyors, egyszerű finomságot kellet kitalálnom. Már rég sütöttem csörögefánkot, de szerencsére eszembe jutott. Gyorsan neki is láttam. Pillanatok alatt össze lehet állítani a tésztáját és amíg az olaj forrósodik kinyújtom, formázom és már sütöm is.   Hozzávalók: 50 dkg liszt 5 tojássárgája 5 dkg cukor csipetnyi só 1 kis pohár tejföl 1 kis pohár joghurt 1 ek rum 1 csomag sütőpor A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrok. Leborítva kicsit állni hagyom, majd kinyújtom egészen vékonyra. Derelyevágóval rombusz formára vágom, a közepébe belevágok és ezen az egyik sarkát áthúzom. Bevallom, ezt nem volt időm csak egy-két darabbal megcsinálni, forró lett az olaj és már sütni is kellett. De így is nagyon finom, ropogós lett. Szalvétára szedem, lecsepegtetem és vaníliás porcukorban meghempergetem. Ha valaki nem szereti ropogósan, akkor a tésztát vastagabbra kell hagyni.

Vargabéles

Kép
Egyik nap csülkös bablevest főztem, második félének pedig vargabélest sütöttem. A férjem ötlete volt, mert mikor szakácsként dolgozott a húsos levesek mellé sokszor vargabélest készítettek  és nagy népszerűségnek örvendett. :-) Persze azért szokásomhoz híven kicsit változtattam rajta, mivel leveles tészta lapom volt itthon, így ebből készítettem.  Ahhoz képest, hogy ez egy hagyományos magyar desszert én most sütöttem először, de azt hiszem nem utoljára, mert a gyerekeimnek is nagyon ízlett. Hozzávalók: 30 dkg cérnametélt 50 dkg túró 1 kis pohár tejföl 5 tojás 15 dkg porcukor 2 csomag vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja 5 dkg rumba áztatott mazsola (én ezt kihagytam) 2 csomag leveles tészta 5 dkg vaj 1 tojás a kenéshez A cérnametéltet sós vízben kifőzöm (vigyázva, nehogy nagyon megpuhuljon), leszűröm, összekeverem az olvasztott vajjal. Elkészítem a tölteléket: a tojásokat ketté választom, a sárgáját kikeverem a porcukorral és a vaníli

Mákos hókifli

Kép
Nem csak karácsonyra, de bármilyen alkalomra szívesen sütöm a hókiflit. Gyermekkori emlékeim jutnak eszembe, ahogy beleharapok ebbe az omlós sütibe. Nagymamám mindig ezt sütötte apukámnak, mikor hétvégén látogatni mentünk őt a laktanyába. Kedvenc sütije volt, sőt a mai napig szülinapjára ezt kéri. Hozzávalók: 30 dkg liszt 12 dkg zsír 2 dkg élesztő fél pohár tejföl kevés tej és cukor az élesztőhöz Tölteléknek: cukrozott darált mák ( dió,  meggy), reszelt citromhéj  Az élesztőt a tejben felfuttatom. A hozzávalókkal együtt jól kidolgozom. Kicsit kelni hagyom, majd vékonyra elnyújtom és a kisméretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Tölteléket halmozok rá, kiflinek feltekergetem. Töltelék: cukrozott mák ledarálva, reszelt citromhéjjal, kevés vízzel elkeverve, hogy összeálljon. Szoktam még cukrozott darált dióval vagy meggyel is tölteni. Előmelegített, közép meleg sütőben világos színűre sütöm. Még melegen vaníliás porcukorba meghempergetem.

Brokkolikrémes palacsinta

Kép
Vendégeket vártam, amire többek között egyik menü hortobágyi palacsinta volt. Mivel a vendégeim között vegetáriánus is volt így neki brokkolikrémes palacsintát készítettem. Nagy sikert aratott a többiek között is, akik megkóstolták.Többen elkérték a receptjét. Hozzávalók: Palacsinta az alaptészta szerint 1 fej brokkoli 12,5 dkg mascarpone sajt 3 gerezd fokhagyma Besamel mártáshoz: 5 dkg vaj 2 ek liszt 0,5 l tej 10 dkg reszelt sajt Az alaprecept alapján kisütöm a palacsintákat annyi különbséggel, hogy cukrot nem teszek bele. Brokkolit kevés sós vízben megpárolom. Leszűröm, és turmix géppel pépesítem.  A brokkolikrémet összekeverem a mascarpone sajttal, sóval, borssal és a szétnyomott fokhagymával ízesítem. Megtöltöm a palacsintákat úgy, hogy háromszögletűre lehessen hajtani, majd sütőtálba fektetem őket, egy kicsit egymásra is érhetnek. Elkészítem a besamel mártást: a vajból, lisztből világos rántást készítek, s a tejjel feleresztve, állandó

Mandulás, citromos linzerkarikák

Kép
Hamarosan itt a karácsony, már elkezdődött a nagytakarítás, bevásárlás és persze a sütkérezés ideje. Ezeket a finom linzerkarikákat az ünnepek előtt ki lehet sütni, dobozban tárolva sokáig eláll. Nálunk, hogy az ünnepeket megérje jó helyre el kell raknom. A jól bevált alaprecept alapján készítem 1:2:3 arányban. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, kezdőknek is ajánlom. Egy ideje kihagyom a tojást belőle, mert egy alkalommal tojásra allergiás kislánynak kellett készítenem és egyáltalán nem érződött a hiánya.  Hozzávalók: 30 dkg liszt 20 dkg margarin 10 dkg porcukor 1 kk szódabikarbóna fél citrom leve és héja 1 cs vaníliás cukor 1 tojássárgája (nem fontos) szeletelt mandula a díszítéshez 10 dkg-nyi lekvár Először összekeverem a lisztet, porcukrot és szódabikarbónát. Hozzáadom a citrom levét, reszelt héját. Rámorzsolom a margarint és jól összegyúrom. 2-3 mm vékonyra kinyújtom, linzer szaggatóval kiszaggatom.  Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 10 perc alatt meg

Tejfölös zöldbab leves

Kép
Ez a leves azok közé a levesek közé tartozik, amit gyorsan el lehet készíteni és a nyári melegben sem terheli meg a gyomrot. Hozzávalók: 50 dkg zöldbab 1 kis fej vöröshagyma  3 gerezd fokhagyma vegeta (ha van házi) 1 kis pohár tejföl (175 g) 2 ek liszt vagy ételkeményítő zöldség zöld Elkészítés: A vöröshagymát megpirítom olajon, majd rádobom a zöldbabot, ezzel is tovább párolom. Felöntöm vízzel, vegetával és borssal fűszerezem. Apróra vágott fokhagymát szórok bele. Addig főzöm míg a zöldbab megpuhul. Közben egy kis serpenyőben pici olajon megpirítom a lisztet, de csak világosra. Hozzáöntöm a tejfölt, vízzel felöntöm, simára keverem. Végül a leveshez öntöm és összeforralom. Tálaláskor  apróra vágott zöldség zölddel megszórom. Zöldbab leves édesen Nagyon hosszú éveken keresztül csak így készítettük el, mert ez a legegyszerűbb levesek egyike. Hozzávalók: zöldbab, pici olaj, 1 ek liszt, 1 tejföl, só tálalásnál cukor vagy nyírfacukor í

Muffin vagy Cupcake szülinapra

Kép
Először muffint terveztem sütni egyik ismerősőm szülinapjára, de ahogy keresgéltem a receptek között ugrott be az ötlet, hogy inkább mini tortácskákat készítek nagyon finom krémmel a tetején. Tésztáját a boci szelet receptje alapján készítettem el (kicsit változtatva rajta), a krémek pedig fantáziám szülöttei. Nem szoktam saját munkámat dicsérni, de nagyon tetszett a végeredmény, nem győztem gyönyörködni bennük. Utána aztán izgulhattam, hogy amilyen szépek ugyanolyan finomak is legyenek. :-))  Alig vártam, hogy az ünnepelt is megkóstolja.  Azt mondta, nem tud dönteni melyik a finomabb, a csokis vagy a mascarpone krémes. Mind nagyon ízlett neki. Szóval megnyugodtam és elhatároztam, hogy húsvétra is elkészítem milyen jól fog mutatni a húsvéti asztalon ezekkel a kis virágokkal igazi tavaszi hangulatot sugározva. Hozzávalók a tésztához: 4 tojás 30 dkg cukor 35 dkg liszt 2 ek kakaópor 3 dl tej 2 dl olaj (vagy olvasztott vaj) 1 cs sütőpor A tojássárgáját a cukor