Bejegyzések

Házi krémes

Kép
Anyósoméknál készült mindig házi krémes, férjem kedvence is volt. Valamiért eddig én nem is próbálkoztam vele, talán mert az egyik cukrászdában lehet kapni hasonlót. Finom az is, de férj szerint csak nem olyan, mint amit otthon sütöttek. Kapóra jött, hogy Anyukám hájas tésztából rétest készített, így megragadva az alkalmat megkértem süssön ki nekem 4 lapot a tésztából. Természetesen meglehet oldani üzletben vásárolt leveles tésztával is. Végül kétfajta krémet készítettem hozzá: Hozzávalók: 2 hájas lap vagy 1 cs leveles tészta Krémhez : 8 tojás 20 dkg cukor 5 púpos ek liszt (  8-10 dkg) 2,5 dkg zselatin 2 cs vaníliás cukor 0,5 l tej Ha leveles tésztát veszünk, akkor azt kettőbe vesszük, egyenként gáztepsi nagyságúra kinyújtjuk és tepsi alján 200 fokon kisütjük. Sütés előtt érdemes megszurkálni villával, hogy a púposodást meggátoljuk. Nagyon gyorsan kisül, figyelni kell. Ha a lapok kihűltek széleiket levágjuk, az egyiket egy kisebb tepsibe helyezzük (sütés kö

Pirított hagymás gombás velö

Kép
Finom reggelire, uzsonnára vagy egy kis baráti összejövetelnél előételnek is. Egyszerű elkészíteni és nagyon nagyon finom. Én legalábbis nagyon szeretem.  Hozzávalók (4-5 főre): 50 dkg vöröshagyma 50 dkg gomba 80 dkg velő petrezselyemzöld  Az apróra vágott hagymát zsíradékon megdinsztelem, ráteszem a vékony szeletekre vágott gombát, együtt tovább pirítom, majd ráteszem a hártyázott, felvagdalt velőt, kevergetve tovább sütöm 8-10 percig. Végén só, bors, apróra vágott petrezselyemzöld (ez nálam most elmaradt). Csipetnyi őrölt paprikával is meghinthető. Fokhagymás pirítósra kenve isteni finom:DD

Baconba tekert csirkemáj

Kép
Több  helyen találkoztam már ezzel a recepttel, de gondoltam én is felrakom, mert ha egy gyorsan elkészíthető, egyszerű és nem utolsó sorban finom ételt akarsz készíteni, akkor ezt ajánlom. Nagylányom igen válogatós, de a csirkemájat nagyon szereti minden formában elkészítve, így ez is a kedvenc ételei közé tartozik. Vendégváró falatkáknak vagy főételnek is ideális. A ropogósra sült bacon már önmagában is fenséges, de a májjal kombinálva különleges ízhatást érünk el. Annál finomabb szerintem, minél kisebb adagokat, falatkákat csinálunk. Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj 30 dkg baconszalonna bors, majoránna kevés tej, 2 gerezd fokhagyma Először is  a csirkemájat megmosom, megtisztítom.  Kettőbe vagy háromba vágom és fokhagymás tejbe kb.1 órát áztatom (ha nincs idő ez el is maradhat).  A felszeletelt baconszalonnát is kettőbe vágom, a tepsit kikenem egy kis olajjal,  a sütőt begyújtom.  A májat kiveszem a tejből, jól lecsurgatom, ízesítem borssal, majoránnával és már t

Pudinggal töltött farsangi fánk

Kép
Itt a farsang ideje és természetesen ilyenkor a fánk sütés ideje is. Az én "kis"családom nagyon szereti, ilyenkor igencsak minden héten a kívánság listára kerül. Változatosság kedvéért most a kisült fánkokat pudingkrémmel töltöttem meg. Ezzel a recepttel szeretnék én is jelentkezni   VKF 40. fordulójára , amelyet  Tücsök Bogár hirdetett meg és a témája a fánk készítése hozzáillő mártással. Hozzávalók: 1 kg liszt 5 dkg élesztő 6 dl tej 4 ek porcukor 0,5 dl rum 4 tojás 5 dkg étolaj (vagy 10 dkg olvasztott vaj) 2 csipet só 1 bio narancs (citrom) reszelt héja (opcionális) Sütéshez : 1 l olaj  Mártás : 1 liter tej 2 cs pudingpor 6 ek cukor 3 dkg vaj Elkészítése: 1 dl langyos tejben 1 tk cukorral felfuttatom az élesztőt. Én már ezt a műveletet is a dagasztógépben szoktam végeztetni. A tojásokat szétválasztom, jó kemény habbá felverem a tojásfehérjét.  Mikor az élesztő kész hozzászítálom a lisztet, hozzáadom a langyos tejet és

Újabb kedves díj!

Kép
Díjat kapni mindig jó eső érzés, így van ez most is, hisz Angi Angéla meglepet  ezzel a csodálatos díjjal. Nagyon köszönöm neki. A díjra vonatkozó szabályok: 1. Köszönd meg akitől kaptad. 2. Tedd ki a logót a blogra. 3. Linkeld be, akitől kaptad. 4. Add tovább további hét blogosnak. 5. Linkeld be őket. 6. Hagyj náluk megjegyzést, értesítsd őket. 7. Árulj el magadról hét dolgot. A 7. pontra már megadtam a választ itt , mást most sem tudok írni. Kicsit megkésve, de annál nagyobb szeretettel küldeném tovább a díjat. Lehet, hogy már többen is illetve többször is megkaptátok, de azért remélem még örömmel fogadjátok és eldöntitek tovább külditek-e. A sok kedvenc közül tehát néhány: Bianka - Kiskonyhám ízei Gizi receptjei - Várok mindenkit Mézigörl - Mézes finomságok Farkas Vilmos Benc-E-mőke - BalhÉtterem Gesztenye - Gesztenye receptjei Gyöngyi - Pszichowellness-konyha  

Citromos máktorta

Kép
Ez a torta keresztapukám szülinapjára készült. Az alapötlet Citromhabtól származik. Szerettem volna, hogy igazán mákos legyen a tésztája. Hát sikerült. Az ünnepelt szerint a citromos krémmel nagyon finom lett. Hozzávalók: 5 tojás 18 dkg cukor 10 ek víz 5 ek olaj  8 dkg liszt 16 dkg darált mák 1 tk szódabikarbóna Krémhez 20 dkg vaj 3 cs vaníliás pudingpor 1 l tej 10 ek cukor 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve Elkészítése: A tojássárgáját a cukorral, az olajjal és a vízzel kikavarom. Majd hozzáadom a szódabikarbónás liszttel elkevert mákot, végül óvatosan hozzákeverem a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Tortaformában kisütöm. Közben elkészítem a krémet. Megfőzöm a pudingot a cukorral. Mikor kész hozzákeverem a citromhéját és a levét. Ha kihűlt hozzáadom a habosra kikevert vajat. Ezzel a krémmel töltöm meg a tortát. A tetejét darált mákkal szórom meg.

Díjat kaptunk!

Kép
Egy nagyon kedves díjat kaptunk Emőkétől a BalhÉtterem blog írójától, amit ezuton is köszönünk. Én személy szerint nagyon szeretek hozzá járni, szeretem a stílusát, az írásait, tetszenek a receptjei ezért legszívesebben elsősorban neki küldeném vissza a díjat. A díjhoz azonban szabályok is tartoznak. Íme: Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet, és másold be ezt az útmutatót . Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.  Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről. Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van. Tudom, hogy az ilyen elismerő díj és egy kedves hozzászólás milyen jól esik és milyen nagy lendületet tud adni, ezért legszívesebben mindenkinek

Almás krémes

Kép
Ezt a sütit is még karácsonyra készítettem közkívánatra. De nekem is ez a kedvencem. Hozzávalók: 1,5 kg alma 6 tojás 25 dkg cukor 12 ek víz 6 ek olaj  30 dkg liszt 1 tk szódabikarbóna 1 ek kakaó 2 ek fahéjas porcukor Krémhez 5 dl tej 2 cs vaníliás pudingpor 15 dkg porcukor 25 dkg vaj (margarin) csoki forgács Elkészítése: Az almát megpucolom és vékonyra felszeletelem. A gáztepsibe alufóliát terítek és erre szépen szorosan felsorakoztatom az almát. Tetejét fahéjas porcukorral megszórom. A tojássárgáját cukorral, vízzel, olajjal fehéredésig kikavarom. A tojásfehérjét kemény habbá felverem. Ezután a liszthez hozzákavarom a szódabikarbónát, majd apránként hozzáadom a tojássárgához a tojásfehérjével együtt. Ennek a masszának a felét ráöntöm az almára. A másik feléhez kakaót keverek és ezt is ráöntöm. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten mint a piskótát kisütöm.  Mikor kész kiborítom a tepsiből és lehúzom róla az alufóliát. Közben elk

Tejben vajban sült sajtos csirkecombok

Kép
Nagyon ízletes, puha lesz így a csirkecomb. Elég sűrűn szerepel az étlapunkon csirkehús, és hogy változatosabb ételeket tudjak belőle készíteni keresgélni kezdtem régi receptjeim között. Végül ennél kötöttem ki, mivel az alapanyagok is általában adva vannak a hűtőmben.  Egyszerű elkészíteni, de mégsem a megszokott, sima sült csirkecomb. Hozzávalók: 8 csirkecomb 8 szelet trappista sajt  1/2 l tej szárnyas fűszerkeverék 15 dkg reszelt sajt 5 dkg vaj  Elkészítése: A combokat enyhén sózom, megszórom a fűszerkeverékkel.  A húsról a bőrt felhajtom és a szelet sajtokat alárakom. H őállótálba vagy k is méretű tepsibe teszem és a tejet aláöntöm. Minden comb tetejére egy kis darab vajat rakok.  Lefedem alufóliával és 170 fokon kb. 1 órahosszát sütöm. Leveszem az alufóliát, megszórom reszelt sajttal, majd visszarakva a sütőbe pirulásig sütöm.  Nagyon finom, ahogy a tejben megsül a hús és a vaj és sajt is ráolvad a tetejére. Sült burgonyával és franciasalátával tála

Túró torta

Kép
Újabb tortát sütöttem. Ezúttal a 19 éves unokatesómnak kellett sütnöm. Az volt a kívánsága, hogy túrós legyen, de ne legyen a túró benne szemcsés vagy darabos. Ezért botmixerrel jól átdolgoztam. Arra gondoltam, hogy a zselé se folyjon le, ezért sütöm a piskóta egy részét gyümölcstorta formában. Mikor elkészítettem a krémet egy kicsit kevésnek találtam, ezért kevertem még bele a 2 joghurtot. Nagyon finom, krémesre sikerült így, az ünnepeltnek is nagyon ízlett. Hozzávalók: 6 tojásos vizes piskóta >>>>>> Krémhez: 1 cs vaníliás pudingpor 3 dl tej 7 ek cukor 3 dkg margarin 50 dkg túró 0,5 dl hulala tejszín 2 doboz 110 g-os Danone vaníliás joghurt Zselé: 2 dl forró víz 3 dl málnaszörp 25 gr zselatin Elkészítése: A vizes piskótának elkészítem a tésztáját (kakaópor helyett is lisztet mérek). A massza felét a gyümölcstorta formába, a másik felét 26 cm-es tortaformába sütöm ki. Közben elkészítem a krémet:  Megfőzöm a

Sajtos rúd egyszerűen

Kép
Nagyon finom, ropogós rágcsálnivaló. Szilveszter előtt találkoztam volt osztálytársammal, ő ajánlotta ezt a gyorsan elkészíthető, finom, nem macerás receptet. Kezdőknek is ajánlom, szinte elronthatatlan. Akár előző este is gyorsan összeállítható, majd hűtőbe rakva másnap rövid idő alatt kisüthető. Még jó, hogy dupla adagnak fogtam neki, mert felét még melegében megettük. Hozzávalók: 30 dkg liszt 15 dkg vaj vagy margarin 15 dkg reszelt sajt (+ 5 dkg a tetejére) 2 mokkás kanálnyi só 2 tojássárgája (+1 a tetejét megkenni) 1 sütőpor 1/2 dl tejföl A hozzávalókat jól összegyúrom és pár órára hűtőbe teszem. Lisztezett deszkán fél cm-esre kinyújtom, megkenem tojássárgával, megszórom reszelt sajttal, kb. 1x8 cm-es csíkokra vágom és előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt aranysárgára sütöm. Lehet a tetejét sajt helyett köménymaggal, szezámmaggal megszórni. Ugyanolyan finom, kívül ropogós, belül omlós marad napokkal később is, mint amilyen frissen, ezért érd

Mézes krémes

Kép
Nagyon régen sütöttem már ezt a fajta süteményt, de mikor Gizinél megláttam eszembe jutott, hogy régebben nálunk is nagy sikere volt. Mivel már a receptet sem találtam meg, így teljesen az ő leírása alapján készítettem el. Ezúton is köszönöm neki, mert nagyon finom lett! Érdemes a süteményt 1-2 nappal előbb elkészíteni, hogy megpuhuljon és az ízek összeérjenek . Hozzávalók: 55 dkg  liszt 15 dkg  porcukor 3 ek zsír 4 ek méz 1 tk szódabikarbóna 1 tojás 1 dl tej fahéj ízlés szerint     Krém: 5 dl tej 10 dkg búzadara 20 dkg cukor ( 15 dkg cukorral is elég) 2 cs vaníliás cukor 1-2 ek rum 25 dkg margarin  baracklekvár Csokimáz: 5 dkg margarin 5 ek porcukor 2 ek kakaó 3 ek forró víz vagy 10 dkg étcsoki, 1 ek olaj   Elkészítése: Egy tálba összekeverem a lisztet, szódabikarbónát,  porcukrot és a fahéjat. A felolvasztott zsírt és a mézet a liszt közepébe öntöm.  A tejben elkeverem a kissé felvert egész tojást és ezt is hozzáadom, majd elke

Csoki torta

Kép
Ez a másik torta amit férjemnek készítettem a szülinapi bulira. Hozzávalók: 6 tojásos kakaós vizespiskóta>>>> Krémhez: 2 cs  csokipuding 6 dl tej 6 ek cukor 4 dl Hullala Díszítéshez: 2 dl Hullala csokirózsa dekor gyöngyök Elkészítése: A piskótát 26 cm-es tortaformában megsütöm. Hagyom hűlni, majd háromba vágom. A pudingot megfőzöm a tejben és cukorral édesítem. Mikor kihűlt a kemény habnak felvert Hullalával összekeverem és megtöltöm vele a tortalapokat. Végül a külsejét is díszítem a tejszínnel és a csokirózsákkal, aminek a receptjével hamarosan jelentkezni fogok. Íme  itt  van.

Mozart torta

Kép
Ez a torta még a férjem szülinapjára készült . Meglepi bulit szerveztünk neki Keresztanyukám segítségével. A drágám nem is számított rá, hogy ilyen merényletet készülünk ellene elkövetni. Szerettem volna valami újdonságot készíteni neki, ezért már hetekkel a buli előtt elkezdtem bújni az oldalakat. Moha lapján találtam meg ezt a jó kis tortát. Kisebb változtatások történtek a receptben, de mindenkinek nagyon ízlett a torta így is. Sajnos a nagy ünnepi kavalkádban nem sikerült szeletben is lefotóznom, mert mire észbe kaptam már nem maradt belőle. Hozzávalók:  6  tojásos vizes piskóta>>>>> krém: 8 tojás 20 dkg cukor 2 flakon mandula aroma 4 evőkanál liszt 4 dl tej 20 dkg vaj 1 rúd marcipán fél üveg Nutella Elkészítés: Először is megsütöm a 6 tojásos vizes piskótát. Ameddig hűl elkészítem a krémet. A  tojásokat elkeverem a cukorral, liszttel, mandulaaromával, hozzáöntöm a tejet és kis lángon állandó kevergetés mellet add

Babapiskótás torta

Kép
Mostanában nem sok új receptet tettem fel a blogra, de ennek bizony elég nyomós oka van: november 3-án megszületett harmadik gyermekem:)). A kicsi és a két nagyobb fiam mellett bizony eddig nem sok időm volt, így hobbimat egy kicsit fel kellett függesztenem.  Decemberben aztán következtek a születésnapok, ünnepek és újra kedvet kaptam  (na meg egy kis időt) a sütés-főzésre. Egyik-másikat sikerült lefotózni is, így most a sok ünneplés után talán lesz időm felrakni az oldalra.  Nem nehéz elkészíteni ezt a babapiskótás tortát, amely nagy kedvenc lett a családban. Nagyon ízlett gyermekeimnek is az eper- és csokipuding párosítás. Hozzávalók: 3 tojás 18 dkg liszt 15 ek cukor 6 ek víz 1 kk szódabikarbona Krém: 1 cs eperpudingpor 1 cs csokipudingpor 6 dl tej 4 ek cukor 1 cs babapiskóta (+ tej az áztatáshoz) baracklekvár 4 dl hulala tejszín Csokimáz: 5 dkg vaj 2 ek kakaópor 5 ek porcukor 3 ek forróvíz Elkészítése: A tojássá