Bejegyzések

Tepsiben sült spárga fokhagymás újkrumplival

Kép
Második étel, amit spárgából készítettem és szerintem ez is nagyon toppon van. A receptet Chili & Vanilia -nál találtam és szinte mindent úgy készítettem el, ahogy leírja. Egyre jobban megkedvelem ezt a zöldségfélét, pedig először nagyon idegenkedtem tőle. Az előre bepácolt és tepsiben megsütött csirkecombok mellé újkrumplival megsütve nagyon finom köret kerekedett belőle. Hozzávalók: 1 kg spárga (zöld és fehér) 1 kg újkrumpli 12 gerezd fokhagyma friss kakukkfű olívaolaj só, bors 1 ek olvasztott vaj kevés barna cukorral 25 dkg koktélparadicsom fél csokor friss petrezselyemzöld reszelt citromhéj Elkészítése: Először is a krumplit megpucolom és félbe vagy negyedekbe vágom. Az újkrumplinak könnyebben jön a héja, ha előtte sós hideg vízbe áztatjuk.  Összeforgatom pár ek olívaolajjal, a fokhagymagerezdekkel, sózom, borsozom, friss kakukkfűvel megszórom.  Alufóliával bélelt tepsibe terítem és berakom a sütőbe, amiben már sülnek a csirkecombok. Légkever

Eperkrémleves tejszínnel illetve narancslével

Kép
Itt az eper szezon és végre saját termésből süthetek-főzhetek. Kedvenc gyümölcsöm, ezért sok mindent szoktam belőle készíteni, főleg desszerteket, de levest is. Isteni finom így tavasszal a friss eperből készült krémleves.  Másik nagy előnye, hogy főzés nélkül, szinte 5-10 perc alatt elkészíthető. Hozzávalók: 50-60 dkg eper 5 dl hideg tej 2 dl habtejszín 3 ek méz 2-3 ek cukor 2 vaníliás cukor fahéj Elkészítése: Az epret lecsumázom, megmosom. 10 dkg-nyit félrerakok a többit turmixgéppel pépesre turmixolom, majd hozzáadom a tejet, tejszínt, mézet, cukrot (ezt ízlés szerint, függ a gyümölcs édességétől is) és együtt még tovább turmixolom.  Ízesítem vaníliás cukorral, pici fahéjjal. Hűtőbe rakom, tálalásnál beledarabolom a félrerakott epret, tejszínhabbal díszítem. Lányom unszolására narancslével is elkészítettem. A tej helyett 0,5 l rostos narancslét öntöttem hozzá. Így is nagyon finom, egy kicsit talán pikánsabb, savanykásabb ízű, kifejezetten

Tejszínes babos kukoricás tészta

Kép
Remek kis vacsora, de egy egyszerűbb ebédre is gyorsan elkészíthető finomság. Először gombával készítettem el, de mivel nagylányom nem szereti a gombát - a kukoricát és a babot viszont imádja - megszületett ez a változat. Hozzávalók: 20 dkg bacon szalonna 1 kis fej vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma 20 dkg sonka 1 doboz csemegekukorica 1 doboz kinley bab bazsalikom, oreganó 3 dl főzőtejszín 50 dkg masnitészta Elkészítése: A felkockázott bacon szalonnát pici olívaolajon megpirítom. Beleaprítom a vöröshagymát, fokhagymát, ezeket is puhára dinsztelem.  Majd hozzáadom a felszeletelt sonkát és a kukorica illetve babkonzervet. Együtt párolom pár percig, ha minden puha, akkor felöntöm a főzőtejszínnel. Megszórom bazsalikommal, oregánóval, sózom, de csak enyhén, mert a bacon szalonna is sós. Így is még pár percig párolom. Közben a tésztát szokott módon sós vízben megfőzöm, leszűröm.  Összekeverem a raguval, kevés zöldhagymát darabolok rá és már fogyasztható

Spárga sajt és baconszalonna alatt sütve

Kép
Hosszas keresgélés, nézelődés után (interneten, szakácskönyvekben) találtam kettő nagyon jó spárgareceptet, amit végül el is készítettem. Bevallom nálunk nagyon ritkán került eddig az asztalra, lehet azért, mert első találkozásom a spárgával nem a legszerencsésebb volt - de utólag rájöttem öreg volt a spárga. Most sikerült friss, gyenge spárgát beszereznem és nagyon finomat készíteni belőle. Az egyik receptet Gizinél találtam, köszönöm neki, isteni finom lett. Hozzávalók:  1 cs zöld spárga 1 cs baconszalonna 1 cs szeletelt sajt (füstölt is lehet) Elkészítése: Végül is nagyon egyszerű elkészíteni. A spárgákat megtisztítom, a fás részt eltávolítom, majd megsózom (enyhén, mert a baconszalonna is sós), borsozom. 3 spárgát összefogok és először a sajttal, majd a baconszalonnával körbetekerem. Arra ügyeljünk, hogy nagyjából mindenütt körbe legyen tekerve a spárga. Egy tűzálló tálba helyezem őket és előmelegített közép meleg sütőben addig sütöm, míg a baconszalonna sz

Lusta asszony rétese avagy szórós túrós

Kép
Lekvároskuktánál láttam meg ezt a sütit (persze előtte már sok helyen olvastam róla) és eldöntöttem most már feltétlen kipróbálom. 2 cs túró már egy ideje ott landolt a hűtőmben arra várva, hogy végre készüljön belőle valami. Gondoltam azért kapta a Lusta asszony rétese nevet, mert viszonylag egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Mivel most időm nem sok van ezért bonyolultabb sütemények készítésére nem vállalkozok, de ez a recept kapóra jött.   Nézzük hogyan készül a lusta asszony rétese: Hozzávalók: 15 dkg finomliszt 15 dkg rétesliszt 20 dkg cukor 1 sütőpor 50 dkg túró citromhéj 10 dkg mazsola vagy bármilyen gyümölcs 2 cs vaníliás cukor 3 tojás 3 dl tej 10 dkg vaj Elkészítése: A lisztet, a sütőport és a cukrot összekeverem. Egy közepes méretű (25x35 cm) tepsi aljába a felolvasztott vaj felét belecsurgatom. Az elkevert liszt felét beleszórom a tepsibe, megrázom, hogy egyenletesen terüljön el.   Rámorzsolom a túrót, citromhéjat reszelek rá, 1 cs v

Brokkoli krémleves

Kép
A brokkoli krémlevest nem csak azért kedvelem, mert szerintem a krémlevesek közül az egyik legfinomabb, hanem magáról a növény élettani hatásáról is már sok jót hallottam. Bővebbet  itt olvashatunk róla. Hozzávalók: 50 dkg brokkoli 1 közepes fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 közepes burgonya 3-4 dkg vaj 1,2 l húsleves vagy 1 húsleves kocka 1 dl tejszín 1 tk ételkeményítő 2 szelet pirítós 10 dkg reszelt sajt Elkészítése: Először is a  vöröshagymát, fokhagymát megtisztítom és apróra darabolom. A krumplit is megpucolom és kockára vágom. A brokkolit rózsáira szedem, megmosom. Én a brokkoli szárát is félig levágom és azt is felkockázom.  A vajon megdinsztelem a hagymákat, rárakom a brokkoli rózsákat és a szárat valamint a burgonyát és együtt még 3-4 percig párolom. Felöntöm a húslevessel (ha nincs vízzel és húsleveskockával), sózom, borsozom és fedő alatt puhára főzöm.  Kiszedem a zöldségeket és összeturmixolom (nem botmixerrel, hanem turmixal,

Sajtos roló

Kép
A sajtos roló nem csak nagyon mutatós, hanem ízletes, finom nassolni való sós sütemény. Sütésétől eddig visszatartott, hogy nincs hozzá sütőhengerem, de aztán valahol olvastam, hogy fakanál nyelére tekerve is elkészíthető. Találtam a fagyasztómban még 2 cs leveles tésztát, így hétvégére neki láttam a rolóknak. Hozzávalók: 2 cs leveles tészta   1 tojás   5 dl tej   6 ek liszt 25 dkg reszelt sajt   10 dkg vaj   só őrölt bors   szerecsendió Elkészítése:   Először is a leveles tésztát kinyújtom 3-4 mm vastagságúra és kb. 2 cm széles csíkokra vágom.   A fakanál nyeleket vékonyan kivajazom, hogy könnyen lecsússzon majd róla a roló. A tészta csíkot rátekerem a fakanál nyélre úgy, hogy kicsit (0,5 cm) fedjék egymást. Lekenem felvert tojással, egy hőálló tál falára helyezem őket úgy, hogy a tészta ne érjen le. Előmelegített 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm.   Szerencsém, hogy itthon elég sok fakanalam van, ezért kétszer sikerült kisütnöm az adagoka

Cukker blogger

Kép
Maryennétől   kaptam ezt a megtisztelő díjat, amit nagyon köszönök. Megkért, hogy a következő kérdésekre válaszoljak. Na nézzük: Kedvenc íróm : nincs különösebb, szeretem az életrajzi műveket, romantikusabb történelmi regényeket i talom : ásványvíz ételem : bakonyi nokedlivel, pörköltek, sütemények énekesem : nincs énekesnőm : nincs színészem : Richard Gere együttesem : Nox dalom : változó, mikor milyen hangulatban vagyok sorozatom : Dr. House mozifilmem : nagyon ritkán járok moziba, legutóbb a Kaméleon című magyar filmet láttam hangszerem : gitár hónapom : augusztus napom : vasárnap évszakom : nyár napszakom : este sportom :pilates torna, hullahopp karikázás Bloggerem : van egy jó pár akiket szívesen olvasok Kommentelőm : aki hozzászólást ír nekem már kedvenc idézetem:   “Sohasem veszíthetjük el, amiben egyszer örömünket leltük.      Mindazok, akiket mélyen szeretünk, részünkké válnak.” ( Helen Keller ) Sok szeretettel küldöm Gizinek , Thrininek , Szem

Kacsasült párolt lilakáposztával és kacsamáj egészben sütve

Kép
Vasárnap igaz nem volt semmi nagy alkalom, de mégis igazi ünnepi ebédet sikerült készítenem: kacsasültet és finom kacsamájat párolt lila káposztával. Anyukám szerint is isteni lett, ő mindig nézi a Vacsoracsatát és véleménye szerint  10 pontot ért az én ebédem is. Hozzávalókat nem írok, mert tulajdonképpen egyszerűen szoktam elkészíteni. A húst jól megtisztítom, megmosom, lecsurgatom és feldarabolom (nem pecsenyekacsáról, hanem hízott kacsáról van szó, ezért egészben ezt már nem lehetett megsütni). A zsírosabb bőröket és a hájat lefejtem róla. A húst sózom, borsozom és majoránnával fűszerezem,  majd fokhagyma gerezdekkel tűzdelem. Tepsibe rakom, öntök alá kb. 2 dl vizet (fehérborral is isteni) és alufóliával letakarom. Zsíradékot nem teszek alá, mert a kacsából sül ki.  Sütőben 170 fokon sütöm egy órát, utána a húsokat megfordítom és ismét lefedve sütöm még kb. 1 órát. Közben azért ellenőrzöm és zsírjával locsolgatom. Mikor már jó puha az alufóliát leveszem és még le

Párolt lilakáposzta almával

Kép
Kacsasülthöz készítettem el ezt a köretet. Valami különlegeset szerettem volna belőle kihozni, így találtam ki, hogy ecet helyett valamilyen alkoholt adok hozzá. Hallottam már száraz fehérborral, vagy vörösborral, én most egy pohár pezsgőt öntöttem hozzá. Fantasztikus íze lett, mindenkinek nagyon ízlett, főleg a kacsasülttel együtt, amelyet a következő posztban írok majd le.  Hozzávalók: 1 közepes lila káposzta 1 fej vöröshagyma kevés egész köménymag 4 ek cukor 1-2 tk só 2 db alma 1 dl pezsgő vagy 0,5 dl alma- illetve borecet Elkészítése: A káposztát megtisztítom, negyedelem, torzsáját kivágom és vékony csíkokra feldarabolom. A vöröshagymát is megtisztítom, feldarabolom. 3-4 ek kacsazsíron a hagymát a köménymaggal megdinsztelem (mire a hagyma megdinsztelődik a köménymag is kipattog), majd hozzáadom a felcsíkozott káposztát és 4 ek cukrot, együtt kissé megpirítom. Sózom, borsozom, felöntöm 1 dl vízzel. Lefedve lassú tűzön gyakori kevergetés közben kb. fél

Kakaós és fahéjas csigák

Kép
A csülkös bableves után második félének általában vagy palacsintát, vagy valamilyen kelt tésztát készítek.  Keresztanyám lepet meg mindig isteni finom kakaós csigákkal, most elhatároztam én is elkészítem. Ebből a mennyiségből amit leírok bizony jókora adag lesz, egy népes család (nálunk 8 fő) bőven jóllakik belőle, de még másnap reggelire, tízóraira is marad.   Hozzávalók: 1 kg liszt 6 dl tej 5 dkg élesztő 4 ek cukor 1 tk só 25 dkg margarin 10 dkg vaj 3 tojássárgája cukrozott kakaópor (12-15 ek) fahéj   Elkészítése: Az élesztőt kevés cukorral kb 1 dl langyos tejben felfuttatom. A lisztet a lágy margarinnal összemorzsolom, hozzáadom a cukrot, sót, tojássárgákat és a maradék langyos tejet. Végül a felfuttatott élesztőt is hozzáadom és 15-20 percig dagasztom (ha van kenyérsütő abban érdemes megdagasztatni). Végül tetejét meghintem liszttel, letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem (1 óra).  A tésztát ketté veszem. Egyik felét 0,5-1

Csülkös bableves csipetkével

Kép
Szerintem nem csak nálunk, hanem sok családban igen kedvenc (főleg a férfiak körében) ez a hagyományos, finom étel - a füstölt csülkös bableves. Keveset ebből sosem sikerül készítenem, így pár napig rájárunk, de minél többet melegítem, annál finomabb lesz. Hozzávalók: 1 kisebb füstölt csülök 50 dkg szárazbab 4 sárgarépa 2 fehérrépa 1 kisebb zellergumó 3 krumpli 2 ek törött paprika 1 vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma csipetkéhez 1 tojás, liszt Elkészítése: A füstölt csülköt és a babot előző este hideg vízben beáztatom. Másnap a csülköt annyi vízzel felöntöm, hogy ellepje és odateszem főni. Forrás után 5-10 perccel a főzővizet leöntöm róla (ne legyen olyan füstölt ízű), majd újra felöntöm vízzel és így főzöm tovább.  A babot  kb. 2 liter vízzel teszem oda. Közben megtisztítom a zöldségeket, felszeletelem és amikor a bab félig megfőtt hozzáadom. Sózom, borsozom, de csak óvatosan, mert majd a csülök főzőlevét is hozzáadom, amely esetleg már sós lehet.

Kedves díjak!

Kép
Ezt a két aranyos díjat kaptam Marianától , aki kedvességből és szívből küldi nekünk illetve blogunknak. Én is tovább küldöm  mindenkinek, akiket kedvenc blogjaim között belinkeltem, de hogy néhányat meg is nevezzek a sok kedvenc közül, szívből adom tovább: Biankának Szepykének Gizinek Andinak Aninak .

Mákkal töltött foszlós kalács

Kép
Még húsvétra készült ez a kalács, de csak most volt egy kis erőm, hogy begépeljem. Sajnos hetek óta hol ilyen hol olyan egészségügyi probléma adódott a családban. Én is le voltam gyengülve, de mégis húsvétra fonott kalácsot készítettem. De hogy még se legyen túl megerőltető, hát arra gondoltam, hogy a kenyérsütőbe dagasztom meg.  Még soha nem próbáltam pedig már évek óta meg van. De nagyon bevált ezentúl mindig ebbe fogok dagasztani. Hozzávalók: 50 dkg liszt 2 dkg élesztő 1 tojás 5 kk cukor 3 dl tej 5 dkg olvasztott vaj cukrozott darált mák +1 tojás a kenéshez Elkészítés: Az élesztőt cukorral és pici tejjel megfuttatom. Majd az összes hozzávalót a vaj kivételével dagasztó gépbe pakolom és elindítom a gépet. A vajat csak apránként csorgatom hozzá, mert ez teszi a tésztát foszlóssá. Majd meleg helyen megkelesztem. Annyi részre osztom ahány fonatot akarok belőle készíteni. Kinyújtom a tésztákat, vastagon megkenem mákkal és feltekerem őket. Majd az ágakat ös

Zöldséges csirkemell wokban

Kép
Mivel mostanában nem sok időm van a konyhában tevékenykedni, így legtöbbször a gyorsan elkészíthető kajákat választom. Most is azért esett a választásom a wokban elkészíthető csirkehúsira. Az edény különleges kialakítása miatt igen gyorsan elkészíthető benne az étel, ezért érdemes előre mindent összedarabolni. Hozzávalók: 60 dkg csirkemell 1 vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 dl szójaszósz 1 kínai zöldségkeverék (mirelit) 1 bögre rizs Elkészítése: A csirkehúsit felcsíkozom, beleteszem egy edénybe és meglocsolom szójaszósszal. Addig hagyom benne pácolódni, míg a többi hozzávalókat is elkészítem. A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítom, feldarabolom. Wokban felforrósítok olivaolajat és a vöröshagymát elkezdem benne pirítani. Hozzáadom a csirkehúst, sózom, borsozom  és együtt pirítom, míg a hús megpuhul. Ekkor rádobom a felaprított fokhagymát és együtt még összepirítom, majd kiszedem tálalótálba. Ezután a visszamaradt szafthoz hozzáadom a zöldségkeveréket (én