Bejegyzések

Madártej

Kép
A madártej egy egyszerűen elkészíthető desszert, amely jól lehűtve, csak hidegen igazán finom. Én még mindig hagyományosan készítem talán azért, mert gyerekkoromat idézi - ahogy Anyukám vasárnap délután előhozta a jó hideg madártejet - isteni finom volt, mi gyerekek pillanatok alatt eltüntettük. Igyekszem jó minőségű tejből (legalább 3,5 % zsírtartalmú) és házi tojásból készíteni. Hozzávalók (kb. 8 adaghoz): 2 l tej 12 tojás 10-12 ek cukor (ízlés szerint) 1 vaníliás rúd (vagy 3-4 cs vaníliás cukor) Elkészítése:  A tejet odateszem forrni. A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjét felverem - 1-2 csepp citromlével, végül  1-2 ek cukrot teszek hozzá és együtt nagyon jó keményre verem (nagyon fontos, hogy jó kemény legyen a hab). A sárgájához hozzáadom a többi cukrot és a vaníliás cukrot, és turmix-al habos-fehérre kikevertetem. Amikor a tej forrni kezdene takaréklángra veszem és így is hagyom (nem szabad forrnia). A tojáshabból habgaluskákat szaggatok bele.

Rezgő mákhab meggymártással

Kép
Ezt a receptet Ottisnál   olvastam és mivel nagyon szeretjük a mákos desszerteket - na meg ki akartam próbálni az új mákdarálót - egy kis változtatással elkészítettem. Nem volt itthon málnám,  így én csak meggy öntetet készítettem mellé. Hozzávalók:   20 dkg darált mák 15 dkg cukor 2 dl tej fél dl tojáslikőr (elhagyható) 1,5 dl tejszín kemény habbá verve (Hullala) 1 tasak zselatin Meggymártáshoz: 20 dkg fagyasztott meggy, 2 ek cukor, 1dl tejszín és fahéj   Elkészítése: A zselatint beáztatom 1 dl tejben. Közben összeforralom a tejet a mákkal a cukorral, a likőrrel. Mikor a zselatin feloldódott hozzákeverem a tejhez. Ha kihűlt óvatosan összekavarom a kemény habbá felvert tejszínnel . Alufóliával kibélelt formába öntöm és hűtőben kb. 3 órát dermesztem. Tálalás előtt kiborítom a formából és szeletekre vágom, meggymártással  kínálom.  Meggymártás elkészítése: A cukrot odateszem egy serpenyőbe karamellizálni. Felöntöm 1 dl vízzel, hozzáadom a meggyet. 5

Sütőtökös muffin hagymakrémmel

Kép
Egy kis különlegesség sütőtökből. Sok mindent készítettem már belőle édesen, ezért most úgy döntöttem, hogy megpróbálkozok valami sós csemegével. Igen egyszerű, gyorsan elkészíthető ez a muffin, amelynek receptjét a Nagy Süteménykönyvben találtam.  Hozzávalók: 2 bögre reszelt sütőtök 2 bögre finomliszt 1 sütőpor vagy 1 tk szódabikarbóna 2 tk só 1 tk őrölt kömény 2 ek barna cukor 50 g vaj 1 tojás 1 és 1/4 bögre tej Elkészítése: A sütőtököt tálba tettem és rászórtam a lisztet, sütőport, sót és a köményt. A vajat felolvasztottam, a tojást pedig lágyan felvertem a tejjel. A sütőtök közepébe lyukat fúrtam, ebbe beleöntöttem a vajat, a cukrot és a tojásos masszát. Jól összedolgoztam, majd belekanalaztam a muffin forma sütőbe. Ebből az adagból a normál méretű formánál 12 db jött ki. 190 fokon 20-25 percig sütöttem. A kész muffinokat ketté vágom és megtöltöm hagymakrémmel, vagy kedvenc savanyúsággal vagy csak egyszerűen mártogatunk hozzá a krémből.   H

Szíve-nyelve leves

Kép
Nagyon régen főztem már ezt a hagyományos levest. Amióta nem vágunk disznót bizony feledésbe is merült. A minap egyik ismerősünktől kaptunk egy kis disznótoros kóstolót és felajánlotta a disznónyelvet és szívet, mondván hogy ők úgysem főzik meg. Akkor jutott eszembe, hogy milyen finom a szíve-nyelve leves kissé savanyúan. Gyorsan neki is láttam az elkészítésének. Hozzávalók: 1-1 sertésszív és nyelv 1 fej vöröshagyma 2 szál sárgarépa 2 szál petrezselyem 3-4 db krumpli 1 gerezd fokhagyma 4 babérlevél 1 ek vegeta fél pohár tejföl (kicsi) 1 ek liszt Elkészítése: Először is a nyelvet és szívet egészben megabálom. Annyi enyhén sós vízbe felteszem főni, hogy jól ellepje. Amikor kész (kb.1,5 óra) a nyelvet megtisztítom (lekaparom a fehér részt) és a szívvel együtt jó vékonyra eldarabolom (így el lehet tenni a fagyasztóba is, bármikor elővehető).  A vöröshagymát megtisztítom, apróra vágom és kevés zsíradékban megdinsztelem. A zöldségeket megtisztí

Gyorsan elkészíthető szalagos fánk

Kép
Tényleg szalagos! Tényleg nagyon finom könnyű! Szinte 1 óra alatt elkészíthető! A szomszédasszonyomtól kaptam ezt a fánk receptet, azt mondta nagyon gyorsan elkészíthető. Hát gondoltam, ha már ilyen gyors kipróbálom. Bevallom kételkedtem benne, hogy kelesztés nélkül jó lesz, de a végeredmény meggyőzött. Olyan puha lett, szinte omlott az ember szájában. És ami a legjobb az egészben, hogy 1 adagot 1 órahossza alatt elkészítettem. Hozzávalók: 70 dkg liszt 4 dl langyos tej 3 tojás 5 dkg élesztő 2 kk cukor az élesztő felfuttatásához 3 ek porcukor csipet só 5 dkg olvasztott zsír pici rum Elkészítése: A lényeg, hogy meleg helyen, langyos hozzávalókkal dolgozzunk. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben a cukorral felfuttatom. Hozzákeverem a liszthez, hozzáadom a maradék tejet, a tojássárgáját, cukrot, a sót és a kemény habbá felvert fehérjét. Az olvasztott zsírt pedig dagasztás közben keverem hozzá, de csak apránként (ez nagyon fontos, hogy legalább 5-6 részlet

Csirkemell gombával, ananásszal

Kép
Szeretek csirke- vagy pulykamellből készíteni, mert viszonylag gyorsan kész van és elég változatos, finom kajákat lehet belőlük kihozni. A következő receptet Andinál olvastam, és mivel nekem is megvoltak itthon a hozzávalók időm pedig nem sok volt, így neki láttam gyorsan elkészíteni. Az eredeti recept itt olvasható. Hozzávalók: 8 szelet csirkemell ( pulykamell is lehet) ugyanannyi fej gomba 1 konzerv ananász 1 pohár tejföl 1 tojás  3 ek zsemlemorzsa 20 dkg füstölt sajt só, bors az ízesítéshez Elkészítése: A csirkemellet vékonyra szeletelem, kiolajozott vagy vajazott tűzállótálba helyezem, fűszerezem, majd rárakom a megtisztított gombákat, amit szintén sózom, borsozom. Kicsi vizet öntök alá és berakom a sütőbe. Amíg sül elkészíte m a mártást. Az ananászt eldarabolom, jól lecsurgatom. A tejfölt, a tojást, az ananászt, a reszelt sajt egy részét és a zsemlemorzsát összekeverem, sózom, borsozom és jól eldolgozom. Amikor a hús és a gomba már jól megpuhult ráön

Márványsütemény és kandírozott narancs receptje

Kép
A mi családunk igen édes szájú. De vannak olyan délutánok amikor csak egyszerű finomságra vágyunk. Ezért gondoltam erre a sütire, amit nagyon könnyű elkészíteni. Mindenkinek ajánlom aki egy egyszerű de nagyszerű süteményt szeretne készíteni. Jó étvágyat hozzá!   Hozzávalók: 40 dkg liszt 15 dkg cukor 2 tojás 15 dkg margarin 1/4 l tej 1 csomag sütőpor reszelt citromhéj csipet só 2 ek kakaó 2 ek cukor 2 ek tej Elkészítése: A margarint kikeverem habosra, felváltva hozzákeverem a cukrot és a tojást. A sütőport és a sót összekeverem a liszttel és lassan a masszához adom. Hozzáöntöm a tejet, belereszelem a citromhéjat . Így jól összekeverem. A tésztát megfelezem. Egyik felébe belekeverem a kakaót, a cukrot és a tejet. A világos tészta egy részét beleöntöm egy margarinnal kikent lisztezett sütőformába . Erre helyezem a kakaóst , majd ismét a világos tésztát, addig amíg a tészta tart, úgy, hogy a világos tésztával fejezem be. Előmelegített középmeleg sütőbe

Szalagos fánk

Kép
Szalagos fánk készítését anyukámtól tanultam. Azóta ötvöztem egy kis Horváth Ilona recepttel, de alapjában azt a fontos dolgot, amiben az ő receptje eltér a többitől meghagytam. A lényege, hogy a tojásfehérjét felverem habnak és azt is a tésztához adom. Ezért-e - vagy azért, hogy az olvasztott vajat apránként csurgatom bele - nem tudom, de nagyon finom, pihe könnyű fánk lesz belőle. Hozzávalók: kb 35 db-hoz 70 dkg liszt  4 dl langyos tej 4 dkg élesztő 4 tojás 4 ek porcukor 8 dkg vaj 2 ek rum 1 kk só Elkészítése: Az élesztőt 1dl-nyi langyos tej és egy evőkanálnyi cukorral felfuttatom. A lisztet a kelesztőtálba szitálom. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a liszthez adom és a langyos  tejjel, rummal, sóval, porcukorral és a felfuttatott élesztővel összekeverem, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is hozzáadom. Kb. 1 5 percig fakanállal dagasztom (lehet kenyérsütőben is dagasztatni), közben az olvasztott vajat fokozatosan belecsepegtetem.  H a

Narancsos mascarponés palacsinta

Kép
A palacsintát mindenféleképpen imádjuk, lehet az édes vagy sós. Hogy ne mindig a hagyományos módon készítsem el egy mascarponés változat mellett döntöttem. A tésztája is már egy nagyon könnyű, omlós, jó ízű - a krémje pedig isteni a mascarpone krémességével, a citrusok egzotikus ízével. Hozzávalók a palacsinta tésztához (kb 8-10 palacsintához) 25 dkg liszt 5 dl tej 2 tojás  5 dkg vaj 1 ek cukor 1 db narancs leve só a krémhez: 25 dkg mascarpone 1 rúd vanília vagy 2 cs vaníliás cukor 150 ml tejszín felverve 1 db narancs leve 1 db citrom leve, héja 5 dkg cukor Elkészítése: A tojásokat, tejet, cukrot, narancslevet, pici sót és a lisztet összekeverem, mixerrel jól kidolgozom, közben a felolvasztott vajat belecsurgatom. Félórát állni hagyom és ugyanúgy kisütöm, mint a hagyományos palacsintát. A mascarponét a cukorral, narancs - citrom levével, a lereszelt citromhéjjal, vaníliával jól kikeverem. Végül óvatosan hozzáadom a felvert tejszínt. Ezz

Konyakos gyökérkrémleves

Kép
Gyökérkrémleves - első hallásra lehet, hogy nem annyira jól  hangzik, mert sokan nem szeretik a gyökeret (fehérrépát), de szerintem isteni finom lett. Főként a konyak tette különlegessé. A receptet a Nők lapja Café oldalán olvastam.   Hozzávalók: 4 szál gyökér (fehérrépa) 2 fej vöröshagyma húsleveslé  fél dl  konyak 1 dl tejszín ( de lehet 2 dl is, ha valaki tejszínesebben szereti) Elkészítése:   A gyökeret apróra felkockázom, olajon odateszem dinsztelődni, majd rádobom  az ugyancsak felkockázott  hagymát. Hagyom kicsit párolódni, majd felöntöm a húsleveslével (ha nincs 1 húsleveskockát vízzel), majd a konyakkal. Mikor a gyökér megpuhult leveszem a tűzről és az egészet  botmixerrel krémesítem. Utána  óvatosan hozzáöntöm a tejszínt és állandó kevergetés közben összeforralom. Végül zöldség zöldjével megszórom. Pirított zsemlekockával tálalom.

Rakott zöldbab csirkemájjal

Kép
Sokszor nem könnyű kitalálni, hogy mi kerüljön az asztalra és főleg, hogy mindenkinek a foga alá való legyen. A tegnapi ebédet végül sikerült olyan alapanyagokból összehoznom, ami mindenkinek megfelelt. Először darált húsból terveztem,  de mivel  nem találtam a fagyóba - viszont keresgélés közben csirkemájra leltem - így azzal készítettem el, legalább gyermekemnek is kedveztem. Mindannyiunknak ízlett, nagyon fincsi lett. Hozzávalók: 60 dkg zöldbab 50 dkg csirkemáj 2-3 db paradicsom 1 fej vöröshagyma 2 dl tejföl 2 tojás 10 dkg parmezán vagy trappista sajt 1 tk majoránna 2 gerezd fokhagyma 5 dkg vaj bors, só Elkészítése: Én mirelit zöldbabból készítettem, de természetesen nyáron friss zöldségből érdemes. Tehát a zöldbabot sós vízben puhára főzöm, majd leszűröm. A vöröshagymát finomra vágom, a csirkemájat kockákra darabolom. Egy evőkanálnyi vajban aranysárgára pirítom a vöröshagymát, ráteszem a csirkemájat, megszórom majoránnával, a zúzott fo

Kelkáposztás lasagne

Kép
A következő receptet abból a szakácskönyvből néztem ki, amit a férjemnek vettem karácsonyra. Lehet, hogy fura, hogy ilyet ajándékoztam - mert ennek bizony nem minden férfi örülne - de arra gondoltam, hogy ez egy tésztás szakácskönyv, és mivel ő nagyon szereti a tésztás ételeket, így majd készítek neki belőle sok finomságot. Mindennap azt kérdezte mikor hazaért a munkából, hogy - na mit készítettél a könyvből? - és ma (szégyen - nem szégyen) végre elkészült az első étel belőle. Hozzávalók: kicsi kelkáposzta, só, olaj, 6 lasagne lap , szerecsendió , bors, 6 szelet baconszalonna ( én császár szalonnát használtam), 2 dl tejszín Elkészítése:   Legelőször a lasagne tésztáját gyúrom össze 1 tojásból,  1,5 dl vízből, sóból és annyi lisztből, hogy könnyen összedolgozható legyen. A tojást a vizet és a sót egy tálba rakom, villával elkeverem, majd apránként hozzáadom a lisztet és jól összedolgozom, konyharuhával letakarva pihentetem. Közben a káposztát megtisztítom, megmos

Kinder tejszelet

Kép
Ezt a sütit a nagyobbik fiacskámnak készítettem el a jó félévi bizonyítványáért. Nagyon szereti a kinder csokikat, gondoltam süteményként is finom lehet. A Boci szelet után ez lett  a másik kedvenc sütije. Hozzávalók : 8 tojás 20 dkg cukor 30 dkg liszt 4 dkg kakaópor 1 cs. sütőpor 11 ek víz   krémhez: 7dl tej 3 csomag tejszínízű pudingpor 1 ek liszt 2 pohár tejföl 20 dkg porcukor 20 dkg margarin A piskóta elkészítése: A tojássárgáját a cukorral és 8 evőkanál vízzel habosra kikavarom. A fehérjét kemény habbá verem, mikor kész ehhez is adok 3 evőkanál vizet, és ezzel is összekeverem. A lisztet elkavarom a sütőporral, kakaóporral. Ennek 1/3 részét a sárgájához keverem, majd a fehérjének is 1/3 részét. Majd újból 1/3 liszt és fehérje, amíg mindent össze nem dolgoztam. Ezután kimargarinozott, lisztezett gáztepsibe beleöntöm a tészta felét. 20 perc alatt előmelegített sütőben kisütöm, majd ugyan így a tészta másik felét is kisütöm. Közben elkészítem a

Halászlé pontyból

Kép
Halászlevet még karácsony szentestéjére főztem, de most találtam meg a róla készült képet. Nagyon megörültem neki, mert már azt hittem, hogy elveszett a többi ételképpel együtt. Sokféleképpen készítik el, én a szegedi halászlevet szoktam főzni annyi különbséggel, hogy most csak egyfajta halból készült viszont vásároltam hozzá halfejet és farkot. Hozzávalók: 1 db 1-1,5 kg-os ponty fél kg halfej és farok 2 nagy fej hagyma 1 db paprika 1 paradicsom 2-3 tk pirospaprika (ízlés szerint), 2 halászlékocka "Erős Pista" paprikakrém, só  Elkészítése: A halat megtisztítom, alaposan megmosom, lecsapom a fejét-farkát, a színhúst ujjnyi vastagra felszeletem és besózom (ha van ikrája vagy teje azt is a színhúshoz teszem). A fejet és a farkat (elég nagyra vágom a farkát, hogy legyen rajta hús is) annyi vízzel teszem fel főni, hogy elegendő legyen  az alaplé a leveshez (utólag csak keveset keljen pótolni). Beleteszem a megtisztított, felkarikázott hagymát, papri

Kapros sütőtökfőzelék édesen

Kép
Ősszel sikerült nagyobb mennyiségben sütőtököt beszereznem, így még van belőle. Sokféleképpen készítettem már belőle -  levest, süteményt, köretet, most a főzelékkel próbálkoztam meg. Mivel elég édesszájúak vagyunk, így az édes változatát választottam.   Hozzávalók: 2 kisebb sütőtök olaj kapor csipet só  1 doboz tejföl  1 ek liszt Elkészítése:  A sütőtököt meghámozom, lereszelem almareszelővel és a kaporral együtt (amit előtte apróra összedarabolok)  kevés olajon megfuttatom. Pici vizet öntök rá, sózom és addig főzöm, amíg a tök megpuhul. Tejfölből, lisztből, vízből habarást készítek, ráöntöm a főzelékre és összeforralom. Ízlés szerint cukrozom. Természetesen lehet sósan is fogyasztani. Uzsonnára is ebből ettem, sőt egy kis fahéjjal is megszórtam. Akkorra már kihűlt és még finomabb volt, mint ebédkor melegen.