Bejegyzések

Göngyölt csirkemell hagymás gombás tojással töltve

Kép
Főleg akkor  készítem el ezt a fajta göngyölt húst, ha vendégeket várok, finom is és nagyon jól mutat a sültes tálon. Legutoljára csípős debrecenit daraboltam bele, így nekem még jobban ízlett (imádom a kissé csípős ételeket). Hozzávalók: 4 csirkemell 1 fej vöröshagyma 20dkg-nyi gomba 4 tojás 1 debreceni kolbász 1 cs petrezselyemzöld A vöröshagymát megtisztítom, feldarabolom és kevés zsiradékon megpirítom. Hozzáadom az apróra vágott gombát, ízesítem sóval, borssal és addig párolom, míg a levét el nem forrja. Ekkor hozzáadom a csíkokra darabolt debrecenit és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Ezt még egy kicsit párolom, majd hozzákeverem a felvert tojást és készre sütöm. Amíg a töltelék hűl elkészítem a húsokat. A csirkemellet vékonyabb oldalánál kettévágom, vagyis szétnyitom a húst úgy, hogy teljesen nem vágom szét - tehát egybe maradjon. Egyenletes vékonyra kiklopfolom, sózom. Így lesz 4 jó nagy kiklopfolt húsom, amelyekre a tölteléket szétosztom és fel

Lovas csokitorta

Kép
Milyen jó,hogy három gyermekem van, így egymás után gyárthatom a tortákat, mindig van valami alkalom:)).  A nagyfiamnak Olinak is márciusban van a szülinapja amire trombitatortát kért, na meg készült mellé ez a lovas csokitorta, mert másik kedvenc hobbija a ló, a lovaglás. Hozzávalók: 6 tojásos vizes piskóta: 6 tojás 12 ek víz 6 ek étolaj 25 dkg cukor 30 dkg liszt 2 tk szódabikarbóna Krémhez: 8 dl tej 2 cs csokipuding 4 ek cukor 3 dl hulala+ 3 dl a díszítéshez csokigolyóhoz: 1 tábla étcsoki 3 ek méz 3 tk étkezési keményítő A tojássárgát cukorral, vízzel, olajjal jó alaposan fehéredésig kikeverem.  Váltakozva hozzáadagolom a szódabikarbónás lisztet és a kemény habnak felvert tojásfehérjét. 28 cm-es tortaformában kisütöm. Közben a pudingot megfőzöm a tejben a cukorral, a végén hozzádobom a margarint, jól kikeverem és mikor kihűlt a krém hozzákeverem a kemény habnak felvert hulalát. A csokigolyókat is elkészítem az alábbiak szerint

Citromos kókuszos máktorta

Kép
Legkisebb fiam Zsombor keresztelőjére készült ez a torta. Ő még nem válogat benne a vendégek szerint pedig nagyon finom lett.  Jó párosítás lett a mák a kókusszal, különleges ízt adott még hozzá a citrom. Hozzávalók: 3 tojás 12 dkg cukor 6 ek víz 3 ek olaj 10 dkg mák 5 dkg liszt 1 tk szódabikarbóna Krém : 2 dl tej fél cs pudingpor 10 dkg kókuszreszelék 8 dkg porcukor 10 dkg margarin 1 citrom reszelt héja és leve Először is a mákot ledarálom a legminimálisabb cukorral. Majd a maradék cukorral, vízzel, olajjal és tojássárgával habosra kikeverem. Majd mint a piskótát ugyanúgy összekeverem a hozzávalókat és kisütöm 18 cm-es tortaformában. Krém készítése : A tejbe beleöntöm a kókuszreszeléket, a pudingport, összeforralom óvatosan, mert könnyen lekap. Hagyom kihűlni és ezután hozzáadom a porcukorral  habosra kikevert margarint. Végül hozzáadom a citrom lereszelt héját és a levét.Végül összeállítom a tortát. Díszítéshez tejszínhabot haszná

Torták felírata, csokigolyók, csokirózsák

Kép
  Az előző bejegyzésemben ígértem leírom hogyan készítem el a csokigyurmát, amit a torták felíratához használok, illetve így készítem a csokigolyókat és ezeket a csokirózsákat is. Hozzávalók: 1 tábla csoki 3 ek méz 3 tk étkezési keményítő Felolvasztom a mézet és belekeverem a keményítőt, majd ezt a mikróban megolvasztott csokihoz keverem. Zsírpapírra kiöntöm szép vékonyan és hagyom, hogy megdermedjen. Mikor kész leszedem a zsírpapírról. Gumikesztyűben nagyon jól lehet formázni belőle például golyókat, rózsát.  A rózsához is golyókat készítek. Ezeket ellapítom és így formázom ki a szirmokat. A feliratot is ilyen gyurmából készítem, úgy hogy vékonyra kisodrom a csokit, majd felhelyezem az előre megírt betűkre.

Meggyes mascarponés torta 80. születésnapra

Kép
Ezt a tortát Nagyapám 80. születésnapjára készítettem. A tulipán motívumot azért választottam, mert kis koromban mindig ilyen tulipánokat rajzolt nekem. Gondoltam egyszer én is visszaadom neki - így sikerült a tortára díszítve. Isten éltesse őt erőben, egészségben még köztünk nagyon nagyon sokáig!!! Hozzávalók a lapokhoz: 48 dkg liszt 10 dkg margarin 15 dkg cukor 1 cs vaníliás cukor 1 cs szalalkáli 1 dl tej 2 tojás 2 dkg kakaó Krémhez: 4 dl tej 1 cs vaníliás pudingpor 5 ek cukor 5 dkg vaj 5 dl Hulala tejszín + 2 dl a díszítéshez 250 g Mascarpone 0,80 kg meggy (vagy 2 ü. meggybefőtt) A szalalkálit feloldom a tejben, majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrom. Elosztom 5 egyenlő részre és kör formára kinyújtom. Ráteszem a 28 cm-es tortasütőt és kivágom körbe. Ami leesett róluk mind félreteszem, mert pont annyi marad ki, hogy még egy 6. lapot is tudok készíteni bel

Lekvárral illetve mákkal töltött kuglóf

Kép
Kezdek egyre jobban belejönni a kuglóf sütésbe. A minap is készitettem két kuglófot. Hozzávalók a 2 kuglófhoz (egyhez fele adag kell) 1 kg liszt 5 dkg élesztő 6 dl langyos tej 10 ek cukor 2 db tojássárga 1citrom reszelt héja 2 cs vaníliás cukor 10 dkg olvasztott vaj 2 csipet só 2 ek holland kakaópor Töltelék: 10-15 dkg darált mák amibe 1 citromlevét csepegtetek 10 dkg sütés álló lekvár Két kuglófot sütök úgy, hogy a hozzávalók feléből a fehér, a másik feléből a kakaópor hozzáadásával a barna tésztát  készítem el . Fehér tészta: fele adag lisztből, tejből, élesztőből és cukorból kovászt készítek, amit a  dagasztógépbe  felfuttatok.  Majd a többi fele hozzávalóval együtt 20 percig dagasztatom.  Lisztezett deszkán hagyom megkelni.  Közben elkészítem a barna tésztát is ugyan ezzel a módszerrel. A kakaóport a liszt előtt szórom bele, hogy mikor dagaszt ne porolja össze vele az egész gépet. Majd ezt is hagyom megkeln

Kakaós kuglóf és egy kedves díj

Kép
Mióta megvan a kuglófformám egymás után készítem a kuglófokat, a fiúk is nagyon szeretik egy kis kakaó vagy tea mellé. Csak időm nem nagyon van felrakni a blogra, így csak gyűlnek a receptek. A múlt héten is kipróbáltam két új receptet amit sikerült végül lefotóznom is. Íme az egyik: Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt 3 dkg élesztő 3 dl langyos tej 5 ek porcukor 1 db tojássárga 1citrom reszelt héja 1 cs vaníliás cukor 5 dkg olvasztott vaj 1 csipet só végül: 2 dkg puha mazsola 1 ek holland kakaópor Először is lisztből, tejből, élesztőből és cukorból kovászt készítek, amit felfuttatok. Én ezt is már a kenyérdagasztógépben végeztetem. A többi hozzávalót is hozzáadagolom és jól kidolgoztatom a géppel.  Utána kettőbe veszem a tésztát és az egyik felébe a mazsolát, másik felébe a kakaóport gyúrom bele.  Külön tálban szobahőmérsékleten duplájára kelesztem. A megkelt tésztákat rudakká sodrom, összecsavarom őket és kivajazott, lisztezett kuglófformába rakom.  Így is

Bolognai spagetti, ahogy én készítem

Kép
Lehet, hogy "Bolognai spagetti" alapból hamarabb elkészíthető, de szerintem megéri az a 10-15 perces többlet munka, amivel tovább készül így az étel. Persze, ha nincs időm azért én is a gyorsabb változathoz folyamodok. Hozzávalók: 50 dkg darált hús 2 fej vöröshagyma 4 duci gerezd fokhagyma 1púpos teáskanál bazsalikom 1 tk oregano 1 kk majoranna 1 kk chili paprika (ha gyerek nem eszik belőle) só, bors ízlés szerint 20 dkg paradicsompüré 2 ek kechup 1-2 ek cukor 10 dkg reszelt sajt 2 evőkanálnyi libazsíron megdinsztelem a feldarabolt vöröshagymát. Ráteszem a darált húst, kicsit pirítom majd belenyomom a fokhagymát, rászórom a fűszereket és kb.1 dl vizet aláöntve párolom.  Mikor már majdnem puha (10-15 perc) ráteszem a paradicsompürét, kechupot és még így is főzöm egy kicsit. Végén megkóstolom, ha kicsit savanykás 1- 2 ek cukorral ízesítem. A tésztát a szokásos módon kifőzöm.  Tálalásnál a tésztára szedek a húsos mártásból, reszelt saj

Rakott brokkolis penne

Kép
Régóta készülök már ezt az ételt elkészíteni, de valahogy mindig halasztottam. Talán azért, mert az eredeti recept szerint eléggé vegetáriánus ételnek tűnik ( mi meg nem vagyunk azok ugye). Végül úgy döntöttem, hogy csempészek bele egy kis húsfélét, így a hűtőmben éppen fellelhető sonkát és bacon szalonnát. Nagyon finom lett, még a férjem is megdicsérte, pedig ő nem egy tészta rajongó. Hozzávalók:  80 dkg brokkoli (most fagyasztott) 1 tk ételízesítő 1 cs penne tészta (50 dkg) 15 dkg bacon szalonna 15 dkg sonka 1 kis pohár tejföl (1,75 dl) 3 gerezd fokhagyma  só, bors, oregano 10 dkg vaj 5 dl tej 2 evőkanál liszt 25 dkg reszelt sajt A brokkolit rózsáira szedem, megmosom. 5 dkg vajon megfuttatom, kevés vizet öntök alá, rászórom az ételízesítőt és megpárolom. Közben a tésztát is sós vízben kifőzöm. Miután kész lecsepegtetem, összekeverem a kis doboz tejföllel, a kockákra vágott sonkával, a zsírjára sütött baconszalonnával, a zúzott fokhagymával és

Házi krémes

Kép
Anyósoméknál készült mindig házi krémes, férjem kedvence is volt. Valamiért eddig én nem is próbálkoztam vele, talán mert az egyik cukrászdában lehet kapni hasonlót. Finom az is, de férj szerint csak nem olyan, mint amit otthon sütöttek. Kapóra jött, hogy Anyukám hájas tésztából rétest készített, így megragadva az alkalmat megkértem süssön ki nekem 4 lapot a tésztából. Természetesen meglehet oldani üzletben vásárolt leveles tésztával is. Végül kétfajta krémet készítettem hozzá: Hozzávalók: 2 hájas lap vagy 1 cs leveles tészta Krémhez : 8 tojás 20 dkg cukor 5 púpos ek liszt (  8-10 dkg) 2,5 dkg zselatin 2 cs vaníliás cukor 0,5 l tej Ha leveles tésztát veszünk, akkor azt kettőbe vesszük, egyenként gáztepsi nagyságúra kinyújtjuk és tepsi alján 200 fokon kisütjük. Sütés előtt érdemes megszurkálni villával, hogy a púposodást meggátoljuk. Nagyon gyorsan kisül, figyelni kell. Ha a lapok kihűltek széleiket levágjuk, az egyiket egy kisebb tepsibe helyezzük (sütés kö

Pirított hagymás gombás velö

Kép
Finom reggelire, uzsonnára vagy egy kis baráti összejövetelnél előételnek is. Egyszerű elkészíteni és nagyon nagyon finom. Én legalábbis nagyon szeretem.  Hozzávalók (4-5 főre): 50 dkg vöröshagyma 50 dkg gomba 80 dkg velő petrezselyemzöld  Az apróra vágott hagymát zsíradékon megdinsztelem, ráteszem a vékony szeletekre vágott gombát, együtt tovább pirítom, majd ráteszem a hártyázott, felvagdalt velőt, kevergetve tovább sütöm 8-10 percig. Végén só, bors, apróra vágott petrezselyemzöld (ez nálam most elmaradt). Csipetnyi őrölt paprikával is meghinthető. Fokhagymás pirítósra kenve isteni finom:DD

Baconba tekert csirkemáj

Kép
Több  helyen találkoztam már ezzel a recepttel, de gondoltam én is felrakom, mert ha egy gyorsan elkészíthető, egyszerű és nem utolsó sorban finom ételt akarsz készíteni, akkor ezt ajánlom. Nagylányom igen válogatós, de a csirkemájat nagyon szereti minden formában elkészítve, így ez is a kedvenc ételei közé tartozik. Vendégváró falatkáknak vagy főételnek is ideális. A ropogósra sült bacon már önmagában is fenséges, de a májjal kombinálva különleges ízhatást érünk el. Annál finomabb szerintem, minél kisebb adagokat, falatkákat csinálunk. Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj 30 dkg baconszalonna bors, majoránna kevés tej, 2 gerezd fokhagyma Először is  a csirkemájat megmosom, megtisztítom.  Kettőbe vagy háromba vágom és fokhagymás tejbe kb.1 órát áztatom (ha nincs idő ez el is maradhat).  A felszeletelt baconszalonnát is kettőbe vágom, a tepsit kikenem egy kis olajjal,  a sütőt begyújtom.  A májat kiveszem a tejből, jól lecsurgatom, ízesítem borssal, majoránnával és már t

Pudinggal töltött farsangi fánk

Kép
Itt a farsang ideje és természetesen ilyenkor a fánk sütés ideje is. Az én "kis"családom nagyon szereti, ilyenkor igencsak minden héten a kívánság listára kerül. Változatosság kedvéért most a kisült fánkokat pudingkrémmel töltöttem meg. Ezzel a recepttel szeretnék én is jelentkezni   VKF 40. fordulójára , amelyet  Tücsök Bogár hirdetett meg és a témája a fánk készítése hozzáillő mártással. Hozzávalók: 1 kg liszt 5 dkg élesztő 6 dl tej 4 ek porcukor 0,5 dl rum 4 tojás 5 dkg étolaj (vagy 10 dkg olvasztott vaj) 2 csipet só 1 bio narancs (citrom) reszelt héja (opcionális) Sütéshez : 1 l olaj  Mártás : 1 liter tej 2 cs pudingpor 6 ek cukor 3 dkg vaj Elkészítése: 1 dl langyos tejben 1 tk cukorral felfuttatom az élesztőt. Én már ezt a műveletet is a dagasztógépben szoktam végeztetni. A tojásokat szétválasztom, jó kemény habbá felverem a tojásfehérjét.  Mikor az élesztő kész hozzászítálom a lisztet, hozzáadom a langyos tejet és

Újabb kedves díj!

Kép
Díjat kapni mindig jó eső érzés, így van ez most is, hisz Angi Angéla meglepet  ezzel a csodálatos díjjal. Nagyon köszönöm neki. A díjra vonatkozó szabályok: 1. Köszönd meg akitől kaptad. 2. Tedd ki a logót a blogra. 3. Linkeld be, akitől kaptad. 4. Add tovább további hét blogosnak. 5. Linkeld be őket. 6. Hagyj náluk megjegyzést, értesítsd őket. 7. Árulj el magadról hét dolgot. A 7. pontra már megadtam a választ itt , mást most sem tudok írni. Kicsit megkésve, de annál nagyobb szeretettel küldeném tovább a díjat. Lehet, hogy már többen is illetve többször is megkaptátok, de azért remélem még örömmel fogadjátok és eldöntitek tovább külditek-e. A sok kedvenc közül tehát néhány: Bianka - Kiskonyhám ízei Gizi receptjei - Várok mindenkit Mézigörl - Mézes finomságok Farkas Vilmos Benc-E-mőke - BalhÉtterem Gesztenye - Gesztenye receptjei Gyöngyi - Pszichowellness-konyha  

Citromos máktorta

Kép
Ez a torta keresztapukám szülinapjára készült. Az alapötlet Citromhabtól származik. Szerettem volna, hogy igazán mákos legyen a tésztája. Hát sikerült. Az ünnepelt szerint a citromos krémmel nagyon finom lett. Hozzávalók: 5 tojás 18 dkg cukor 10 ek víz 5 ek olaj  8 dkg liszt 16 dkg darált mák 1 tk szódabikarbóna Krémhez 20 dkg vaj 3 cs vaníliás pudingpor 1 l tej 10 ek cukor 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve Elkészítése: A tojássárgáját a cukorral, az olajjal és a vízzel kikavarom. Majd hozzáadom a szódabikarbónás liszttel elkevert mákot, végül óvatosan hozzákeverem a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Tortaformában kisütöm. Közben elkészítem a krémet. Megfőzöm a pudingot a cukorral. Mikor kész hozzákeverem a citromhéját és a levét. Ha kihűlt hozzáadom a habosra kikevert vajat. Ezzel a krémmel töltöm meg a tortát. A tetejét darált mákkal szórom meg.