Bejegyzések

Málnás tejszínes kocka

Kép
Barátnőmnél ettem először ezt a finom süteményt, el is kértem a receptjét, mert nekem nagyon megtetszett. Igaz ő szederrel készítette, de szerintem málnával és ribizlivel is isteni finom. A tejszín és puding édeskés ízével nagyon jól harmonizál a picit savanykás ízű gyümölcs. Hozzávalók a tésztához: 6 tojás 6 ek cukor 6 ek liszt 2 ek kakaópor 1 dl étolaj 1 sütőpor a krémhez: 2 cs vaníliás pudingpor 7 dl tej 5 ek cukor 5 dl hulala tejszín 25 dkg gyümölcs (málna, szeder, ribizli, eper stb) Elkészítése: Tulajdonképpen egy  piskótát sütök annyi különbséggel, hogy kakaóport és olajat is teszek hozzá. A tojásokat külön választom, a tojássárgáját a cukorral és olajjal jól kikavarom. A tojásfehérjét csipet sóval jó keményre felverem. A liszthez adom a sütőport, beleszitálom a kakaóport. A kikevert sárgájához fokozatosan hozzáadom a kakaós lisztet, majd óvatosan belekeverem a tojásfehérje habot.  A normálnál egy kicsivel nagyobb (28x38-as) tepsit

Mascarponés pite málnával, nektarinnal

Kép
Jó ideje várakozott már egy doboz mascarpone  a hűtőmben, de eddig nem volt időm, hogy készítsek valamit belőle. Mivel nemsoká lejárt volna a szavatossági ideje gyorsan szétnéztem mihez tudnám hirtelen felhasználni. Szerencsémre  a napokban rakta fel Andi  az áfonyás mascarponés  pite receptjét, ami nagyon jónak igérkezett , így én is elkészítettem.  A tésztája egy kicsit a tejespitéhez hasonló, kívül egy enyhe pírt kell kapjon, így belül pudingosan krémszerű marad. A tetejére pedig bármilyen gyümölcsöt rakhatunk. Én málnával szerettem volna, de mire sor került rá egy kicsit "megcsappant" a mennyisége, ezért nektarint is daraboltam hozzá.  Hozzávalók: 16,5 dkg liszt (10 púpos ek) 16,5 dkg cukor (8 ek) 12,5 dkg tejföl ( 4 ek) 25 dkg mascarpone 2 vaníliás cukor 5 tojás 30 dkg gyümölcs (málna, áfonya, körte, nektarin stb.) Elkészítése: Szinte 10 perc alatt kikeverhető a tészta a többit már a sütő végzi.  A gyümölcsön kívül a hozzávalókat egy

Máglyarakás

Kép
Még a múlt héten készítettem ezt a desszertet, szerencsére még nem volt ilyen meleg. Lehet, hogy most nem vállalkoznék rá, mert ebben a hőségben még a sütőt sincs kedvem bekapcsolni, mert az is csak melegítené a déli fekvésű konyhámat. Egyedül nekem a tetejére a tojásfehérjehab nem sikerül, ugyanis összeesik. Lehet azért, hogy rögtön kiveszem a sütőből. Attól függetlenül nagyon finomra sikerült, hűvösebb időben újra megpróbálom, hátha a hab sem esik össze. Hozzávalók: 8 kifli 8 dl tej 5 tojás 8 ek cukor 2 cs vaníliás cukor 8 alma  10 dkg vaj 1 kk fahéj 10 dkg-nyi dió 15-20 dkg baracklekvár Elkészítése: Először elkészítem az almát: megpucolom, vékony szeletekre felszelem és 5 dkg vajon megpárolom. 2 ek cukorral és a fahéjjal ízesítem. Felforralom a tejet, hozzákeverem a vaníliás cukrot. A tojássárgáját a maradék vajjal és 4 ek cukorral jó habosra kikeverem és ezt is hozzákeverem a tejhez. A szikkadt kifliket kb. 1 cm vastagra felkarikázom és ráöntö

Zöldborsóleves csipetkével

Kép
Jó kis zöldségleves, még borsószezon idején főztem, csak most van időm leírni (jól elvagyok maradva, mert azóta már többször készítettem). Természetesen mirelit borsóból is finomat lehet főzni, de  amikor már lehet kapni friss, zsenge zöldségeket akkor az igazi. Elég gyakran készítem fagyasztott borsóból is, mert Brigi lányom kedvenc levese - és mert viszonylag gyorsan elkészíthető. Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 kisebb vöröshagyma 3 sárgarépa 2 gyökér fél zeller karfiol 1 rózsányi 2 db közepes krumpli 1 ek ételízesítő vagy 1 húsleves kocka só, bors petrezselyemzöld Elkészítése: A  vöröshagymát megtisztítom és apróra darabolom (ha nincs elég időm, akkor ezt kihagyom, inkább egészben teszem a levesbe). A sárgarépát, gyökeret, zellert megtisztítom, felkarikázom és a hagymával 2 ek olajon odateszem dinsztelni. A borsót megmosom és a zöldségekhez adom, tovább dinsztelem. Kevés vizet öntök rá és fedő alatt még kb. 10 percig párolom. Amikor elfőtte a

Joghurtos meggyes pite

Kép
Amilyen gyorsan elkészíthető ez a sütemény olyan gyorsan el is fogy - annyira finom!!! Ilyenkor nyáron, mikor sokfajta gyümölcs érik többször megsütöm a joghurtos pitét. Egy tartalmasabb leves után második félének is megfelel, de ha váratlan vendég érkezik  is gyorsan összeállítható. Receptjét már fejből tudom, hisz annyira egyszerű, mert a fő mérőeszköz a joghurtos pohár. Tésztája könnyű a joghurttól - a gyümölcsökkel pedig variálhatjuk az ízhatást. Most a meggyünk érik, de készítettem már cseresznyével, szilvával, sárgabarackkal.  Ki-ki ízlése szerint variálhatja a gyümölcsöket, lehet több fajtából is. Tetejét esetleg megszórhatjuk durvára vágott dióval, reszelt citromhéjjal. Joghurtos meggyes pite Hozzávalók: 3 tojás 2 kis pohár natúr joghurt 3 joghurtos pohár liszt (én felesben réteslisztet használtam) 1,5 pohár cukor 1 pohár olaj 1 sütőpor 1 vaníliáscukor csipet só 1 ek cukrozatlan kakaópor 50-60 dkg meggy (kifejtve) Elkészítése: A jog

Gyümölcsleves - cseresznyével, ananásszal

Kép
Ezt a gyümölcslevest nagylányom kedvéért készítettem. Nemrég mandulaműtéten eset át, ezért nem akartam savanykás gyümölcsökből - maradt a cseresznye és találtam egy konzerv ananászt a polcomon azt is hozzáadtam.  Ő most csak pépes ételt fogyaszthat - külön neki szedtem ki a gyümölcsből, ezt összeturmixoltam, végül leves levével a megfelelőre hígítottam. Hozzávalók: 80 dkg cseresznye 1 ananász konzerv 2 ek méz 2 ek nádcukor szegfűszeg fahéj 2 ek vaníliás pudingpor 2 dl tejszín 1 dl tejföl citrom Elkészítése: Először a cseresznyét megmosom és kimagozom. Odateszem lábasba főni annyi vízzel, hogy jól ellepje (kb 2 l).  Fűszerezem ízlés szerint, hozzáadom a mézet a cukrot és egy csipetnyi sót. Viszont hosszas keresgélés után sem találtam fahéjat, de közben ráakadtam a mézes süteményhez való fűszerre és abból szórtam a levesbe. Nem rontotta el az biztos, sőt...! Felbontom az ananász konzervet, felkockázom (ha szükséges) és a levével hozzáadom a cseres

Meggyes mákos torta fondant bevonattal

Kép
Még június elején volt a 12. házassági évfordulónk. Ez alkalomból úgy gondoltam elkészítem életem első fondantos tortáját. Régóta játszadozom a gondolattal, de soha nem volt elég bátorságom hozzá. Erre a nevezetes alkalomra viszont csak el kell készítsem, így hozzáláttam. Hogy a férjemnek igazi meglepetés legyen fogtam a kis motyómat és átcuccoltam Keresztanyukám konyhájába. Életem párja nem is sejtett semmit, ezért aztán csak ámult bámult, mikor a vasárnapi ebéd után a semmiből egyszer csak egy torta előkerült -  és főleg mikor elárultam, hogy én készítettem. Bevallom, én is meg voltam elégedve az eredménnyel, mert nagyon finom lett a torta és szerintem a fondant készítés és díszítés is - ahhoz képest, hogy először csináltam - jól sikerült. Hozzávalók a tésztához : (28 cm-es tortaformához) : 8 tojás 12 ek víz 40 dkg cukor 35 dkg liszt 10 dkg mák (vagy 8 dkg kakaópor) 1 tk szódabikarbóna a krémhez : 4 dl tej 1 cs vaníliás pudingpor 5 ek cukor 5 dkg vaj

Hortobágyi húsos palacsinta

Kép
Nagy kedvencem a Hortobágyi húsos palacsinta. Ha vendégeket várok általában előételnek készítem, de ha csak a családnak készül, akkor simán elmegy főételnek is, hiszen igen laktató.  Az eredeti hortobágyi palacsinta úgy készül, hogy csirkehúsból pörköltet főzünk, kicsontozzuk, lebőrözzük, felaprítjuk vagy ledaráljuk a húst, majd a behabart szafttal meglocsoljuk. Ezzel megtöltjük, majd feltekerjük a palacsintákat. Hallottam olyan verziót is, hogy a megtöltött palacsintákat bepanírozzák és bő olajban kisütik, mint a rántott húst. Most nem teljesen az eredeti verzió szerint, hanem darált húsból készítettem, de szerintem így is nagyon finom, legalábbis eddig még mindenkinek nagyon ízlett. Hozzávalók:  12 palacsinta az alaprecept alapján 50 dkg darált hús 1 nagy fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 fehér paprika 1 paradicsom 1 ek pirospaprika 1 kis pohár tejföl (175 gr) Elkészítése: Pörköltet készítek a darált húsból. Megtisztítom, feldarabolom a hagymákat é

Tojásos nokedli - hogyan készítem a nokedlit?

Kép
Nálunk igen kapós köret a nokedli, szinte mindenki szereti. Pörköltek mellé (a krumplin kívül) vagy ragus húsokhoz általában nokedlit készítek, de tojással egy hétköznapi ebédnek is nagyon finom.  Tuti receptet találtam Wise Lady-nél , azóta így készítem és nagyon bevált.  Gyorsan kész van, könnyen szaggatható, nem fő szét, igazi gurulós lesz. Másik nagy előnye, hogy pillanatok alatt eltakarítható a tál és a szaggató.  Biztosan azért, hogy olajat is teszek hozzá, de nem sok tészta marad sem a tálban, sem a szaggatón, ezt is egyszerűen csak hideg vízzel lemosom, hogy ne száradjon rá. Eddig finomlisztből kavartam ki, de érdemes legalább felesben, vagy teljesen réteslisztből készíteni. Hozzávalók : (dupla adaggal írom le, mert tojásos nokedlihez 4 főre ennyit készítek) 70 dkg rétesliszt vagy fele fele arányban fehérliszt 3 tojás 2 kk só kb 4,5 dl víz 2 ek olaj (opcionális)  2 ek tejföl (opcionális)  + 8 tojás Elkészítése: Először is jó nagy fazékba viz

Rakott karfiol darált hússal és egy csipet.....

Kép
Nagyon szeretem a rakott ételeket nemcsak enni, hanem készíteni is. Sikerült a napokban nagyon szép karfiolt vennem viszonylag megfelelő áron. Először gondolkodtam rajta, hogy rántott karfiol lesz, de aztán Egycsipetnél ráakadtam erre a receptre és mivel kicsit másabb, mint amit én szoktam készíteni gondoltam kipróbálom. Azt hiszem legközelebb is maradok ennél a receptnél, mert isteni finom lett. Hozzávalók: 75 dkg karfiol (1 fej) 60 dkg darált hús (vegyesen pulyka és sertés) 2-3 ek olaj 1 nagy fej vöröshagyma 1 kk bors  1 kk őrölt kömény 1 ek törött paprika 1 fehérpaprika 1 paradicsom 1 bögre rizs 1 nagy pohár tejföl zsemlemorzsa Elkészítése: Először is a darált húst készítem el  pörköltnek. A vöröshagymát megtisztítom, az olajon megdinsztelem és hozzáadom a húst. Fehéredésig pirítom, majd a paprikát, paradicsomot feldarabolva hozzáadom, rászórom a fűszerpaprikát. Felöntöm vízzel (kicsit bővebb lével, mint máskor), sózom, fűszerezem borssal

Epres túrós kelt palacsinta

Kép
Reggel bevásárlás közben megakadt a szemem az egyik hírlap kezdő lapján: "eper és túró párosítással akár fél kg-ot is leadhatunk naponta" . Hú hát ez nem csak finom lehet, hanem még fogyaszt is? De nem túlzás ez egy kicsit? Egyből elhatároztam, hogy mivel palacsintát akartam ma sütni, hát lesz epres túrós palacsinta. Kelt palacsintát már nagyon régen készítettem, pedig nagyon szeretem, de valahogy mindig halasztottam. Talán egy kicsit több időt kell rászánni a kelesztés végett, bár én a sima palacsintatésztát is pihentetni szoktam. Tehát lesz epres túrós kelt palacsinta - döntöttem el és gyorsan vettem túrót és élesztőt (eper a hűtőmben várakozott, mert előzőleg leszedtem nehogy a jég elverje). Hazaérve gyorsan elkészítettem a palacsintatésztát, hogy legyen ideje kelni és közben beleolvastam a magazinba. Azért rá kellett jönnöm, hogy amit készítek nem lesz nagyon fogyókúrás, mert bizony ebbe cukrot is tenni kell, no meg a palacsintatészta se nagyon diétás. Az íze visz

Aranygaluska vaníliasodóval

Kép
Jól gondoltam, mikor dupla adagot kevertettem be az aranygaluskából, mert az első tepsivel pillanatok alatt elfogyott. Kedves kis családom nagyon szereti az édességet, főleg az ilyen kelt tésztából készült finomságot. Vaníliasodót készítettem hozzá, de az hamarabb elfogyott, mint a süti - így másnap nagyfiam a reggeli kakaójával fogyasztotta el a maradékot. Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt 3 dl tej 8 dkg cukor 3 dkg élesztő 2 tojás 8 dkg vaj kevés só reszelt citromhéj a tészta megszórásához: 10 dkg olvasztott vaj 15 dkg darált dió 10 dkg cukor mazsola fahéj Elkészítése: Az élesztőt pici tejben cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalókból kelt tésztát készítek (én kenyérsütőben dagasztatom). Mikor duplájára megkelt lisztezett deszkára öntöm és ujjnyi vastagságúra nyújtom. Ezután lisztbe mártott dió nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A pogácsákat olvasztott vajba egyenként megmártogatom. Szorosan egymás mellé helyezem őket egy mag

Tepsiben sült spárga fokhagymás újkrumplival

Kép
Második étel, amit spárgából készítettem és szerintem ez is nagyon toppon van. A receptet Chili & Vanilia -nál találtam és szinte mindent úgy készítettem el, ahogy leírja. Egyre jobban megkedvelem ezt a zöldségfélét, pedig először nagyon idegenkedtem tőle. Az előre bepácolt és tepsiben megsütött csirkecombok mellé újkrumplival megsütve nagyon finom köret kerekedett belőle. Hozzávalók: 1 kg spárga (zöld és fehér) 1 kg újkrumpli 12 gerezd fokhagyma friss kakukkfű olívaolaj só, bors 1 ek olvasztott vaj kevés barna cukorral 25 dkg koktélparadicsom fél csokor friss petrezselyemzöld reszelt citromhéj Elkészítése: Először is a krumplit megpucolom és félbe vagy negyedekbe vágom. Az újkrumplinak könnyebben jön a héja, ha előtte sós hideg vízbe áztatjuk.  Összeforgatom pár ek olívaolajjal, a fokhagymagerezdekkel, sózom, borsozom, friss kakukkfűvel megszórom.  Alufóliával bélelt tepsibe terítem és berakom a sütőbe, amiben már sülnek a csirkecombok. Légkever

Eperkrémleves tejszínnel illetve narancslével

Kép
Itt az eper szezon és végre saját termésből süthetek-főzhetek. Kedvenc gyümölcsöm, ezért sok mindent szoktam belőle készíteni, főleg desszerteket, de levest is. Isteni finom így tavasszal a friss eperből készült krémleves.  Másik nagy előnye, hogy főzés nélkül, szinte 5-10 perc alatt elkészíthető. Hozzávalók: 50-60 dkg eper 5 dl hideg tej 2 dl habtejszín 3 ek méz 2-3 ek cukor 2 vaníliás cukor fahéj Elkészítése: Az epret lecsumázom, megmosom. 10 dkg-nyit félrerakok a többit turmixgéppel pépesre turmixolom, majd hozzáadom a tejet, tejszínt, mézet, cukrot (ezt ízlés szerint, függ a gyümölcs édességétől is) és együtt még tovább turmixolom.  Ízesítem vaníliás cukorral, pici fahéjjal. Hűtőbe rakom, tálalásnál beledarabolom a félrerakott epret, tejszínhabbal díszítem. Lányom unszolására narancslével is elkészítettem. A tej helyett 0,5 l rostos narancslét öntöttem hozzá. Így is nagyon finom, egy kicsit talán pikánsabb, savanykásabb ízű, kifejezetten

Tejszínes babos kukoricás tészta

Kép
Remek kis vacsora, de egy egyszerűbb ebédre is gyorsan elkészíthető finomság. Először gombával készítettem el, de mivel nagylányom nem szereti a gombát - a kukoricát és a babot viszont imádja - megszületett ez a változat. Hozzávalók: 20 dkg bacon szalonna 1 kis fej vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma 20 dkg sonka 1 doboz csemegekukorica 1 doboz kinley bab bazsalikom, oreganó 3 dl főzőtejszín 50 dkg masnitészta Elkészítése: A felkockázott bacon szalonnát pici olívaolajon megpirítom. Beleaprítom a vöröshagymát, fokhagymát, ezeket is puhára dinsztelem.  Majd hozzáadom a felszeletelt sonkát és a kukorica illetve babkonzervet. Együtt párolom pár percig, ha minden puha, akkor felöntöm a főzőtejszínnel. Megszórom bazsalikommal, oregánóval, sózom, de csak enyhén, mert a bacon szalonna is sós. Így is még pár percig párolom. Közben a tésztát szokott módon sós vízben megfőzöm, leszűröm.  Összekeverem a raguval, kevés zöldhagymát darabolok rá és már fogyasztható

Spárga sajt és baconszalonna alatt sütve

Kép
Hosszas keresgélés, nézelődés után (interneten, szakácskönyvekben) találtam kettő nagyon jó spárgareceptet, amit végül el is készítettem. Bevallom nálunk nagyon ritkán került eddig az asztalra, lehet azért, mert első találkozásom a spárgával nem a legszerencsésebb volt - de utólag rájöttem öreg volt a spárga. Most sikerült friss, gyenge spárgát beszereznem és nagyon finomat készíteni belőle. Az egyik receptet Gizinél találtam, köszönöm neki, isteni finom lett. Hozzávalók:  1 cs zöld spárga 1 cs baconszalonna 1 cs szeletelt sajt (füstölt is lehet) Elkészítése: Végül is nagyon egyszerű elkészíteni. A spárgákat megtisztítom, a fás részt eltávolítom, majd megsózom (enyhén, mert a baconszalonna is sós), borsozom. 3 spárgát összefogok és először a sajttal, majd a baconszalonnával körbetekerem. Arra ügyeljünk, hogy nagyjából mindenütt körbe legyen tekerve a spárga. Egy tűzálló tálba helyezem őket és előmelegített közép meleg sütőben addig sütöm, míg a baconszalonna sz

Lusta asszony rétese avagy szórós túrós

Kép
Lekvároskuktánál láttam meg ezt a sütit (persze előtte már sok helyen olvastam róla) és eldöntöttem most már feltétlen kipróbálom. 2 cs túró már egy ideje ott landolt a hűtőmben arra várva, hogy végre készüljön belőle valami. Gondoltam azért kapta a Lusta asszony rétese nevet, mert viszonylag egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Mivel most időm nem sok van ezért bonyolultabb sütemények készítésére nem vállalkozok, de ez a recept kapóra jött.   Nézzük hogyan készül a lusta asszony rétese: Hozzávalók: 15 dkg finomliszt 15 dkg rétesliszt 20 dkg cukor 1 sütőpor 50 dkg túró citromhéj 10 dkg mazsola vagy bármilyen gyümölcs 2 cs vaníliás cukor 3 tojás 3 dl tej 10 dkg vaj Elkészítése: A lisztet, a sütőport és a cukrot összekeverem. Egy közepes méretű (25x35 cm) tepsi aljába a felolvasztott vaj felét belecsurgatom. Az elkevert liszt felét beleszórom a tepsibe, megrázom, hogy egyenletesen terüljön el.   Rámorzsolom a túrót, citromhéjat reszelek rá, 1 cs v

Brokkoli krémleves

Kép
A brokkoli krémlevest nem csak azért kedvelem, mert szerintem a krémlevesek közül az egyik legfinomabb, hanem magáról a növény élettani hatásáról is már sok jót hallottam. Bővebbet  itt olvashatunk róla. Hozzávalók: 50 dkg brokkoli 1 közepes fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 közepes burgonya 3-4 dkg vaj 1,2 l húsleves vagy 1 húsleves kocka 1 dl tejszín 1 tk ételkeményítő 2 szelet pirítós 10 dkg reszelt sajt Elkészítése: Először is a  vöröshagymát, fokhagymát megtisztítom és apróra darabolom. A krumplit is megpucolom és kockára vágom. A brokkolit rózsáira szedem, megmosom. Én a brokkoli szárát is félig levágom és azt is felkockázom.  A vajon megdinsztelem a hagymákat, rárakom a brokkoli rózsákat és a szárat valamint a burgonyát és együtt még 3-4 percig párolom. Felöntöm a húslevessel (ha nincs vízzel és húsleveskockával), sózom, borsozom és fedő alatt puhára főzöm.  Kiszedem a zöldségeket és összeturmixolom (nem botmixerrel, hanem turmixal,

Sajtos roló

Kép
A sajtos roló nem csak nagyon mutatós, hanem ízletes, finom nassolni való sós sütemény. Sütésétől eddig visszatartott, hogy nincs hozzá sütőhengerem, de aztán valahol olvastam, hogy fakanál nyelére tekerve is elkészíthető. Találtam a fagyasztómban még 2 cs leveles tésztát, így hétvégére neki láttam a rolóknak. Hozzávalók: 2 cs leveles tészta   1 tojás   5 dl tej   6 ek liszt 25 dkg reszelt sajt   10 dkg vaj   só őrölt bors   szerecsendió Elkészítése:   Először is a leveles tésztát kinyújtom 3-4 mm vastagságúra és kb. 2 cm széles csíkokra vágom.   A fakanál nyeleket vékonyan kivajazom, hogy könnyen lecsússzon majd róla a roló. A tészta csíkot rátekerem a fakanál nyélre úgy, hogy kicsit (0,5 cm) fedjék egymást. Lekenem felvert tojással, egy hőálló tál falára helyezem őket úgy, hogy a tészta ne érjen le. Előmelegített 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm.   Szerencsém, hogy itthon elég sok fakanalam van, ezért kétszer sikerült kisütnöm az adagoka

Cukker blogger

Kép
Maryennétől   kaptam ezt a megtisztelő díjat, amit nagyon köszönök. Megkért, hogy a következő kérdésekre válaszoljak. Na nézzük: Kedvenc íróm : nincs különösebb, szeretem az életrajzi műveket, romantikusabb történelmi regényeket i talom : ásványvíz ételem : bakonyi nokedlivel, pörköltek, sütemények énekesem : nincs énekesnőm : nincs színészem : Richard Gere együttesem : Nox dalom : változó, mikor milyen hangulatban vagyok sorozatom : Dr. House mozifilmem : nagyon ritkán járok moziba, legutóbb a Kaméleon című magyar filmet láttam hangszerem : gitár hónapom : augusztus napom : vasárnap évszakom : nyár napszakom : este sportom :pilates torna, hullahopp karikázás Bloggerem : van egy jó pár akiket szívesen olvasok Kommentelőm : aki hozzászólást ír nekem már kedvenc idézetem:   “Sohasem veszíthetjük el, amiben egyszer örömünket leltük.      Mindazok, akiket mélyen szeretünk, részünkké válnak.” ( Helen Keller ) Sok szeretettel küldöm Gizinek , Thrininek , Szem

Kacsasült párolt lilakáposztával és kacsamáj egészben sütve

Kép
Vasárnap igaz nem volt semmi nagy alkalom, de mégis igazi ünnepi ebédet sikerült készítenem: kacsasültet és finom kacsamájat párolt lila káposztával. Anyukám szerint is isteni lett, ő mindig nézi a Vacsoracsatát és véleménye szerint  10 pontot ért az én ebédem is. Hozzávalókat nem írok, mert tulajdonképpen egyszerűen szoktam elkészíteni. A húst jól megtisztítom, megmosom, lecsurgatom és feldarabolom (nem pecsenyekacsáról, hanem hízott kacsáról van szó, ezért egészben ezt már nem lehetett megsütni). A zsírosabb bőröket és a hájat lefejtem róla. A húst sózom, borsozom és majoránnával fűszerezem,  majd fokhagyma gerezdekkel tűzdelem. Tepsibe rakom, öntök alá kb. 2 dl vizet (fehérborral is isteni) és alufóliával letakarom. Zsíradékot nem teszek alá, mert a kacsából sül ki.  Sütőben 170 fokon sütöm egy órát, utána a húsokat megfordítom és ismét lefedve sütöm még kb. 1 órát. Közben azért ellenőrzöm és zsírjával locsolgatom. Mikor már jó puha az alufóliát leveszem és még le

Párolt lilakáposzta almával

Kép
Kacsasülthöz készítettem el ezt a köretet. Valami különlegeset szerettem volna belőle kihozni, így találtam ki, hogy ecet helyett valamilyen alkoholt adok hozzá. Hallottam már száraz fehérborral, vagy vörösborral, én most egy pohár pezsgőt öntöttem hozzá. Fantasztikus íze lett, mindenkinek nagyon ízlett, főleg a kacsasülttel együtt, amelyet a következő posztban írok majd le.  Hozzávalók: 1 közepes lila káposzta 1 fej vöröshagyma kevés egész köménymag 4 ek cukor 1-2 tk só 2 db alma 1 dl pezsgő vagy 0,5 dl alma- illetve borecet Elkészítése: A káposztát megtisztítom, negyedelem, torzsáját kivágom és vékony csíkokra feldarabolom. A vöröshagymát is megtisztítom, feldarabolom. 3-4 ek kacsazsíron a hagymát a köménymaggal megdinsztelem (mire a hagyma megdinsztelődik a köménymag is kipattog), majd hozzáadom a felcsíkozott káposztát és 4 ek cukrot, együtt kissé megpirítom. Sózom, borsozom, felöntöm 1 dl vízzel. Lefedve lassú tűzön gyakori kevergetés közben kb. fél